پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا
سفره آذربایجان
ترکهای آذربایجان جنوبی به تهیه و تناول غذاهای خوشمزه علاقه خاصی داشته و چشیدن طعم را از دیرباز یکی از عناصر تمدن خود میدانند . آشپزخانه ترکها همواره رنگین و متمول بوده و خوراکیهای مختلف و شیرینی های زیبا را با روایح مطلوب و تزئینی فوق العاده در دل خود جای میدهند.
آداب و فرهنگ تغذیه در آذربایجان جنوبی نیز گذشته ای دیرینه دارد . مواد خام و خوراکیها در بخش مجزائی از خانه انبار گشته و همچنین در خانه مکانی برای طبخ نان وجود داشت که امکان پخت و صرف نان گرم در داخل خانه را برای ساکنینش فراهم میکرد . در گذشته باید گفت که تقریبا تمام امور مربوط به تغذیه در داخل خانه ها انجام میشد .
تهیه مرباها ، شربت ها ، رب و شیرینی های مختلف تنها گوشه ای از این مطبخ غنی بوده و امروزه نیز بسیاری از نمونه های شربت و مربا در خانه ها تهیه و استفاده میگردد . مردم آذربایجان جنوبی با توجه به شرایط جغرافیائی و داشتن اقلیمی کوهستانی و سرد به مرباها و شیرینی جات علاقه خاصی داشته و در خلال صبحانه و یا بعد از صرف وعده ای غذائی مربا تناول مینمایند .
یکی از مواردی که بهنگام تابستان برای میهمانان قبل از هر چیزسرویس میگردد ، شربتهائی است که در خانه ها تهیه شده و طعمی فوق العاده دارند . در فصل زمستان اولین پذیرائی با چائی داغ و لب سوز آغاز میگردد . بعد از سرویس شربت و یا چائی نوبت به تعارف شیرینی و یا میوه جات میرسد .
در آذربایجان جنوبی بانوان هنرمند و کدبانو از هرمیوه و یا صیفی جاتی که بفکرتان برسد مربا تهیه میکنند که از میان آنها میتوان به مربای آلبالو ، گیلاس ، توت فرنگی ، زردآلو ،سیب ، خیار ، گل محمدی ، هندوانه ، لیمو ، پوست پرتقال ، نارنگی ، پوست پسته ، ترب اشاره ورزید . از میان شربتها نیز مهمترینشان شربت آلبالو ، گل محمدی و ریواس است .
آداب سفره در آذربایجان جنوبی نیز گذشته ای دیرینه دارد . در گذشته بسیاری از خانواده های ترک آذربایجان جنوبی برای صرف غذا بر کنار سفره هائی که بر زمین می گستردند نشسته و غذا در سینی های مسی بزرگی سرویس میگردید .
مسلما قبل از غذا شستن دست لازم بوده و از اینرو تنگ و لگن مسینی پر از آب شده و برای اهالی خانه تعارف میگشت . امروزه نیز در بسیاری از خانه های آذربایجان غذا بر روی سفره های زمینی سرویس شده و اهالی منزل بر اساس تقدم سنی از سمت بالا به پائین بر سر سفره جای میگیرند .بر سر سفره صبحانه چند نان از انواع لواش ، سنگک ، بربری و فتیر بهمراه چائی ، پنیر ، کره ، عسل ، مربا و تخم مرغ آب پز و یا نیمرو صرف میشود . در وعده های نهار و شام غذا با صرف نوعی پیش غذا شروع میگردد .
یکی از این پیش غذاها سوپ بوده که در میان اناع مختلف آن نیز میتوان از سوپ جو سوپ ذرت ، گندم و رشته نام برد . پیش غذای دیگر آش نام داشته و بیشتر از بغولات مختلف و سبزیجات تهیه میگردد .در بعضی از انواع آش و یا سوپ میوه جاتی همانند آلوچه ویا غوره انگور نیز بکار میرود . آش پیش غذای بسیار مفیدی بوده و حتی بعنوان غذای اصلی نیز میتواند مطرح شود . آذربایجانیان اگر آش را به تنهائی بر سر سفره بیآورند حتما بعد از تناول آن حلوا و یا خاگینه نیز میخورند . یکی از ملزومات مطبخ آذربایجان برنج و دیگر زعفران میباشد .
در مطبخ و سفره آذربایجان جنوبی غذاهای گوشتی و غذاهائی که بیشتر از سبزیجات تهیه میشوند در تعادل کامل میباشد . ولی نباید فراموش کرد که آذربایجانیان نیز مانند تمامی ترکهای جهان به گوشت و کباب علاقه خاصی داشته و در کباب نیز بیشتر گوشت قرمز را ترجیح میدهد . مسلما شما هم قبول دارید که وقتی مردمی از گوشت و کباب خوششان بیآید حتما ادویه جات نیز در بین آنها اهمیت فوق العاده ای دارد .
مردم این سرزمین دوست دارند تا در روز جمعه و یا روزهای تعطیل دیگر به تناول کباب و یا همان چلوکباب مشهور بپردازند . برای کسانیکه تا کنون غذای آذربایجانیان را نخورده اند باید گفت که چلو کباب غذائی است که در آن کبابی از گوشت گوسفند و یا گوساله بر سیخ شده و بعد از پخت بر روی آتش تیز کباب روی پلو دم کرده سرویس میشود . همچنین بر روی برنج دم کرده مقداری نیز کره جامد علاوه شده و با گرمی ناشی از پلوی گرم این کره ذوب گردیده و بخورد پلو میرود . در کنار سینی کوچک چلوکباب مقداری ماست ، کباب گوجه فرنگی و فلفل نیز سرویس میگردد . یکی دیگر از کبابهای پرطرفدار در آذربایجان جنوبی جوجه کباب میباشد .
یکی دیگر از غذاهائی که بهمراه برنج دم کرده در آذربایجان جنوبی سرویس میگردد انوع خورش است که علاوه بر گوشت دارای بغولات و سبزیجان مختلف میباشد . در آذربایجان جنوبی دلمه ها و کفته های مختلف نیز اهمیت فوق العاده ای در رژیم غذائی افراد دارد .از میان کوفته ها میتوان به کوفته تبریزی ، کوفته برنج ، کوفته نخود و ریزه کوفته و از میان دلمه ها نیز میتوان از دلمه برگ مو ، دلمه بادمجان ، دلمه کدو ، دلمه به ، پیاز و دلمه برگ کلم نام برد . آذربایجان جنوبی همچنین دارای دو غذای سنتی معروف بنام کوکو و آبگوشت میباشد .
آبگوشت نیز انواع مختلفی دارد که در میان آنها باید از آبگوشت بزباش ، بادمجان ، به ، سفید و آبگوشت لپه اشاره نمود . در مطبخ آذربایجان جنوبی ماهی جایگاه مهمی دارد ولی نسبت به گوشت مرغ ، گوسفند و یا گوساله طرفدار کمتری بخود اختصاص میدهد .
ماهی که از رودخانه های مختلف و امروزه نیز در مزارع پرورش ماهی تولید و صید میگردد علی الخصوص در روزهای عید نوروز بهمراه سبزی پلو سرویس میگردد . همانطوریکه گفتیم آذربایجانیان به شیرینی علاقه خاصی داشته و در میان انواع مختلف شیرینی جات باید به حلوای آرد ، تر حلوا ، حلوای زنجبیلی ،شعله زرد ، فرنی ، قویماق ،زولبیا و بامیا اشاره نمود .
منبع : پایگاه اطلاع رسانی آذربایجان جنوبی ما
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
ایران توماج صالحی امام خمینی سریلانکا حجاب مجلس شورای اسلامی پاکستان کارگران رهبر انقلاب دولت رئیسی سید ابراهیم رئیسی
کنکور هواشناسی سازمان سنجش سیل تهران اینترنت شهرداری تهران پلیس سلامت فراجا قتل سازمان هواشناسی
قیمت خودرو قیمت دلار قیمت طلا خودرو بانک مرکزی دلار بازار خودرو ارز قیمت سکه ایران خودرو سایپا تورم
تلویزیون فیلم ترانه علیدوستی سینمای ایران مهران مدیری سحر دولتشاهی کتاب شعر تئاتر سینما صدا و سیما رادیو
کنکور ۱۴۰۳
اسرائیل غزه فلسطین رژیم صهیونیستی آمریکا روسیه جنگ غزه طوفان الاقصی حماس اتحادیه اروپا اوکراین ترکیه
فوتبال پرسپولیس استقلال بازی فوتسال بارسلونا باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس تراکتور تیم ملی فوتسال ایران رئال مادرید والیبال
هوش مصنوعی همراه اول ناسا تیک تاک مریخ اپل فیلترینگ فناوری تبلیغات ایلان ماسک سامسونگ
سلامت روان استرس افسردگی داروخانه پیری دوش گرفتن