پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا


شما قهوه را چگونه دم می کنید؟


شما قهوه را چگونه دم می کنید؟
قهوه، نوعی نوشیدنی گرم است که از دانه برشته شده قهوه تهیه می شود. این نوع نوشیدنی را در کشورهای مختلف با روشهای متفاوت دم می کنند. تمام این روشها را به چهار دسته کلی تقسیم بندی کرده اند که تفاوت این روشها تنها به این نکته بستگی دارد که چگونه آب را به قهوه اضافه کنیم.
● جوشاندن
برای تهیه نوشیدنی قهوه، آن را می توان به صورتهای مختلف دم کرد. یکی از روشهای قدیمی دم کردن قهوه که هنوز در خاورمیانه، ترکیه و یونان به کار می رود، این است که قهوه را به همراه آب داخل قوری می ریزند و اجازه می دهند آرام به جوش آید. این نوع قهوه را گاهی شیرین مصرف می کنند و برای این کار چند حبه قند داخل قوری می ریزند و می گذارند تا همراه قهوه به جوش آید، گاهی به این نوع قهوه هل هم اضافه می کنند. قهوه ترک به این روش تهیه می شود. قهوه به دست آمده، نوشیدنی غلیظی است که روی آن کف دارد و پودر غلیظی هم در ته فنجان ته نشین می شود.
● تحت فشار قرار دادن
قهوه اسپرسو، با تحت فشار قرار دادن آب داغ تهیه می شود. این روش برای تهیه انواع نوشیدنی های قهوه به کار می رود.
قهوه اسپرسو طعم متمایزی دارد و به علاوه روی آن ماده خامه مانندی جمع می شود. در این روش از نوعی قوری که دارای سه بخش می باشد، استفاده می کنند. در قسمت پایینی آن، آب می ریزند و پس از آن که آب جوش آمد با فشار وارد قسمت میانی می شود که پودر قهوه در آن قسمت قرار دارد، و در نهایت، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی قوری جمع می شود. معمولاً قوری را روی گاز می گذارند تا عملیات تهیه قهوه صورت گیرد.
● کمک گرفتن از نیروی جاذبه:
روش دیگری که برای تهیه قهوه به کار می رود، قرار دادن پودر قهوه داخل یک صافی است که آب جوش قطره قطره روی قهوه می چکد. طعم این قهوه به میزان آب و قهوه بستگی دارد، اما به طور کلی طعم قهوه اسپرسو از این قهوه بهتر است. در این روش با استفاده از نیروی جاذبه، آب از میان پودر قهوه عبور می کند و قهوه خوش طعم و خوشرنگی را ایجاد می کند.
● خیس کردن
در این روش از استوانه شیشه ای که دارای پیستون صافی داری است، استفاده می کنند. قهوه و آب جوش در استوانه با هم مخلوط می شوند (معمولاً به مدت چند دقیقه) قبل از آن که پیستون که به شکل فویل است پایین بیاید، نوشیدنی قهوه در قسمت بالایی آماده ریختن است.
قهوه کیسه ای نسبت به چای کیسه ای کمیاب تر است و دلیل این امر آن است که در تهیه قهوه کیسه ای باید مقدار زیادی قهوه آسیاب شده مانند چای به کار رفته در چای کیسه ای، به کار ببرند که از نظر اقتصادی برای تولیدکنندگان این محصولات با صرفه نیست.در این روش از مخلوط آب جوش با قهوه آسیاب شده استفاده می شود و پودر قهوه پشت صافی باقی می ماند و یا همراه نوشیدنی داخل فنجان ریخته می شود.
میزان ریز بودن دانه قهوه بستگی به نوع نوشیدنی دارد که قرار است با آن تهیه شود. دستگاههای برقی تهیه قهوه، آب را جوش می آورند و سپس مواد لازم را بدون اینکه لازم باشد انسان کمک زیادی کند، با هم مخلوط می کنند. این دستگاهها براساس زمان بندی خاصی عمل می کنند و افرادی که در تهیه نوشیدنی قهوه مهارت دارند دانه های سبز قهوه خام و دم کردن آنها به روش سنتی را ترجیح می دهند.
● انواع نوشیدنی قهوه
▪ قهوه تلخ: قهوه دم کرده است که بدون شکر، شیر و دیگر مواد افزودنی مصرف می شود.
▪ شیر قهوه: قهوه ای است که پس از تهیه، شیر و گاهی شکر به آن اضافه می کنند.
▪ کاپوچینو: نوعی اسپرسوست که با شیر کف کرده و گاهی شکر و کاکائو تهیه می شود.
▪ قهوه معطر: در برخی کشورها به نوشیدنی قهوه مواد آماده شده اضافه یا همراه با قهوه هنگام دم کردن، مخلوط می کنند. البته از برخی ادویه جات از جمله دارچین، جوز هندی و هل هم برای معطر کردن قهوه استفاده می کنند.
▪ قهوه یونانی یا قهوه ترک: این نوع قهوه را با جوشاندن پودر بسیار ریز قهوه در آب تهیه می کنند. این نوع قهوه را داخل قوری مسی که دسته بلندی دارد و سر آن باز است، تهیه می کنند. زمانی که قهوه را داخل فنجان می ریزند، صافی نمی گذارند و بنابراین پودر قهوه که دیگر به تفاله قهوه تبدیل شده است، داخل فنجان می ریزد و معمولاً فنجان را تا مدتی حرکت نمی دهند تا این پودر قهوه کاملاً ته نشین شود و گاهی به این نوع قهوه ادویه و شکر هم اضافه می کنند.
‌▪ قهوه فوری: پودری است که قابل حل شدن است و آن را در آب و شیر می ریزند. این نوع قهوه به روشی بسیار متفاوت از قهوه هایی که توضیح داده شد، تهیه می شود؛ البته این نوع قهوه مسلماً طعم قهوه هایی را که برای درست کردن آنها زمان بیشتری صرف می شود، ندارند و برخی این نوشیدنی را غیرقابل تحمل به شمار می آورند و بعضی عقیده دارند که جانشین خوبی برای نوشیدنی قهوه واقعی است. برخی هم اعتقاد دارند که این نوشیدنی، اصلاً قهوه نیست و نوعی نوشیدنی خاص می باشد.
منبع : روزنامه قدس


همچنین مشاهده کنید