چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

نخود Chickpea


نخود Chickpea
● نام علمی Cicer arietinum
● کلیات گیاه شناسی
نخود گیاهی است یکساله و از خانواده حبوبات که بلندی بوته آن به حدود ۳۰ سانتیمتر می رسد .
ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غده ای است . برگهای آن مرکب از ۱۳ تا ۱۷ برگچه کوچک و دندانه دار می باشد . گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بطورتک تک بر روی ساقه قرار درد . میوه آن بصورت نیام و غلاف آن کوچک ،‌متورم و نوک تیز بطول ۲ تا ۳ سانتیمتر است که در آن یک دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار درد .
نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا وپر مصرف است
● ترکیبات شیمیایی:
▪ در صد گرم نخود موادزیر موجود است :
ـ آب/ ۱۰ گرم
ـ پروتئین/ ۲۰ گرم
ـ نشاسته / ۱۵۵ گرم
ـ کلسیم / ۱۵۰ میلی گرم
ـ فسفر/ ۳۵ میلی گرم
ـ آهن / ۷ میلی گرم
ـ سدیم / ۲۵ میلی گرم
ـ پتاسیم / ۷۸۰ میلی گرم
ـ ویتامین آ / ۵۰ واحد
ـ ویتامین ب ۱ / ۰/۳ واحد
ـ ویتامین ب ۲ / ۰/۱۵واحد
ـ ویتامین ب ۳ / ۲ میلی گرم
ـ مواد روغنی / ۵ گرم
نخود همچنین دارای مقدر بسیار کمی ارسنیک ، اسید اگزالیک ، اسید استیک و اسید مالیک و املاح کمیابی نظیر بر ، لیتیوم و مس است . ضمنا دارای موادی مانند لسیتین ، گالاکتان ، ساکاروز ،‌دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد
● خواص داروئی:
نخود بعلت درا بودن اسد های آمینه مختلف ،‌ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است .
نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و با همه خواص بیشماری که درد نفاخ و دیر هضم می باشد و نباید در خوردن آن افراط کرد .
۱) نخود کمی ملین است
۲) نخود اثر ادرار آور و قاعده آور درد
۳) نخود کرم کش است
۴) برای برطرف کردن درد سینه وریه بای نخود را با کمی نمک پخت و آب ژله مانند آنرا خورد .
۵) روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید
۶) روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا می دهد .
۷) روغن نخود را بر روی دندانی که درد می کند بمالید درد را برطرف خواهد کرد .
۸) روغن نخود را اگر به زیرشکم بمالید برای تقویت نیروی جنسی موثر است
۹) افراد گرم مزاج باید نخود را با سکنجبین بخورند تا از نفخ شکم جلوگیری کند
۱۰) نخود را می توان برای دفع رسوبات دری و درمان زردی بکار برد
۱۱) نخود درمان کننده قولنج های کلیوی است
۱۲) نخود را بصورت در دارورید و روی رخم های چرکین بگذارید آنها را باز کرده و الیتام می دهد
۱۳) یکی از غذاهای مغذی که سرشار از پروتیئن های گیاهی ، ویتامین ها و مواد معدنی است هموس می باشد که در کشورهای عربی جزو غذاهای اصلی آنهاست .گیاه خواران هموس را جانشین گوشت می کنند این غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهینی نامیده می شود درست می شود
● طرز استفاده:
طرز تهیه هموس بقرار زیر است
حدود ۳۰۰گرم نخود را کاملا بپزید که نرم شود و تقریبا آب آن تمام شود . آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط کن برقی بریزد که کاملا له شود . سپس مقدر ۱۰۰ گرم کره کنجد و یک چهارم سیر له شده و جعفری و نمک و مقدری هم روغن زیتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزیند تا کاملامخلوط شود .
هموس را می توانید بصورت سرد برای ساندویج استفاده کنید . هموس حتی چاشت خوبی برای بچه هاست که به مدرسه می روند
● مضرات :
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .
منبع : معاونت غذا و دارو


همچنین مشاهده کنید