سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه مقدار آهن، روی، مس و اسید فیتیک در سمنوی گندم غنی شده و گندم معمولی


مقایسه مقدار آهن، روی، مس و اسید فیتیک در سمنوی گندم غنی شده و گندم معمولی
کم‌خونی یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها می‌باشد که در کودکان و زنان دارای اهمیت ویژه‌ای می‌باشد. کم‌خونی علل مختلفی دارد که کمبود میزان مس، روی و آهن یکی از علل مهم بروز آن در بین افراد است. منبع اصلی ورود این ترکیبات به بدن انسان غذاست و اگر غذا حاوی مقدار مناسبی از آنها باشد می‌تواند در جلوگیری از بروز کم‌خونی بسیار مفید باشد. یکی از مشکلات در تأمین این عناصر برای بدن میزان جذب پائین آنها از روده می باشد. از طرف دیگر در برخی غذاها ترکیباتی وجود دارند که باعث کاهش جذب این عناصر می‌شوند. یکی از این ترکیبات اسید فیتیک می‌باشد. اسید فیتیک استرهگزافسفاته اینوزیتول است غلات و حبوبات از منابع اصلی اسید فیتیک می‌باشد. اسید فیتیک در pHهای بالاتر از ۷ بار منفی پیدا کرده و با املاح دو ظرفیتی دارای بار مثبت مثل آهن، روی و کلسیم کمپلکس تشکیل می‌دهد و مانع از جذب این عناصر شده و در نتیجه فراهمی زیستی این موادمعدنی را کاهش می‌دهد. مس هم با فیتات تشکیل کمپلکس می‌دهد، اما در مورد اثر فیتات بر جذب مس اختلاف نظر وجود دارد و برخی مطالعات حاکی از عدم کاهش جذب مس می‌باشند. اسید فیتیک در غلات که غذای عمده مردم را تشکیل می‌دهد وجود دارد و با تشکیل کمپلکس با این عناصر از جذب آنها جلوگیری می‌کند.
محبوب نعمتی
سید ولی‌رضویه
ابراهیم زندیه
منبع : مجله دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبريز


همچنین مشاهده کنید