جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

دیابت


دیابت
در سراسر جهان، اکثر افرادی که در شهرها زندگی می‌کنند از فعالیت بدنی کمتری برخوردارند، جمعیت جهان رو به فزونی است و اکثر افراد نسبت به گذشته از طول عمر بیشتری برخوردارند. در عین حال مردم نسبت به گذشته از غذاهای ناسالم و پر حجم استفاده می‌کنند. بنابرین ین ترکیب نامناسب (فعالیت بدنی کم و استفاده از غذاهی نا سالم) سبب افزیش غیر قابل کنترل شیوع دیابت در جهان شده است.
● دیابت چیست و انواع آن کدام است؟
دیابت یا بیماری قند به علت ناتوانی بدن در تولید یا استفاده از انسولین پدید می آید. انسولین ماده ای است که در بدن توسط غدة لوزالمعده تولید می شود و باعث می گردد قند یا به عبارتی مهمترین منبع انرژی بدن مورد استفاده قرار گیرد.
● چگونه می توان دیابت خود را کنترل کرد؟
شما می توانید با برنامه غذایی درست، فعالیت بدنی منظم و نگهداری وزن د حد ایده آل، به کنترل مطلوب قند خون دست یابید.
نگهداری وزن در میزان طبیعی به کنترل چربی های خون و کاهش فشار خون نیز کمک می کند. تعدادی از مبتلایان به دیابت برای کنترل قند خون طبق نظر پزشک به مصرف قرص های خوراکی پایین آورنده قند خون یا انسولین نیاز دارند.
کنترل قند خون= فعالیت بدنی منظم+ برنامه غذایی درست
● چگونه می توان به طور صحیح غذا مصرف کرد؟
استفاده از هرم مواد غذایی به شما کمک می کند تا برای تغذیه صحیح از غذاهای متنوع استفاده کنید. زمانی که غذاهای متنوع می خورید ویتامین ها و مواد معدنی لازم نیز به بدنتان می رسد.
سعی کنید هر روز از هر گروه از مواد غذایی نام برده شده در هرم زیر استفاده نمایید.
● مواد نشاسته ای چیست؟
مواد نشاسته ای شامل انواع نان، غلات، حبوبات، انواع خمیرها یا سبزیجات نشاسته ای است. در هر وعده غذایی باید از مواد نشاسته ای استفاده کرد. ممکن است شنیده باشید که مبتلایان به دیابت نباید مواد نشاسته ای بخورند ولی به خاطر داشته باشید که این توصیه دیگران را هرگز اجرا نکنید. خوردن مواد نشاسته ای برای سلامت هر فرد لازم و ضروری است.
تعداد واحد کربوهیدارت بستگی به شرایط مختلف دارد:
الف) میزان کالری مورد نیاز
ب) برنامه درمانی دیابت
مصرف مواد نشاسته ای سبب کسب انرژی، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر می شود. غلات کامل مفیدتر از بقیه غلات است زیرا باعث رساندن بیشتر مواد معدنی، ویتامین و فیبر به بدن می گردد.
فیبر موجود در غذاهای گیاهی که جزئی غیرقابل جذب است، به کارکرد درست روده ها کمک می کند.
یک واحد ماده نشاسته ای شامل چه غذاهایی است؟
۱ واحد
یک برش یا ۳۰ گرم نان (سنگک، تافتون، بربری) یا ۳ عدد بیسکویت معمولی یا ۱ عدد سیب زمینی کوچک یا ۳/۱ لیوان برنج پخته یا ۳/۱ لیوان عدس پخته
۲ واحد
۲ برش نان یا ۱ عدد سیب زمینی پخته+ ۱ عدد بلال (تقریباٌ ۱۵ سانتی متر)
۳ واحد
۱ عدد سیب زمینی آب پز+ ۵ قاشق غذا خوری برنج پخته+ برش نان
ممکن است فقط لازم باشد یکی از مواد فوق یا ۳ واحد ماده نشاسته ای را مصرف کنید. اگر به خوردن بیش از یک نوع کربوهیدرات در هر وعده غذایی نیاز داشتید از مواد نشاسته ای مختلف استفاده نمایید.
یک واحد از گروه سبزی ها شامل چیست؟
۱ واحد
۱ عدد هویج پخته یا یک سوم لیوان لوبیا سبز یا قارچ پخته
۲ واحد
۱عدد هویج پخته+ ۱ کاسه (کوچک) سالاد یا ۱ عدد گوجه فرنگی متوسط
۳ واحد
نصف لیوان سبزیجات پخته یا خام خرد شده (گل کلم، ذرت و...)+ ۱ عدد گوجه فرنگی متوسط+ سه چهارم لیوان آب سبزی ها
ممکن است ۱ واحد یا بیشتر از سبزی ها مورد نیاز روزانه شما باشد. اگر روزانه بیش از ۱ واحد سبزی ها مورد نیاز است، سعی کنید از انواع مختلف سبزی ها استفاده نمایید.
● مهم‏ترین راه برای خرید، پخت و خوردن سبزی ها چیست؟
▪ سعی کنید از سبزی های خام یا پخته بدون چربی یا کم چربی مصرف نمایید. می‏توانید سبزی ها را بدون چربی نیز طبخ کنید.
▪ سعی کنید از سس سالاد بدون چربی یا کم چربی برای روی سالاد یا سبزی ها استفاده نمایید.
▪ از پیاز و سیر در غذاها استفاده کنید.
▪ به جای سس از آبغوره یا آب لیمو در سالاد استفاده کنید.
▪ در حین پخت به سبزی ها یک قطعه گوشت قرمز یا مرغ اضافه کنید.
▪ بهتر است سبزی ها سریعاٌ بپزید و سعی کنید آنها را در کمی آب جوش بجوشانید.
▪ اگر سبزی را بصورت سرخ کرده مصرف می کنید باید از روغن های مایع نظیر روغن زیتون، ذرت و یا آفتابگردان به مقدار بسیار کم استفاده نمایید.
▪ سعی کنید به سبزی های پخته شده کره یا مارگارین اضافه نکنید.
▪ اگر نیاز به مصرف سس برای سالاد دارید از ماست کم چربی و یا آب لیمو نی ز می توانید جهت تهیه سس استفاده کنید.
● میوه ها شامل چیست؟
مصرف میوه ها برای همه افراد لازم و ضروری است. با مصرف میوه می توان انرژی، ویتامین ها (C,A)، مواد معدنی و فیبر را به بدن رساند. تعداد واحدهای میوه که در طول روز مصرف می کنید به عوامل زیر بستگی دارد:
ـ میزان کالری مورد نیاز
ـ غلظت قند خون
▪ یک واحد از گروه میوه ها شامل چیست؟
۱ واحد
نصف لیوان آب پرتقال یا ۱ عدد سیب کوچک (یا هلو یاکیوی یا پرتقال) یا نصف
گریپ فروت یا ۲ قاسق غذا خوری کشمش
۲ واحد
نصف موز بزرگ (۵/۲۲ سانتی متر)+ ۱ عدد و نصفی انجیر خشک یا یک و یک چهارم لیوان توت فرنگی
ممکن است به مصرف ۱ یا ۲ واحد میوه در طول روز نیاز داشته باشید. در صورتی که در طول روز بیش از ۱ واحد باید میوه بخورید، سعی کنید از انواع میوه ها استفاده نمایید.
● چه نکاتی را هنگام مصرف میوه ها باید رعایت کرد؟
▪ سعی کنید میوه ها را بصورت خام مصرف کنید.
▪ میوه های خشک شده در واقع شکل تغلیظ شده هستند که مقادیر زیادی قند دارند، بنابراین باید به میزان اندکی مصرف شوند.
▪ انگور دارای قند زیادی است که اگر آنرا به مقدار زیاد مصرف کنید برکنترل قند خون شما اثر می گذارد.
▪ در هنگام خرید سعی کنید میوه های کوچک تر انتخاب کنید.
▪ خوردن میوه ها بصورت کامل بهتر از مصرف آب میوه ها است.
▪ سعی کنید در صورت مصرف آب میوه، از آب میوه صددرصد طبیعی و بدون شکر اضافه شده استفاده کنید.
▪ از دسرهای آماده که چربی و قند بالایی دارند استفاده نکنید.
▪ اگر علاقه زیاد به مصرف آب میوه دارید آنرا با افزودن آب رقیق نمایید و یا آب را به میوه له شده اضافه کنید و به خاطر داشته باشید که نباید به آن شکر اضافه نمایید.
▪ همچنین به منظور پیشگیری از یبوست و دیگر عوارض گوارشی سعی کنید تاحد امکان میوه ها را با پوست مصرف کنید.
