پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تغییرات پارامترهای حرکتی اسپرم در اثر تماس با فلزات سنگین روی و کادمیوم


تغییرات پارامترهای حرکتی اسپرم در اثر تماس با فلزات سنگین روی و کادمیوم
● مقدمه:
آلودگی منابع مختلف به فلزات سنگین در نتیجه ضایعات حاصله از فعالیت‌های صنعتی و ورود ضایعات فاضلاب‌های شهری به رودخانه‌ها به عنوان یک معضل اساسی در جوامع امروزی مطرح می‌باشد. فلزات سنگین در بستر رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و دریاها تجمع می‌یابند و از طریق مواد غذایی وارد زنجیره غذایی، و در نهایت جذب بدن انسان می‌شوند، و به دلیل تجمع آنها در اندام‌های تولید مثلی، تاثیرات مخربی را بر روی روند تولید اسپرم و ریخت شناسی اسپرم تولید شده دارند.
● هدف:
این مطالعه برای بررسی تغییرات پارامترهای حرکتی اسپرم در اثر تماس با دو فلز سنگین روی (Zinc) و کادمیوم (Cadmium) انجام شده است.
● مواد و روش‌ها:
اسپرم با غلظت‌های مختلف فلزات روی، کادمیوم و ترکیب روی و کادمیوم به مدت زمان‌های مختلف تماس داده شده و سپس پارامترهای حرکتی اسپرم با استفاده از دستگاه ردیاب کامپیوتری اسپرم مورد بررسی قرار گرفتند.
● نتایج:
کادمیوم حتی در غلظت ۵۰ قسمت در میلیون (ppm) (Part Per Million) باعث اختلال در فاکتورهای حرکتی اسپرم می‌شود در حالی‌که اثر سمی فلز روی کمتر است و در غلظت بیش از۱۰۰۰ ppm تاثیر خود را نشان می‎دهد. نکته جالب در انکوباسیون اسپرم با فلزات روی و کادمیوم به طور هم ‌زمان اثر محافظتی فلز روی بر علیه کادمیوم است که تا حدود زیادی اثرات سمی کادمیوم بر علیه اسپرم را جبران نماید.
● نتیجه‌گیری:
نتایج حاصله موید این مطلب بود که بخشی از تاثیرات سمی فلزات سنگین روی و کادمیوم بر اسپرم به دلیل اختلال در فاکتورهای حرکتی و توقف فعالیت حرکتی اسپرم است که در نتیجه اسپرم قادر به یافتن و ورود به تخمک و بارور کردن آن نخواهد بود.
منصور ابراهیمی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید