سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

تاثیرسطوح مختلف سورگوم وآنزیمهای(آویزایم .گریندازیم وفیتاز)درجیره غذایی برکیفیت واجزای لاشه وکلسیم وفسفر استخوان جوجه های گوشتی


تاثیرسطوح مختلف سورگوم وآنزیمهای(آویزایم .گریندازیم وفیتاز)درجیره غذایی برکیفیت واجزای لاشه وکلسیم وفسفر استخوان جوجه های گوشتی
به منظور بررسی اثرات جایگزینی ذرت با سورگوم با وبدون آنزیم بر کمیت وکیفیت لاشه جوجه های گوشتی وابقاء کلسیم وفسفر این مطالعه انجام شد. در این تحقیق از سورگوم پرتانن از (۰ تا ۵۰ درصد) بصورت افزایشی همراه و بدون آنزیم های آویزایم ، گریندازیم وفیتاز استفاده شد. در یک دوره ۴۹ روزه، ۱۶ جیره آزمایشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی بر پایه فاکتوریل با ۵۷۶ قطعه جوجه گوشتی از نژاد راس مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که جایگزینی سطوح مختلف سورگوم تا سطح ۵۰ درصد بر راندمان لاشه، چربی محوطه بطنی، وزن خالص دستگاه گوارش و وزن قلب اثر نامطلوبی نداشت وحتی راندمان لاشه در جیره‌هایی‌که‌ حاوی سطوح ۱۰تا۳۰ درصد سورگوم و۲۰تا۴۰ درصد سورگوم بودند، بالاتر از جیره شاهد بود ( ۰۵/۰ P<). درصد چربی حفره شکمی و وزن کبد در جیره های حاوی آنزیم آویزایم وگریندازیم کمتر از جیره شاهد بود، گرچه این اختلاف معنی‌دارنبود. با افزایش سطوح سورگوم میزان درصد کلسیم وفسفر استخوان کاهش یافت، اما افزودن آنزیم فیتاز توانست ابقاء کلسیم وفسفر استخوان را افزایش دهد( ۰۵/۰ P<). میزان کلسیم استخوان درشت نی درجیره های تاسطح۳۰ درصد سورگوم با آنزیم فیتاز اختلاف معنی داری با جیره شاهد نداشت. همچنین میزان فسفر استخوان درشت نی درجیره های تاسطح ۵۰ درصد سورگوم با آنزیم فیتاز اختلاف معنی داری با جیره شاهد نداشت. با توجه به یافته های این پژوهش، جایگزینی سورگوم پر تانن تاسطح ۵۰ درصد به همراه مخلوط آنزیم های آویزایم وفیتاز به جای ذرت اثرنامطلوبی بر صفات واجزای لاشه وکلسیم وفسفر استخوان جوجه های گوشتی نداشته است.
علی طورچیان


همچنین مشاهده کنید