● گروه شیر شامل چه غذاهایی است؟
مصرف ماست و شیر بدون چربی و یا کم چربی برای سلامت همه افراد ضروری است. مصرف شیر و ماست سبب تولید انرژی و دریافت کلسیم، ویتامین A، پروتئین و سایر ویتامین ها و مواد معدنی می شود.
▪ هر روز شیر بدون چربی یا کم چربی بنوشید و ماست کم چربی یا بدون چربی مصرف کنید.
تعداد واحد مصرفی از لبنیات به شرایط زیر بستگی دارد:
▪ میزان انرژی روزانه مورد نیاز
▪ غلظت قندخون
ـ نکته مهم:
اگر باردار هستید یا به نوزاد خود شیر می دهید، روزانه ۵-۴ واحد شیر و ماست مصرف کنید.
یک واحد شیر و جانشین های آن شامل چه غذاهایی است؟
غذاهای پروتئینی شامل گوشت قرمز، ماکیان (مرغ، بوقلمون و..)، ماهی، تخم مرغ و پنیر است.
هر روز مقدار کمی از این مواد را در برنامه روزانه بگنجانید.
مصرف روزانه پروتئین ها به ترمیم و ساخت بافت های بدن و عضلات کمک می کند و سبب تأمین ویتامین B۶ و B۱۲ و مواد معدنی (آهن و...) نیز می گردد.
تعداد واحدهای مورد نیاز از مواد پروتئینی به شرایط زیر بستگی دارد:
ـ میزان انرژی مورد نیاز روزانه
ـ غلظت قند خون
● یک واحد گوشت و جانشین های آن شامل چه غذاهایی است؟
۱ واحد
۳۰ گرم گوشت قرمز، ماکیان یا ماهی پخته شده یا ۳۰ گرم پنیر بصورت زیر:
۱ عدد ران کوچک مرغ یا ۱ قوطی کبریت پنیر یا ۳۰ گرم ماهی تن نصف لیوان حبوبات پخته شده یا ۲۰ عدد تخم مرغ
● بهترین راه برای خرید، پخت و مصرف غذاهای پروتئینی چیست؟
▪ سعی کنید کم چربی ترین گوشت را بخرید.
▪ پوست مرغ دارای چربی زیاد است؛ قبل از پخت پوست آن را کامل جدا کنید.
▪ سعی کنید که گوشت را بدون افزودن چربی طبخ کنید.
▪ به جای سرخ کردن تخم مرغ، آن را با پوست آب پز کنید.
▪ برای طعم بخشیدن بیشتر به این مواد از آبغوره، آب لیمو، سس گوجه فرنگی و.. استفاده کنید.
▪ فرآورده های گوشتی نظیر سوسیس، کالباس و همبرگر دارای چربی زیادی هستند، بنابراین مصرف آنها را به حداقل برسانید.
▪ سعی کنید ماهی بیشتر مصرف کنید و به جای سرخ کردن ماهی، آن را بصورت آب پز، بخار پز و یا کبابی مصرف نمایید.
● روغن ها و چربی ها شامل چه غذاهایی است؟
همان طور که در هرم مواد غذایی مشاهده می کنید روغن ها و چربی ها در قله هرم قرار دارند. یعنی باید مصرف آنها را به حداقل رساند. بعضی از چربی ها و روغن ها دارای چربی های اشباع و کلسترول می باشد که برای سلامتی مضر است. مصرف این غذاها انرژی فراوانی در بدن شما تولید می کند ولی مواد مغذی کمی به بدنتان می رساند. غذاهای پرچربی شامل کره، مارگارین، سس سالاد، روغن ها، مایونز، خامه، پنیرخامه ای، سرشیر، چیپس سیب زمینی و... می باشد.
▪ یک واحد از روغن ها و چربی ها شامل چه غذاهایی است؟
۱ واحد
۱ قاشق مرباخوری روغن (آفتابگردان، ذرت، زیتون، سویا، پنبه دانه) یا ۱۰ عدد زیتون کوچک
۲ واحد
۱ قاشق مرباخوری مارگارین+ ۲ قاشق مرباخوری تخمه کدو یا ۱۲ عدد بادام خشک، در هر وعده غذایی ممکن است ۲-۱ واحد از این مواد مورد نیاز باشد.
● مواد قندی شامل چه غذاهای است؟
همان طور که مشاهده می کنید مواد قندی (نوشابه، شربت، مربا، شکر و عسل، آب نبا، شکلات) نیز در رأس هرم قرار دارند، بنابراین باید از این مواد به مقدار بسیار کم مصرف نمایید (تا حدامکان مصرف نکنید). این مواد سبب تولید انرژی در فرد می شود اما هیچ ماده مغذی به بدن نمی رسانند. بعضی از مواد قندی مثل کیک، دسرها و انواع شیرینی ها حاوی مقدار زیادی چربی نیز می باشند. مصرف کم این مواد نیز به کاهش وزن کمک می کند و قند خونتان را نیز کنترف می نماید.
▪ یک واحد مواد قندی شامل چه غذاهایی است؟
۱ واحد
۱ عدد شیرینی (۱ قطعه ۳ سانتی متر) یا ۱ قاشق مرباخوری شربت
لازم به ذکر است که مصرف مواد قندی باعث می شود قند خون به سرع بالا رود.
ـ چند نکته مهم:
الف) سعی کنید روزانه از تمام گروه های مواد غذایی استفاده کنید.
ب) سعی کنید غذاهای متنوع مصرف کنید تا مواد معدنی و ویتامین ها به مقدار کافثی به بدنتان برسد.
ج) به اندازه کافی مواد نشاسته ای، سبزی ها و ماست و شیر مصرف کنید.
د) روزانه از مواد پروتئینی نیز استفاده نمایید.
و) در هر وعده غذایی باید سعی کنید که حداقل از هر ۳ گروه غذایی مختلف استفاده نمایید؛ برای مثال ساندویج تخم مرغ که در آن گوجه فرنگی، کاهو و جعفری استفاده شده باشد.
هـ) مواد غذایی که روزانه مصرف می کنید به ۳ وعده اصلی و ۳ میان وعده تقسیم نمایید.
ی) غذا خوردن منظم در تنظیم میزان قند خون اثر زیادی دارد به خصوص اگر قرص یا انسولین مصرف می کنید.
ر) گنجاندن سبزی ها و میوه ها به مقدار کافی در غذای روزانه را فراموش نکنید.
ز) به هنگام طبخ غذا از نمک کمتری استفاده کنید و سعی نمایید که پس از پخت، نمک به غذا اضافه نکنید.
س) از گیاهان معطر و ادویه های فاقد نمک برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.
ش) از غذاهای کنسرو شده که در طی فرآیندهای صنایع غذایی نمک به آنها افزوده می شود کمتر استفاده کنید.
ص) مصرف هفتگی تخم مرغ را محدود کنید (حداکثر هفته ای ۲ بار)
ض) به هنگام مصرف روغن، هیچ گاه روغن را در ظرف سرازیر نکنید.
ق) روزانه ۸-۶ لیوان مایعات بدون شیرینی بخورید.
ف) سعی کنید وزن مطلوب خود را حفظ نمایید.
ک) مغزهای گردو، بادام و... در گروه چربی ها قرار می گیرند و هر واحد آنها برابر ۲ قاشق غذا خوری است.
● بهترین راه برای خرید، پخت و خوردن مواد نشاسته ای چیست؟
▪ سعی کنید نان های حاوی غلات کامل (نان سنگک، نان جو و...) تهیه کنید.
▪ سعی کنید مواد نشاسته ای پرچربی و سرخ شده مانند چیپس ذرت، چیپس سیب زمینی، شیرینی، بیسکویت و... کمتر مصرف کنید.
▪ ماست و شیر کم چربی یا بدون چربی تهیه نمایید.
▪ به جای سس مایونز از خردل یا آب لیمو استفاده کنید.
▪ سعی کنید در انتخاب مواد غذایی، انواع بدون چربی یا کم چربی آن را مصرف کنید
▪ به جای کره، روغن های حیوانی یا مارگارین از روغن مایع (ذرت، آفتاب گردان و...) استفاده کنید.
▪ سعی کنید تا حد امکان شیرینی، شکلات، ژله، آب نبات و کلیه مواد غذایی که از قندهای ساده تشکیل شده اند مصرف ننمایید.
● سبزیها شامل چه غذاهایی هستند؟
مصرف سبزیها برای تمامی افراد مفید است. سعی کنید هر روز سبزیهای خام و پخته استفاده نمایید.
مصرف سبزی ها باعث رساندن ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر به بدن شما می شود. البته انرژی تولید شده از مصرف سبزی ها بسیار اندک است.
تعداد واحد سبزی هایی که باید در طول روز مصرف کنید به عوامل زیر بستگی دارد:
▪ میزان انرژی روزانه مورد نیاز
▪ غلظت قند خون
● دیابت وانواع آن:
تشخیص بیماری دیابت نوع دوم با روند رو به رشدی در بین کودکان و نوجوانان آمریکایی به ویژه آن‌هایی که دچار اضافه وزن هستند، در حال شیوع است. به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، برخی گزارشها حاکی از آن است که بین ۸ تا ۴۵ درصد از کودکانی که به تازگی بیماری دیابت آن‌ها تشخیص داده شده، به دیابت نوع دوم مبتلا هستند که این امر به موقعیت جغرافیایی و گروههای قومی و نژادی بستگی دارد .
دیابت بیماری است که بر نحوه استفاده بدن از گلوکز، نوع اصلی قند خون، تاثیر می‌گذارد. گلوکز از غذاهایی که ما مصرف می‌کنیم بدست می‌آید و منبع اصلی انرژی برای تامین سوخت مورد نیاز برای فعالیت‌های بدن است پس از این که شما غذا می‌خورید، بدن شما مواد غذایی را به گلوکز و سایر مواد مغذی تجزیه می‌کند که این مواد سپس از طریق مجاری گوارشی جذب جریان خون می‌شوند. پس از خوردن غذا سطح گلوکز در خون افزایش پیدا می‌کند و این امر غده پانکراس را تحریک می‌کند که هورمون انسولین را ترشح و آنها در جریان خون آزاد کند. اما در افراد مبتلا به دیابت، بدن نمی‌تواند به طور مناسب انسولین تولید کرده و یا واکنش درستی در برابر انسولین داشته باشد انسولین دقیقا شبیه به کلیدی عمل می‌کند که درهای سلول‌ها را باز کرده و به گلوکز اجازه می‌دهد که وارد سلول شود. به این ترتیب بدون وجود انسولین گلوکز نمی‌تواند وارد سلول شود (کلیدی وجود ندارد و درها بسته است) و به همین خاطر گلوکز در خون باقی می‌ماند.
در نتیجه سطح گلوکز موجود در خون بیشتر از حد طبیعی می‌شود. افزایش قندخون می‌تواند علایم و مشکلاتی را برای سلامتی فرد در پی داشته باشد.
● دیابت نوع دوم چیست؟
به طور کلی دیابت ۲ نوع اصلی دارد که دیابت نوع اول ودیابت نوع دوم نامیده می‌شوند. هردو نوع دیابت باعث افزایش قند خون می‌شوند اما به روش‌های مختلف باعث افزایش قند خون نسبت به حد طبیعی آن می‌شوند. در دیابت نوع اول سیستم ایمنی بدن شخص به سلول‌های پانکراس که انسولین تولید می‌کنند حمله‌ور شده و آن‌ها را تخریب می‌کنند.
افراد مبتلا به دیابت نوع اول برای نگهداشتن قند خون در حد طبیعی به انسولین احتیاج دارند.
در دیابت نوع دوم بر خلاف نوع اول بدن فرد انسولین تولید می‌کند اما بدن نمی‌تواند به طور طبیعی از انسولین تولید شده استفاده کند گلوکز در این شرایط توانایی کمتری برای وارد شدن به سلول‌ها و انجام وظیفه خود برای تولید انرژی دارد. به این ترتیب میزان قند خون افزایش یافته و پانکراس انسولین بیشتری تولید می‌کند. در نهایت غذه پانکراس به دلیل کار زیاد برای تولید انسولین اضافی با گذر زمان فرسوده و تخریب می‌شود سپس پانکراس دیگر نمی‌تواند انسولین کافی برای نگهداشتن قند خون در سطح طبیعی تولید کند.
کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع دوم با رعایت رژیم غذایی مناسب ورزش کردن و مصرف داروهای خاص واکنش بدن را نسبت به انسولین برای کنترل میزان قند خون بهبود می‌بخشد. اگر چه کسی علت اصلی ابتلا به دیابت نوع دوم را نمی‌داند اما ظاهرا این بیماری عامل ژنتیکی دارد در واقع آمارها نشان می‌دهد که از بین والدین ۴۵ تا ۸۰ درصد از کودکان مبتلا به دیابت نوع دوم حداقل یکی از والدین آن‌ها به بیماری دیابت مبتلا است و ممکن است سابقه خانوادگی مهمی از ابتلا به این بیماری داشته باشند
● بیماری دیابت چیست؟
بیماری دیابت در اثر ناتوانی بدن در تولید انسولین یا کاهش یا عدم اثر انسولین در سوخت و ساز مواد قندی پدید می‏آید. امروزه، دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهدشتی- درمانی و اجتماعی- اقتصادی جهان محسوب می شود به گونه‏ای که بیش از ۱۵۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به این بیماری هستند. از آنجا که خود بیماران و خانواده های آنها عمده ترین نقش را در درمان دیابت به عهده دارند، کسب اطلاعات لازم درباره دیابت به شیوه های گوناگون آموزشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مبتلایان به دیابت باید یاد بگیرند که چگونه قند خون خود را کنترل کنند تا از عوارض، حاد و مزمن بیماری پیشگیری نمایند و یا در صورت پیدایش این عوارض، به موقع به مراکز بهداشتی- درمانی مراجعه نمایند. به همین منظور بنیاد امور بیماری های خاص در راستای اهداف آموزشی تدوین شده سعی دارد تا با انتشار «مجموعه آموزش دیابت» که شامل کتابچه، بروشور، پوستر و فیلم های آموزشی می باشد، زمینه مناسبی برای آشنایی بیماران، خانواده ها و کارکنان مراکز بهداشتی- درمانی با جنبه های گوناگون بیماری دیابت فراهم نماید. با توجه به استقبال کم نظیر بیماران دیابتی، خانواده ها و کادر پزشکی از مجموعه فوق، این بنیاد نسبت به ویرایش دوباره و چاپ مجدد آن در شکلی تازه اقدام نموده است.
دیابت به این معنی است که در افراد مبتلا میزان قند خون به طور مداوم در سطح بالاتر از حد نرمال است
● انواع دیابت :
۱) نوع I – برای درمان نیاز به تزریق انسولین دارد
۲) نوع II – برای درمان نیاز به تزریق انسولین ندارد .
● تشخیص :
با اندازه گیری قند خون ناشتا که اگر ۲ بار بیشتر از AL / mg ۱۴۰ باشد تشخیص دیابت می دهند
● عوارض دیابت :
مشکلات قبلی ، عروقی ، مشکلات چشمی ، نارسایی کلیوی ، زخم پا در اثر اختلال در حس ، مشکلات شنوایی ( مثل اوتیت ) – افزایش غلظت خون و تجمع پلاکت ها و کتواسیدوز دیابتی – هیپوگلیسمی و هیپرگلیسمی
● آموزش :
۱) بیماران دیابتی از پوشیدن کفش پاشنه
بلند و نوک باریک و تنگ اجتناب نمایند.
۲) ناخن ها را به صورت مستقیم کوتاه نمایند و هلال کوتاه نکنند.
۳) از انسولین های تاریخ گذشته استفاده ننمایند .
۴) با ورزش گلوکز توسط عضلات مصرف
می شود و قند پائین می آید ولی اگر قند خون ۳۰۰ و بالاتر است و کنترل نشده است نباید ورزش کنند چون با این عمل گلوکز خون بالا می رود .
۵)هر روز پاهای خود را با آب گرم بشویند و به خوبی پاهای خود را خشک نمایند و از نظر وجود بریدگی ، تاول لکه های قرمز و تورم بررسی کنند
۶) در تمامی اوقات جوراب و کفش بپوشند و هرگز پابرهنه راه نروند .
۷) پاها را از سرما و گرما محافظت نمایند .
● دیابت، ویتامینها و املاح
▪ ویتامین B و انواع آن ۲۲
ـ تیامین یا ویتامین B۱ ۲۲
ـ ریبو فلاوین یا ویتامین B۲ ۲۲
ـ نیاسین یا ویتامین B۳ ۲۳
ـ پنتو تنیک اسید یا ویتامین B۵ ۲۳
ـ پیرید وکسین یا ویتامین B۶ ۲۳
ـ بیوتی ن یا ویتامین B۷ ۲۳
ـ فولیک اسید یا ویتامین B۹ ۲۴
ـ س یانو کوبالامین یا ویتامین B۱۲ ۲۴
ـ نیاسین یا ویتامین B۳ ۲۵
ـ چه مقدار نیاسین برای بدن لازم است ۲۶
ـ آیا شما دچار کمبود نیاسین می شوید ۲۹
ـ چه غذاهایی حاوی نیاسین هستند ۳۰
ـ نیاسین به عنوان درمان کلسترول بالا ۳۲
▪ روی ۳۴
▪ چه مقدار روی برای انسان لازم است ۳۵
▪ آیا انسان دچار کمبود روی می شود ۳۵
▪ علائم کمبود روی در بدن ۳۷
▪ انواع مختلف روی ۳۹
▪ روی و باروری در مردان ۴۱
▪ روی و پروستات ۴۲
▪ روی و تاثیر آن بر پوست، ناخن و موها ۴۳
▪ روی و بهبود زخم ها ۴۴
▪ دیابت و روی ۴۵
▪ روی و ناراحتی های چشمی ۴۷
▪ داروهای خوراکی دیابت [ دریافت فایل: ۲۰۴Kb ]
▪ متفورمین ۴۸
ـ چگونگی اثر متفورمین بر روی قند خون ۵۱
ـ تاثیر متفورمین بر روی وزن بدن ۵۲
ـ عوارض جانبی متفورمین ۵۵
ـ متفورمین و درمان ترکیبی با سایر داروهای دیابت ۵۷
ـ ترکیب متفورمین با انسولین ۵۸
ـ ترکیب متفورمین با داروهای حساس کننده گیرنده های انسولینی ۵۸
ـ اوندیا و بازگشت تولید انسولین بوسیله سلولهای پانکراس ۶۰
▪ دیابت و آسپرین ۶۳
▪ افزایش وزن در مصرف کنندگان قرص های اکتوس و اوندیا ۶۴
▪ دیابت و تغذیه [ دریافت فایل: ۴۲۴Kb ]
▪ ارزش غذایی میوه ها ۶۸
▪ خواص معطرات ۷۰
▪ چربی ها و انواع آن ۷۰
▪ اسیدهای چرب اشباع نشده تک زنجیره ای ۷۲
▪ اسیدهای چرب اشباع نشده چندزنجیره ای ۷۲
▪ چربی های اشباع شده ۷۲
▪ اسیدهای چرب ترانس ۷۳
▪ اسیدهای چرب امگا ۳ ۷۳
▪ روغن ماهی و نیاز انسان به اسیدهای چرب اشباع نشده ۷۴
▪ چند نکته در مورد چربی ها ۷۶
▪ حبوبات و دیابت ۷۶
▪ تاثیر مواد قندی مختلف بر روی تری گلیسیریدها و اندازه دور شکم ۷۸
▪ نان سفید و افزایش شیوع بیماری دیابت ۷۹
▪ فیبرها و بیماریهای مزمن ۸۱
▪ گریپ فروت . داروها ۸۷
▪ دیابت و بیماری ها [ دریافت فایل: ۳۵۰Kb ]
▪ ناتوانی جنسی در مردان ۹۰
▪ درمان ناتوانی جنسی در بیماران دیابتی ۹۳
▪ پوکی استخوان در بیماران دیابتی ۱۰۱
▪ ارتباط بین سرطان پروستات و دیابت ۱۰۲
▪ آلبومین های ریز در ادرار و پیش آگهی بیماریهای قلبی و کلیوی ۱۰۳
▪ اندازه گیری هموگلوبین قندی شده در درجه اول اهمیت برای پیش بینی و
▪ جلوگیری از خطرهای قلبی عروقی ۱۰۶
▪ زردی پوست در بیماران دیابتی ۱۱۶
▪ خشکی و خارش پوست در بیماران دیابتی ۱۱۸
▪ درمان جدید برای ناراحتی های عصبی ناشی از دیابت ۱۲۲
▪ تاثیر کرم فلفل قرمز در درمان دردهای عصبی دیابت ۱۲۴
▪ چای [ دریافت فایل: ۲۷۴Kb ]
ـ چای در ایران ۱۳۲
ـ چای سبز ۱۳۵
ـ چای سفید ۱۳۶
ـ خواص پزشکی چای ۱۳۷
چای و بیماریهای قلبی ۱۳۸
ـ تاثیر چای بر روی فشار خون ۱۴۱
ـ چای و بیماری دیابت ۱۴۲
ـ چای و مقاومت انسولین ۱۴۴
ـ چای و سرطان ۱۴۵
ـ چای و پوکی استخوان ۱۴۶
ـ چای و دندانها ۱۴۶
ـ چای و کاهش وزن ۱۴۸
ـ چای و کافئین ۱۴۸
▪ دیابت و شما [ دریافت فایل: ۲۸۵Kb ]
▪ دیابت و هوای سرد ۱۵۱
▪ نحوه خون گیری برای دستگاه های اندازه گیری قند خون ۱۵۵
▪ اهدا خون در بیماران دیابتی ۱۵۷
▪ آمریکائیها بلندتر و سنگین تر می شوند ۱۵۹
▪ نحوه خاص راه رفتن در بیماران دیابتی ۱۶۱
▪ گزارشی از آخرین کنفرانس دیابت اروپا - مونیخ [ دریافت فایل: ۱۹۸Kb ]
▪ انسولین قابل جذب در دهان ۱۶۴
▪ انسولین خوراکی ۱۶۶
▪ انسولین استنشاقی ۱۶۸
▪ ارتباط بین کلسترول خوب و ناراحتی کلیوی ناشی از دیابت ۱۶۹
▪ پوست قورباغه و پپتید RK – ۱۳ و تاثیر آن بر روی قند خون ۱۷۱
▪ ارتباط داروهای مهار کننده Cox – ۲ با قند خون ۱۷۲
▪ افزایش چربی های خون در بیمارانی که قند خونشان به طور کامل کنترل نمی شود ۱۷۳
▪ تری گلیسیرید و کلسترول در بیماران دیابتی نوع اول و رابطه آن با بیماریهای عروقی ۱۷۴
▪ رابطه بین سکته قلبی و استفاده از قرص های ضد دیابت ۱۷۵
▪ میزان دفع سدیم و پتاسیم از طریق ادرار و ریسک بیماری دیابت نوع دوم ۱۷۶
▪ تاثیر رژیم غذایی و شانس ابتلاء به بیماریهای عروقی در ساکنان کشورهای اطراف مدیترانه ۱۷۸
▪ تاثیر ورزش در جذب انسولین های طولانی اثر ۱۷۹
▪ تاثیر بیماریهای عصبی ناشی از دیابت بر روی افسردگی ۱۸۱
▪ کاهش گرفتگی عروق کاروتید بعد از کنترل قند خون در بیماران دیابتی ۱۸۲
▪ ارتباط بین ناتوانی جنسی و حمله های قلبی بدون درد در بیماران دیابتی ۱۸۴
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از وب سایت انجمن مرکز وب ایران ، با وجود اینکه تاکنون دیابت درمان قطعی نیافته ولی راه‌های مؤثری برای کنترل آن وجود دارد. به کمک درمان‌های مناسب دارویی و آموزش‌های صحیح در کنار داشتن شیوة صحیح زندگی، یک فرد دیابتی می‌تواند همانند سایر افراد جامعه به زندگی فعال خود ادامه و خطر ایجاد عوارض دیابت را کاهش دهد
● علائم بیماری دیابت نوع اول ونوع دوم:
شروع دیابت نوع ۱ بسیار ناگهانی و ناراحت کننده است، که می‌تواند علائم ذیل را به دنبال داشته باشد.
۱) تکرر ادرار
۲)تشنگی و خشکی دهان به طور غیرطبیعی
۳) خستگی مفرط یا کمبود انرژی
۴) گرسنگی مداوم
۵) کاهش ناگهانی وزن
۶) تاری دید
۷) عفونت‌های مکرر
شروع دیابت نوع ۲ تدریجی است بنابراین تشخیص بیماری کار بسیار دشواری است. به هر حال علائم دیابت نوع ۱ بصورت خفیف‌ تر ممکن است در مبتلایان به دیابت نوع ۲ نیز وجود داشته باشد.
در برخی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ هیچ گونه علائم زودرس بیماری دیده نمی شود و ممکن است سال‌ها پس از ابتلا، تشخیص داده نشود. نیمی از این افراد در زمان تشخیص دچار عوارض مختلف دیابت هستند.
● دیابت چیست؟
بیماری قند و یا به عبارت دیگر دیابت، بیماری مزمنی است که در نتیجه اختلال در تولید و عملکرد انسولین در بدن به وجود می‌ید.
انسولین هورمونی است که در لوزالمعده (پانکراس) تولید می‌شود و سلول‌ها را قادر می‌سازد که گلوکز را از خون گرفته و بری تولید انرژی استفاده کنند. لوزالمعده فرد مبتلا به دیابت، انسولین مورد نیاز بدن را تولید نمی‌کند (دیابت نوع ۱) و یا انسولین کاریی لازم را در بدن ین افراد ندارد (دیابت نوع ۲).
از ین رو، افراد مبتلا به دیابت نسبت به افراد غیر دیابتی نمی‌توانند از گلوکز به نحو احسن در سوخت و ساز بدنشان استفاده کنند. در نتیجه قند خون افراد به مقدار قابل ملاحظه‌ی افزیش می‌یابد. ین ”افزیش غلظت گلوکز“ یا ”افزیش قند خون“ را هیپرگلیسمی می‌نامند.
در برآورد و تخمینی که در سال ۱۹۸۵ انجام شده است مشاهده شده که ۳۰ میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به بیماری دیابت بودند. اما امروزه حدود ۱۹۴ میلیون نفر به بیماری دیابت مبتلا هستند که در مقیسه با ۲۰ سال گذشته ۶ برابر شده است. اگر جلوی پیشرفت ین بیماری همه‌گیر گرفته نشود تا سال ۲۰۲۵ تعداد مبتلیان به دیابت به ۳۳۳ میلیون نفر خواهد رسید.
افزیش قند خون سبب یجاد عوارض زودرس و دیررس دیابت در بدن می‌شود. اگر دیابت پیشگیری و درمان نشود، بسیاری از عوارض دیابت کشنده بوده و یا حداقل سبب کاهش کیفیت زندگی فرد مبتلا به دیابت و خانواده وی می‌شود.
● عوارض زودرس دیابت
۱) کتواسیدوز یا کمی دیابتی:
یک اختلال مربوط به سوخت و ساز است که در اثر افزیش میزان قند خون همراه با استون یجاد می‌شود که سبب گیجی، سستی و بی‌حالی، احساس تشنگی شدید، خستگی و تنگی نفس شده و همچنین در بعضی موارد با اغماء همراه است که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به مرگ فرد شود.
۲) عفونت‌هی مکرر:
هنگامی که قند خون بالا باشد بدن نمی‌تواند در مقابل عفونت از خود عکس‌العمل نشان دهد و دفاع کند.
۳) کاهش وزن:
در ین حالت بدن به جی مصرف گلوکز، از پروتئین‌ها و چربی‌ها استفاده کرده که ین امر باعث کاهش وزن می‌شود.
در مواردی که دیابت کنترل نشود عوارض دیررس ظاهر می‌شود که مهمترین آنها عبارتند از:
۱) عارضه چشمی: که ممکن است به نابینیی کامل ختم شود.
۲) نفروپاتی(بیماری کلیه): که ممکن است باعث از کارافتادگی کامل کلیه‌ها شود.
۳) نوروپاتی (آسیب دیدگی اعصاب): در صورت همراه شدن با مشکلات گردش خون ممکن است موجب یجاد زخم در پاها و نیز قانقاریا شود که در نهیت به قطع عضو می‌انجامد.
۴) بیماری قلبی- عروقی: که بر روی قلب و رگهی خونی اثر می‌گذارد و یا ممکن است به سکته‌هی قلبی (منجر به حمله قلبی) سکته مغزی (یکی از علل اساسی ناتوانی و مرگ در افراد دیابتی) منجر شود.
۱) فرق دیابت نوع ۱ و ۲ در چیست؟
به طور کلی دیابت به چهار گروه دیابت نوع ۱، دیابت نوع ۲، دیابت حاملگی و دیابت به علل متفرقه تقسیم‌بندی می‌شود. در دیابت نوع۱ که % ۱۵- ۱۰ کل موارد دیابت را تشکیل می‌دهد تولید انسولین از پانکراس (لوزاالمعده) به علت از بین رفتن سلول‌های سازنده انسولین، متوقف می‌شود به همین خاطر افراد مبتلا به ین نوع دیابت بید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین کنند. دیابت نوع۱ اغلب در سنین زیر ۳۰ سال به وجود میا‌ید.
در دیابت نوع۲ که بیشتر در بالغین بالای ۳۰ سال و چاق دیده می‌شود و % ۹۰- ۸۵ کل موارد دیابت را شامل می‌شود انسولین تولید شده از پانکراس به خوبی عمل نمی‌کند. در واقع یا پانکراس به اندازه کافی انسولین ترشح نمی‌کند و یااینکه انسولین ترشح شده، به علت وجود مقاومت به انسولین مخصوصاً در افراد چاق، فاقد کارایی لازم است.
دیابت حاملگی به دیابتی گفته می‌شود که برای اولین بار در طول حاملگی تشخیص داده شود. این نوع دیابت معمولاً گذرا است و بعد از اتمام حاملگی بهبود می‌یابد خانم‌های مبتلا به دیابت حاملگی بعداً در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع۲ هستند.
از علل متفرقه دیابت می‌توان به جراحی، داروها (مثل کورتیکواستروئیدها)، سوء تغذیه و عفونت اشاره کرد.
۲) آیا دیابت درمان دارد؟
هنوز درمان قطعی بری دیابت پیدا نشده است، حتی روش‌های جدیدی مثل پیوند سلول‌های بتا به افراد مبتلا به دیابت نوع۱ نیز به علت ضرورت مصرف داروی ضد رد پیوند به صورت مادام‌العمر و عوارض احتمالی ناشی از آن‌ها بری اکثریت افراد مناسب نمی‌باشد. با این وجود رعایت ۵ اصل کنترل دیابت که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهد شد باعث می‌شوند تا افراد دیابتی بتوانند یک زندگی سالم با افراد غیر دیابتی داشته باشند و از پیدایش عوارض دیابت جلوگیری کنند.این ۵ اصل عبارتند از: آموزش، کنترل روزانه، تغذیه صحیح، فعالیت جسمانی و مصرف منظم داروها (قرص یا انسولین) در صورتی که هر یک از این پایه‌ها سست باشد تعادل و در واقع کنترل دیابت بر هم خواهد خورد.
۳) چه کسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند؟
تمامی افراد بالای ۴۰ سال در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع۲ هستند و باید هر ۳ سال یک‌بار تحت آزمایش قند خون قرار بگیرند. افراد دچار اضافه وزنی که حداقل یکی از شریط زیر را داشته باشند نیز در معرض ابتلا به دیابت نوع۲ هستند و انجام آزمایشات مکرر قند خون در آ‌ن‌ها باید در سنین زیر ۴۰ سال یا با فواصل کوتاهتر (هر ۲- ۱ سال) انجام شود. این شریط عبارتند از: وجود سابقه ابتلا به دیابت در بستگان درجه اول، سابقه ابتلای فرد به دیابت پنهان (مرحله پیش از دیابت)، سابقه ابتلا به دیابت حاملگی، سابقه تولد نوزاد، وزن بیشتر از ۴ کیلوگرم یا تولد نوزاد با ناهنجاری‌های مادرزادی،
بالا بودن فشارخون (فشارخون ماکزیمم بیشتر از ۱۴۰ و یا مینیمم بیشتر از ۹۰ میلی‌متر جیوه)، وجود اختلالات چربی خون یعنی تری‌گلیسرید بالاتر از ۲۵۰ و یا کلسترول با دانسیته کم (HDL) کمتر از ۳۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر، سابقه ابتلا به کیست‌های متعدد تخمدان و یا بیماری‌های قلبی- عروقی (تنگی رگ‌های قلب، انفارکتوس قلبی یا سکته مغزی)
۴) یا دیابت قابل پیشگیری است؟
در مورد دیابت نوع۱ با وجودی که تحقیقات زیادی در مورد روش‌های مختلف پیشگیری از آن در حال انجام است، ولی هنوز راه حل قطعی برای پیشگیری از آن به دست نیامده است ولی در مورد دیابت نوع۲ تحقیقات به روشنی نشان داده‌اند که رعایت تغذیه صحیح و کاهش وزن به میزان % ۷- ۵ وزن فعلی و نیز انجام مرتب فعالیت ورزشی (۱۵۰ دقیقه در طول هفته) در پیشگیری از ابتلای به دیابت در افراد در معرض خطر بسیار مؤثر است.
۵) دیابت پنهان چیست و چه اهمیتی دارد؟
دیابت پنهان به حالتی گفته می‌شود که در آن قند خون بین حد طبیعی و دیابتی قرار دارد. در مورد قند ناشتا مقادیر بین ۱۲۵- ۱۰۰ و در مورد قندخون ۲ ساعته در آزمون خوراکی تحمل گلوکز مقادیر بین ۱۹۹- ۱۴۰ به عنوان دیابت پنهان در نظر گرفته می‌شوند. دیابت پنهان یکی از مهم‌ترین عوامل خطرساز ابتلای به دیابت می‌باشد و اهمیت آن در این است که با تشخیص به موقع و انجام اقدامات لازم به صورت تغییر در روش زندگی می‌توان به نحو مؤثری از پیشرفت دیابت پنهان به سمت دیابت آشکار جلوگیری کرد.
۶) اهمیت اندازه‌گیری مرتب قند خون در منزل چیست؟
همان طور که قبلاً گفته شد تغذیه صحیح، ورزش ، کنترل روزانه قندخون و مصرف داروها از اجزای اصلی درمان دیابت هستند دستگاه‌های اندازه‌گیری قندخون یا گلوکومترها به دیابتی و پزشکان آن‌ها این امکان را می‌دهند تا بتوانند به تنظیم این اجزا بپردازند شاید بتوان درمان دیابت بدون اندازه‌گیری مرتب قند خون را به رانندگی در جاده با چشمان بسته تشبیه کرد. اهمیت استفاده از گلوکومتر در پیشگیری از عوارض دیابت مخصوصاً در دیابت نوع۱ در تحقیقات متعددی به اثبات رسیده است. این تحقیقات نشان داده‌اند که در افراد دیابتی که قند خونشان را به طور مرتب اندازه می‌گیرند و از نتیجه این آزمایشات برای تنظیم روش درمانی خود استفاده می‌کنند. عوارض دیابت به نحو قابل ملاحظه‌ی کمتر دیده می‌شود.
۷) کاهش وزن در افراد دیابتی چاق یا دچار اضافه وزن (دیابت نوع۲) چه اهمیتی دارد؟
در دیابت نوع۲ انسولین نمی‌تواند وظیفه خود در بدن را به درستی انجام دهد و در واقع یک حالت مقاومت به انسولین در بدن وجود دارد. بهترین عامل این افزایش مقاومت، چربی‌های اضافی بدن هستند. بنابرین با رعایت رژیم غذیی و فعالیت ورزشی منظم که هر دو منجر به کاهش وزن و کمتر شدن چربی‌های اضافی بدن می‌شوند می‌توان مقاومت به انسولین را کاهش داد و بدینوسیله قند خون را بهتر کنترل کرد. اهمیت کاهش وزن در دیابتی‌های نوع۲ به حدی است که می‌تواند در مواقعی که قند خون بالا نیست (زیر ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر) به تنهایی و بدون مصرف دارو قند خون را به حد طبیعی برساند. حتی در مواقعی که به طور همزمان دارو نیز مصرف می‌شود. کاهش وزن اثر بخشی داروها را به نحو مؤثری بیشتر می‌کند
۸) آزمایش هموگلوبین A۱C چیست و چه اهمیتی دارد؟
آزمایش هموگلوبین A۱C که به صورت درصد بین می‌شود نشان می‌دهد که در طول ۳- ۲ ماه گذشته چند درصد از هموگلوبین خون که یکی از پروتئین‌های موجود در گلبول‌های قرمز است. با قند ترکیب شده است هر چه این درصد بالاتر باشد بیانگر این است که معدل قند خون طی ۳-۲ ماه پیش بالاتر از حد طبیعی بوده است این آزمایش وسیله‌ بسیار خوبی بری تصمیم‌گیری در مورد موفقیت روش درمانی فعلی می‌باشد. در واقع وقتی می‌توان درمان یک دیابتی را موفق دانست که درصد هموگلوبین A۱C او در حد قابل قبول ‌باشد این حد قابل قبول مقدار هموگلوبینA۱C زیر ۸ و ترجیحاً زیر ۷ درصد است. مطالعات متعددی نشان داده‌اند که نگه داشتن هموگلوبین A۱Cزیر ۷ درصد نه تنها از پیدایش عوارض دیابت در چشم‌ها، کلیه‌ها و اعصاب جلوگیری می‌کنند بلکه حتی در صورت وجود این عوارض باعث برگشت آن‌ها شده و از پیشرفتشان جلوگیری به عمل می‌آورد. آزمایش هموگلوبین A۱Cرا باید ترجیحاً هر ۳ ماه یا حداکثر هر ۶ ماه یکبار انجام داد.
۹) آیا افراد دیابتی، می‌توانند غذاهای شیرین هم بخورند؟
اصولاً غذاهای شیرین جزء یکی از گروه‌های اصلی غذایی هستند که کربوهیدرات نامیده می‌شوند، نان و غلات و میوه‌جات نیز جزء گروه کربوهیدرات‌ها هستند. تمامی غذاهای متعلق به گروه کربوهیدرات پس از گوارش و هضم در بدن به قند ساده (گلوکز) تبدیل می‌شوند. پس افراد دیابتی می‌توانند غذاهای شیرین حاوی شکر را جانشین غذاهای دیگر حاوی کربوهیدرات کنند. مثلاً این امکان وجود دارد تا با کم کردن از مقدار برنج یا نان در یک وعده غذیی امکان خوردن ژله به عنوان دسر بعد از غذا را فراهم کرد. نکته قابل ذکر دیگر در این مورد زیاد بودن انرژی (کالری) موجود در غذاهای شیرین می‌باشد که می‌تواند در صورت عدم رعایت تعادل در مصرف آن‌ها باعث اضافه وزن و چاقی گردد. از طرفی دیگر غذاهی شیرین گروه کربوهیدرات‌ها بر خلاف غذاهای دیگر فاقد ویتامین‌ها و املاح لازم برای بدن می‌باشند. بنابراین مصرف این غذاها و جایگزین کردنشان با غذاهای دیگر حتماً با مشاوره متخصص تغذیه‌ی که در زمینه تغذیه دیابتی اطلاعات کافی دارد انجام بپذیرد.
ولی بهتر ین است که افراد دیابتی به طور کلی از مصرف کربوهیدرات‌های سریع‌الجذب مثل قند و شکر، خرما، عسل، توت خشک، کشمش و انجیر خشک تا حد امکان پرهیز نمایند.
۱۰) منظور از اصطلاحات “واحد کربوهیدرات” و “شمارش واحد کربوهیدارت” چیست؟
از آنجائیکه “مقدار” کربوهیدرات یک غذا مهمترین عامل تعیین کننده قند خون بعد از غذاست، تنظیم مقدار کربوهیدراتی که یک فرد دیابتی در هر وعده غذایی می‌خورد از اهمیت ویژه‌ی برخوردار است. مقدار کربوهیدرات موجود در غذاهای مختلف معمولاً به صورت گرم بیان می‌شود. به مقداری از هر غذا که حاوی ۱۲-۱۰ گرم کربوهیدرات باشد یک “واحد کربوهیدرات” یا به طور خلاصه “واک” گفته می‌شود. منظور از “شمارش واحد کربوهیدرات” این است که یک فرد دیابتی بتواند بعد از دیدن آموزش‌هی لازم تعداد واک موجود در هر وعده غذایی را محاسبه کند.این امر باعث می‌شود تا او بتواند تعداد واک مصرفی در هر وعده غذایی را مطابق با دستورات متخصص تغذیه تنظیم کند و بدینوسیله قند خون بعد از غذای خود را به خوبی کنترل نماید. در افرادی که انسولین مصرف می‌کنند شمارش واک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
۱۱) بهترین راه درمان حملات پایین افتادن قند خون (هیپوگلیسمی) چیست؟
درمان مناسب حملات هیپوگلیسمی مصرف کربوهیدرات‌های ساده و با جذب سریع است که به سرعت تبدیل به قند (گلوکز) شده و جذب خون می‌گردند. از جمله این انتخاب‌های مناسب می‌توان به حبه قند، آب میوه و نوشابه گازدار اشاره کرد. مصرف شکلات یا بیسکویت مناسب نیست چون این غذاها حاوی چربی فراوان هستند که باعث دیر جذب شدن قند خون موجود در آن‌ها می‌شود. نکته قابل ذکر دیگر رعایت تعادل در مصرف غذاهی شیرین هنگام هیپوگلیسمی است زیرا مصرف بیش از حد و پشت سرهم ین غذاها باعث بالا رفتن قند خون می‌شود.
بهترین کار این است که مقدار مناسبی از این غذاها (۵-۴ حبه قند و یا یک لیوان آب میوه یا نوشابه) خورده شود و اگر پس از گذشت ۱۵ دقیقه هنوز علائم هیپوگلیسمی باقی مانده بود همین تعداد دوباره مصرف شود.
۱۲) رعایت چه نکاتی قبل از شروع فعالیت ورزشی در افراد دیابتی لازم است؟
تمامی افراد دیابتی قبل از شروع فعالیت بدنی باید با پزشک معالجشان مشورت کنند تا در صورت لزوم بررسی‌های لازم از نظر وجود عوارض دیابت (مثلاً معاینه ته چشم و یا نوار قلبی) صورت بگیرد. از آنجائیکه ورزش باعث افزایش مصرف قند در بدن می‌شود قند خون را پیین بیاورد بنابرین اگر فرد دیابتی از داروهای پیین‌آورنده قند خون (قرص یا انسولین) استفاده می‌کند لازم است تا قند خون خود را قبل از شروع ورزش اندازه بگیرد و در صورتیکه مقدار آن کمتر از mg/dl ۱۰۰ باشد به علت احتمال افزایش بیشتر آن در طول فعالیت بدنی، باید ورزش کردن را تا زمان کنترل قند خون به تعویق انداخت. افرادی که دیابت آن فقط با رژیم غذایی کنترل می‌شوند نیازی به مصرف میان وعده قبل از ورزش ندارند.
۱۳) منظور از اصطلاح “کنترل سختگیرانه دیابت” چیست؟
کنترل سختگیرانه دیابت روشی است که در آن ۵ پایه اصلی درمان دیابت یعنی آموزش، کنترل روزانه، تغذیه صحیح ، فعالیت جسمانی و داروها به طور همزمان مورد استفاده قرار می‌گیرد و لازمه آن مشارکت فعال فرد دیابتی در طرح درمانی ارائه شده توسط “تیم مراقبت از دیابت” شامل پزشک معالج، پرستار آموزش دیده و متخصص تغذیه می‌باشد. یکی از ملزومات ین روش انجام آزمایشات مکرر قند خون در منزل و بکارگیری نتایج آن‌ها در تنظیم داروها و نحوه تغذیه و فعالیت بدنی می‌باشد. با وجودی که روش کنترل سختگیرانه دیابت ممکن است در ابتدا مشکل و پرهزینه به نظر برسد. ولی داری نتایج بسیار عالی در زمینه بهبود کیفیت زندگی افراد دیابتی و پیشگیری از عوارض دیابت (که خود بسیار هزینه‌ بر هستند) می‌باشد. انجام تزریقات متعدد انسولین (حداقل ۴ بار در روز) یکی از روش‌های مشهور انسولین درمانی در کنترل سختگیرانه دیابت مخصوصاً دیابت نوع ۱ است.
۱۴) اهمیت کنترل فشار خون در افراد دیابتی چیست؟
تحقیقات جدید نشان داده‌اند که اهمیت کنترل فشار خون بالا در افراد دیابتی به منظور پیشگیری از عوارض دیابت به اندازه اهمیت کنترل قند خون است. به همین خاطر دیابتی‌ها باید فشار خون خود را به دقت کنترل کنند (فشار خون ایده‌آل برای این افراد فشار ماکزیمم کمتر از ۱۳ و مینیمم کمتر از ۱۸ میلی‌متر جیوه است). عوامل دیگری به کنترل بهتر فشار خون کمک می‌کنند عبارتند از: کاهش وزن (در صورت وجود چاقی)، کاهش مصرف نمک، ورزش مرتب، ترک سیگار و مصرف نکردن الکل
خواندن این مطالب را نیز توصیه میکنیم :
شایعترین عوامل مرگ و میر در مردان منتشر شده توسط admin در تاریخ April ۶th, ۲۰۰۸
دانشمندان انگلیسی برای نخستین بار در این کشور جنین‌های دو رگه‌ای تولید کرده‌اند که بخشی از آنها انسان و بخش دیگر حیوان است. منتشر شده توسط admin در تاریخ April ۶th, ۲۰۰۸
داروی نوترکیب دیگری به نام اینترفرون گاما در ایران به تولید رسید ودر ۲ هفته آینده در داروخانه ها خواهد بود. منتشر شده توسط admin در تاریخ April ۶th, ۲۰۰۸
وزیر بهداشت ایران در سخنرانی پیش از نماز جمعه تهران‌ وضعیت کنونی بهداشت و درمان کشور ایران را با سی سال قبل مقایسه کرد . منتشر شده توسط admin در تاریخ April ۶th, ۲۰۰۸
هشدار نسبت به توزیع وعرضه آدامس‌های حاوی مواد مخدر( شامل پان و ناس ) با بسته‌بندی‌های جذاب در ایران منتشر شده توسط admin در تاریخ April ۶th, ۲۰۰۸
مروری بر " استرس " و " اضطراب " و راه های پیشگیری و درمان آن
اکسازولیدینون‌ها (oxazolidinones) گروه جدیدی از آنتی بیوتیک‌‌های کاملاً صناعی هستند و لینزولید (linezolid) اولین داروی گروه مذکور است منتشر
مصرف کاکائو به دلیل داشتن موادی موسوم به Flavonoid که نوعی طعم دهنده محسوب می‌شوند، می‌تواند از ابتلای افراد به اسهال جلوگیری کند. منتشر شده یک نظریه جدید ، " خواب " را به عنوان کارکرد بدن برای صرفه جویی در مصرف انرژی ارزیابی می کند.
خطر ابتلا به اوتیسم در مردان چهار برابر زنان است
نظرتان را بنویسید (۰) یا ترک بک ارسال کنید.
اطلاعات این نوشته
این مطلب در تاریخ یکشنبه, ۱۲ اسفند, ۱۳۸۶ و در دسته بندی مطالب اخبار علمی پزشکی, بیماریهای غیر واگیر شایع نوشته شده است .
شما می‌توانید نظرات را با خروجی RSS دنبال کنید. می توانید نظرتان را بنویسید, یا ترک بک ارسال کنید.
مطلب قبلی: کارشناسان مشغول ساخت یک ربات انعطاف پذیر برای جراحی به نام آی اسنیک هستند که به اعتقاد آنها می‌تواند انقلابی در جراحی موسوم به “سوراخ کلیدی” (‪ (keyhole‬ایجاد کند. »
مطلب بعدی: ۱۳ ‬اسفند ماه( چهارم مارس ) ، در چنین روزی، “ایرا رمسن” بیوشیمیدان آمریکایی و از کاشفان “ساخارین” درگذشت. »
● آخرین مطالب:
▪ دیبر شورای عالی نظام پزشکی کشور ایران گفت: تعرفه‌ خدمات پزشکی خصوصی با ۱۵ درصد افزایش ابلاغ شد‌
▪ شایعترین عوامل مرگ و میر در مردان
▪ دانشمندان انگلیسی برای نخستین بار در این کشور جنین‌های دو رگه‌ای تولید کرده‌اند که بخشی از آنها انسان و بخش دیگر حیوان است.
▪ داروی نوترکیب دیگری به نام اینترفرون گاما در ایران به تولید رسید ودر ۲ هفته آینده در داروخانه ها خواهد بود.
▪ سیستم بهداشتی درمانی بیمار ، چگونه سلامتی را به مردم هدیه خواهد داد؟! ( دکتر و پرستار عزیز ! به هفته سلامت سلام کن )
▪ وزیر بهداشت ایران در سخنرانی پیش از نماز جمعه تهران‌ وضعیت کنونی بهداشت و درمان کشور ایران را با سی سال قبل مقایسه کرد .
▪ هشدار نسبت به توزیع وعرضه آدامس‌های حاوی مواد مخدر( شامل پان و ناس ) با بسته‌بندی‌های جذاب در ایران
▪ نامگذاری روزها ی هفته سلامت و اعلام برنامه های وزارت بهداشت ایران در هفته سلامت
▪ مروری بر ” استرس ” و ” اضطراب ” و راه های پیشگیری و درمان آن
▪ بازی کردن در یک تیم فوتبال می تواند به مردان کمک کند تا در زندگی اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
● درمان دیابت نوع ۲: قرص یا انسولین؟
ـ دیابتی‌هایی را می‌شناسم که حداقل ۳ سال طول کشید تا انسولین درمانی را بپذیرند و یا افرادی هستند که روزی ۱۱ قرص مصرف می‌کنند اما قند خونشان بالای ۲۰۰ است!
ـ هنوز قند خونم ۲۰۰ است و خیلی بالا نیست که انسولین تزریق کنم!
ـ حالم زیاد بد نیست که انسولین درمانی را آغاز کنم! و ...
این اظهار نظرها و جملاتی مشابه را هر روز از زبان دیابتی‌هایی می‌شنوم که به دلایل متعدد، شروع روند انسولین درمانی خود را به تأخیر می‌اندازند. تجربة من نشان داده است که ریشة تمامی این گونه توجیهات، ”ترس از سرنگ در تزریق“ و نیز ”وجود برخی اطلاعات نادرست“ است؛ اطلاعاتی چون ”انسولین سبب پوکی استخوان می‌شود!“ یا ”اگر انسولین تزریق کنم بدان معتاد می‌شوم و دیگر نمی‌توانم تزریق را قطع کنم! و ....“
دیابتی‌هایی را می‌شناسم که حداقل ۳ سال طول کشید تا انسولین درمانی را بپذیرند و یا افرادی هستند که روزی ۱۱ قرص مصرف می‌کنند اما قند خونشان بالای ۲۰۰ است!
زمان شروع تزریق انسولین، هنگامی است که به رغم مصرف داروی پائین آورندة قند خون و تغییر شیوة زندگی، باز هم قند خون در حد طبیعی (۱۴۰- ۶۰ میلی‌گرم درصد) کنترل نمی‌شود. در حالی که باید بدانید در مورد کنترل قند خون در حد طبیعی، نباید فرصت را از دست بدهیم و با تغییر در شیوة درمان، حداقل طی ۴- ۳ ماه باید به نتیجة مطلوب دست یافت، در غیر این صورت بدون شک باید انسولین درمانی آغاز گردد زیرا احتمالاً در معرض خطر بروز عوارض دیررس دیابت قرار خواهید داشت.
البته لازم به ذکر است که با قند خون ناشتای بالای ۱۰۰ میلی‌گرم درصد نیز احتمال بروز عوارض دیابت وجود دارد. تحقیقات مختلف و نیز تحقیقات جاری در کشور نشان ‌می‌دهد کسانی که قند خون بالای ۱۰۰ تا ۱۲۶ میلی‌گرم درصد داشته‌اند (دیابت پنهان)، نسبت به افراد دیابتی بیشتر دچار عوارض عروق بزرگ (سکته‌های قلبی- مغزی) می‌ِشوند.
امروزه شاهدیم بسیاری از دیابتی‌ها چندین عدد قرص از یک نوع و یا انواع مختلف قرص‌های کاهش دهندة قند خون مصرف می‌کنند، (اکثراً بیش از سه قرص) به عنوان مثال گلی‌بنکلامید، بدون این که به کنترل مطلوب یعنی قند خون در حد طبیعی (۱۴۰- ۶۰ میلی‌گرم درصد) دست یابند. باید بدانیم افزایش مصرف قرص‌های کاهش دهندة قند خون تقریباً بی مورد است، زیرا فقط زمانی که با مصرف این نوع قرص‌ها بتوانیم قند خون را به طور مطلوب کنترل نماییم، خواهیم توانست از عوارض دیابت جلوگیری کنیم.
در حال حاضر برای هیچ مرجعی ثابت نشده است که آیا با مصرف زیاد داروهای خوراکی پایین آورندة قند خون، از عوارض دیابت کاسته می‌شود و یا امید به زندگی در افراد دیابتی افزایش می‌یابد یا خیر؟
محققان انگلیسی نتایج اولین تحقیق طولانی مدت ۲۰ سالة خود در افراد دیابتی مبتلا به دیابت نوع ۲ را در کنگره انجمن دیابت اروپا در بارسلون اسپانیا ارائه دادند(۱). این نتایج نشان داد بسیاری از دیابتی‌های نوع ۲ پس از سال‌ها ابتلاء به دیابت، جهت کنترل مطلوب خود نیاز به انسولین دارند. به نظر ما سیر طبیعی دیابت نوع ۲، ضرورت استفاده از انسولین درمانی را به ما نشان می دهد زیرا افراد دیابتی پس از تشخیص دیابت و در نتیجه افزایش قند خون، کم‌کم تحمل نسبت به گلوکز را از دست می‌دهند و پی در پی دچار افزایش قند خون می‌شوند. البته این روند ممکن است چندین سال نیز طول بکشد، زیرا در افراد دیابتی نوع ۲ سلو‌ل‌های بتای پانکراس که انسولین ترشح می‌کنند با گذشت چند سال از شروع دیابت، توانایی ترشح انسولین را از دست می‌دهند.
همان طور که می‌دانیم عوامل مختلف می‌توانند باعث بروز دیابت نوع ۲ شوند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها مقاومت به انسولین می‌باشد. برای جلوگیری از افزایش قند خون در بدن باید مقاومت به انسولین را کاهش دهیم تا به این ترتیب حساسیت انسولین ساخته شده در سلو‌ل‌های بتای پانکراس افزایش و در نتیجه قند خون کاهش یابد.
یکی از مهم‌ترین اقداماتی که باعث افزایش اثر انسولین در بدن می‌شود، کاهش کالری دریافتی روزانه (جیره غذایی) در افراد دیابتی چاق و در نتیجه، کاهش وزن است. در دیابت نوع ۲ که به موقع تشخیص داده شود، شروع درمان با فعالیت جسمی، تغذیة صحیح و کاهش وزن همراه است و طی آن امکان دارد در عدة بسیاری از دیابتی‌ها به کنترل طبیعی قند خون (۱۴۰- ۶۰ میلی‌گرم درصد) برسیم. دیابتی‌هایی وجود دارند که زمانی بیش از ۱۰۰ واحد انسولین تزریق می‌کرده‌اند و در عین حال کنترل آن‌ها نیز نامطلوب بوده است که با آموزش صحیح توانسته‌اند وزن خود را کاهش دهند و در نتیجه، بدون نیاز به انسولین و حتی داروهای پایین آورندة قند خون، به کنترل مطلوب دست یافته‌اند.
متأسفانه در عده‌ای از دیابتی‌ها مرحله‌ای که در آن می‌توان با کاهش کالری روزانه و در نتیجه کاهش وزن و یا مصرف داروهای کاهش دهندة قند خون، قند خون را در حد طبیعی، کنترل نمود، محدود است زیرا در پانکراس، سلول‌های تولید کنندة انسولین، رفته رفته از بین می‌روند و باید به ناچار، انسولین درمانی را به عنوان درمان برگزید.
البته در فرهنگ ما اغلب مردم تا زمانی که سلامت ایشان با ”خطر جدی“ رو به رو نشده باشد به پزشک مراجعه نمی‌کنند زیرا می‌پندارند اگر به پزشک مراجعه کنند یا وقتشان تلف میِ‌شود و یا باید هزینه بپردازند، در حالی که همین افراد برای هر کار غیر ضروری هم وقت می‌گذارند و هم هزینه می‌کنند و با به خطر انداختن سلامتی‌شان، خود را چه در دنیا و چه در آخرت گرفتار می‌سازند.
متأسفانه درصد اندکی از دیابتی‌ها انجام معاینات سالانه را ضروری می‌دانند و پی‌گیری می‌کنند. به عبارت دیگر: ”دیابت خود را جدی نمی‌گیرند!“ و به اهداف درمانی (پیشگیری از عوارض و برقراری کیفیت مطلوب زندگی) توجهی ندارند. در حالی که ما زمانی به اهداف درمانی دست می‌یابیم که از کنترل مطلوب دیابت برخوردار باشیم.
با توجه به این که اطلاعات عمومی در مورد دیابت بسیار ناچیز است، اکثر افراد، در صورت ابتلاء به دیابت نوع ۲، بدون علائم اولیة آن و نیز به دلیل خصلت بیماری دیابت یعنی فقدان درد، به زندگی روزمرة خود ادامه می‌دهند و در نتیجه بسیاری از آنان زمانی به پزشک مراجعه می‌کنند که دچار علائم و عوارض دیابت شده‌اند. بنابراین با توجه به این که افراد دیابتی در ایران دیر تشخیص داده می‌شوند، در بسیاری از ایشان باید از همان ابتدای تشخیص، انسولین درمانی را آغاز نمود. این درمان، اجتناب ناپذیر است زیرا سلول‌های بتای جزایر لانگرهانس پانکراس دیگر انسولین ترشح نمی‌کنند که بتوان راه دیگری را آزمود.
۱- United Kingdom Prospective Diabetes study (Ukpds)
خانم مستوفی نسب؛ ۶۶ سال دارد و بیش از ۳۵ سال از ابتلای ایشان به دیابت می‌گذرد. وی حدود ۲ سال است که تحت درمان به روش ”انسولین درمانی“ قرار گرفته است. وی که در آخرین بارداری خود متوجه ابتلا به دیابت خویش گردیده اظهار می‌دارد: ”همیشه از تزریق انسولین وحشت داشتم، به همین دلیل پی‌ در پی تزریق را به تأخیر انداختم. اما اکنون که انسولین تزریق می‌کنم، احساس بهتری دارم و افسوس می‌خورم که ای کاش، زودتر تحت این روش درمانی قرار می‌گرفتم.“
آقای محمد حسین حق ویردی؛ ۵۰ سال دارد و حدود ۷ سال از ابتلای ایشان به دیابت می‌گذرد. بیش از ۱ ماه است که تحت درمان به روش ”انسولین درمانی“ قرار دارد. اکنون احساس خوبی دارد، قند خونش نسبت به گذشته (قبل از انسولین درمانی، قند خونش بالای ۴۰۰ و غیر قابل کنترل بوده) کنترل بهتری دارد و احساس راحتی بیشتری دارد. وزن او ۹۸ کیلوگرم بوده اما در حال حاضر ۸۳ کیلوگرم است.
(infoblog)
کاری از گروه تحقیق وپژوهش سایت خبری (مرکز وب ایران)
www.canteweb.blogfa.com
نام پژوهشگر:
علی شاهکوچکی
نام دبیر:
جناب آقای طالبی
منابع:
باتشکر از مدیران وب های:
www.canteweb.blogfa.com
www.gharebali.blogfa.com
www.ir-diabetes-society.com
www.aftab.ir
وبه خصوص مدیر وب دانشگاه علوم پزشگی تهران
ومدیر مرکز وب ایران


همچنین مشاهده کنید