جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

مقایسه اثر تسکینی ایبوپروفن چهارصد میلی گرم با ترامادول پنجاه میلی گرم در کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی


مقایسه اثر تسکینی ایبوپروفن چهارصد میلی گرم با ترامادول پنجاه میلی گرم در کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی
● زمینه و هدف:
کنترل درد، طی درمان ارتودنسی، هم برای کلینیسین و هم برای بیماران، بسیار مهم می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر تسکینی ایبوپروفن چهارصد میلی گرم و ترامادول پنجاه میلی گرم در کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی می باشد.
● روش بررسی:
مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینین تصادفی شده کنترل دار و به طریق یک سوکور انجام گرفت. شصت بیمار ارتودنسی، با دامنه سنی ۱۹.۱-۱۱.۷ سال شرکت داشتند. بیماران به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول یک دوز ایبوپروفن چهارصد میلی گرم، یک ساعت قبل از قرار دادن سپریتور و یک دوز هم شش ساعت بعد از دوز اول، گروه دوم یک دوز پلاسبو یک ساعت قبل از قرار دادن سپریتور و یک دوز هم شش ساعت بعد از دوز اول و گروه سوم یک دوز ترامادول پنجاه میلی گرم، یک ساعت قبل از قرار دادن سپریتور و یک دوز هم شش ساعت بعد از دوز اول (همگی به صورت دهانی) دریافت کردند. میزان درد با استفاده از روش Visual Analog Scale، در دو، شش و ۲۴ ساعت و دو، سه و هفت روز بعد از قرار دادن سپریتور، در دو حالت جویدن و گاز گرفتن اندازه گیری شد. داده ها جمع آوری شده و با استفاده از آزمونهای ANOVA، Paired، Tukey و Chi Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
● یافته ها:
حداکثر میزان درد ۲۴ ساعت بعد از قرار دادن سپریتور بود (۷.۸۶±۲.۷۳) که به تدریج تا روز هفتم کاهش پیدا کرد. گروههای دریافت کننده ایبوپروفن چهارصد میلی گرم و ترامادول پنجاه میلی گرم، به طور معنی داری در زمانهای دو ساعت (P=۰.۰۰۰)، شش ساعت (P=۰.۰۰۰) و ۲۴ ساعت (P=۰.۰۰۲) بعد از قرار دادن سپریتور، در حالت جویدن و شش ساعت (P=۰.۰۰۴) و ۲۴ ساعت (P=۰.۰۰۰) بعد از قرار دادن سپریتور، در حالت گاز گرفتن نسبت به گروه دریافت کننده پلاسبو، درد کمتری را تجربه کردند. همچنین گروه دریافت کننده ترامادول، به طور معنی داری، دو روز بعد از قرار دادن سپریتور، در حالت جویدن و گاز گرفتن (P=۰.۰۰۲) و (P=۰.۰۰۱) درد کمتری، نسبت به گروه دریافت کننده پلاسبو داشتند. هیچ تفاوتی آماری معنی داری بین میزان درد در گروه دریافت کننده ایبوپروفن چهارصد میلی گرم با ترامادول پنجاه میلی گرم وجود نداشت.
● نتیجه گیری:
تجویز ایبوپروفن چهارصد میلی گرم یا ترامادول پنجاه میلی گرم یک ساعت قبل از قرار دادن سپریتور و پنج ساعت بعد از آن، میزان دردی را که دو، شش و ۲۴ ساعت و دو روز بعد از قرار دادن سپریتور تجربه می شود، کاهش می دهد اما هیچ تفاوت آماری معنی داری بین میزان درد دو گروه ایبوپروفن چهارصد میلی گرم و ترامادول پنجاه میلی گرم وجود ندارد.
سیدمصطفی ابطحی
فاطمه زراعتی
مهدی شیرین زاد
فلور ادبی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید