جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا


خانه‌هایمان را اصولی بتکانیم!


خانه‌هایمان را اصولی بتکانیم!
ازگذشته های دورخانه تکانی مقدمه ای تمیز برای ورود به بهار و نوروز بوده است. هرچند که آپارتمان های کوچک و بدون پستو و انباری و زیرزمین امروزی تقریبا در تمام مدت سال نسبتا تمیز هستند، اما تمیزترین خانه ها هم مدتی مانده به نوروز، برای شگونش هم که شده از بالا تا پایین روفته و شسته و برق انداخته می شوند.
نظافت لزوما معادل با سخت کار کردن نیست، می توانید به یک برنامه رادیویی خوب و مفید گوش دهید و همزمان به این امر مهم بپردازید.
اما این روزها که کمتر کسی به صورت تمام وقت در خانه است و کار نظافت باید تدریجی انجام شود، هیچ چیز بهتر از یک روش خوب و برنامه ریزی شده به کمک ما نمی آید. روند داشتن خانه ای تمیز، بدون نگرانی و تشویش در طی ۷ مرحله به انجام می رسد:
۱) تنبلی را کنار بگذارید و از همین حالا شروع کنید
خانه تکانی شب عید، از کارهایی است که برخلاف اسمش نباید شب عید انجام شود، بلکه باید از مدتها قبل از رسیدن لحظات سال تحویل انجام شده باشد. علاوه بر کار نظافت، کارهای دیگری هم هست که باید از حالا تا آخر تعطیلات نوروزی انجام شوند: تهیه هدیه، شیرینی پزی، خرید خوراکی ها و در مجموع «خرید شب عید» و پذیرایی از مهمانها. خوب حالا چطور برای خانه تکانی وقت بگذاریم؟ در حقیقت، داشتن خانه ای نظیف طی تعطیلات ، به ویژه اگر از روش صحیحی استفاده کنید، ساده تر از چیزیست که تصور می کنید.
خانه تکانی را قبل از دوران پر تنش آخر فصل انجام دهید. به این ترتیب کار را بدون عجله و فشار روحی انجام می دهید و به اندازه کافی برای پروژه های وقت گیری مانند تغییر چیدمان نشیمن و پذیرایی یا برق انداختن لوازم فلزی زمان خواهید داشت.
۲) فهرستی تهیه و آن را دو مرتبه چک کنید
پیش از اینکه شروع کنید، فهرستی از تمام چیزهایی که باید تمیز شوند تهیه کنید. کارها را بر اساس هر اتاق تقسیم نموده و زمانی برای هر کار در نظر بگیرید. به این ترتیب می توانید بسته به زمان لازم برای هر کار، حتی از زمانهای اضافه بسیار کوتاه - مانند پخش آگهی در تلویزیون- نیز استفاده کنید و مثلا چند تکه لباس را در ماشین لباسشویی بریزید. هنگامی که به تدریج هر مورد آمده در فهرست را علامت می زنید، حس بسیار خوبی به شما دست می دهد و احتمال این که کارتان را تمام و کمال انجام دهید بسیار بیشتر خواهد بود.
۳) در پی مجال کافی نمانید
برای داشتن خانه ای تمیز و درخشان، نباید لزوما زمان پیاپی زیادی در اختیار داشته باشید. در حقیقت، خواهید دید که اختصاص دادن نیم ساعت در روز به کار نظافت، نتایج بسیار رضایت بخشی خواهد داشت. برای مرتب کردن لوازم و خرده ریزها، یک زمان ثابت مانند قبل از خواب یا قبل از صبحانه را کنار بگذارید ، در این فاصله می توانید به نظافت هم بپردازید.
۴) گاهی میانبر زدن اشکالی ندارد
اگر تا اینجا هر توصیه ای را به جز مورد اول عملی کرده و یا به هر علت دیگر وقت کم آورده اید، نگران نشوید. بخشهای اساسی و بیرونی خانه مانند پرده ها، فرش و مبلمان را تمیز کرده و نظافت داخل کمدها، کابینت ها و قسمتهای «مخفی» را به مدتی بعد موکول کنید، اما فراموشش نکنید!
۵) همه کارها را به تنهایی انجام ندهید
این عید، تنها عید شما نیست و تنها دوستان و خانواده شما به منزلتان نمی آیند، پس نباید تمام نظافت آنرا به تنهایی بر عهده بگیرید. در هر هفته زمان خاصی را برای نظافت اختصاص داده و کارها را با فرزندان و همسر خود تقسیم کنید. از بچه ها بخواهید که تختهای خود را مرتب کرده، اسباب بازی ها و لوازم دیگر خود را جمع کرده و پس از گردگیری قفسه ها، سرجای خود بگذارند. این کار نه تنها باری از دوش شما برمی دارد، بلکه رویه خوبی به فرزندان شما می آموزد.
۶) کارها را ساده کنید
گاهی تمیز کردن دور و اطراف یک شیءاضافه باصرفه تر از دور انداختن آن به نظر می رسد، اما این روش در دراز مدت کارساز نخواهد بود. با کمی نظم و ترتیب، خرده ریزها را کاهش دهید. خود را از شر هر لباسی که دیگر اندازه تان نیست و یا بیش از دوسال است آنرا نپوشیده اید راحت کنید. هر تکه پوشاک یا شیء ناقص مانند لنگه جوراب، لنگه گوشواره بدلی، ظروف شکسته ای که دوباره چسبانده شده و... را دور بیندازید. تهیه لوازمی مانند جا کلیدی، جا کفشی و در کل وسایلی که باعث مرتب شدن خرده ریزها می شوند را در دستور کار خود قرار دهید.
۷) خودکشی نکنید
نام بیمارستان لقمان مترادف است با مسمومیت و خودکشی. اما شب عید، زنان خانه دار هم از مشتریان پرو پا قرص این بیمارستان می شوند. علت آن خودکشی نیست بلکه مسمومیت های شدید موادشوینده است.
اغلب مسمومیت ها در آستانه نوروز مربوط به مواد شوینده و بهداشتی است. همان موادی که اغلب زنان خانه دار برای انجام عملیات خانه تکانی از آن استفاده می کنند، ظاهرا زنان به عنوان مدیر امور داخلی منزل بیشترین مسمومیت را در نظافت خانه دارند، شاید به همین دلیل نیز بیشترین موارد مسمومیت مربوط به زنان است.
از یاد نبرید یکی دیگر از راه های خودکشی برق است. شست وشوی لوازم برقی مانند لوستر، چراغ روشنایی، کلید پریز و غیره سبب موارد زیاد برق گرفتگی در روزهای پایانی سال است. لازم است اول برق وسیله برقی را قطع کنید و سپس آن را تمیز کنید.
۸) دست های خانه تکان
نشانگان کانال مچ دست، شایع ترین بیماری در زنان خانه دار است که مهم ترین علت آن استفاده زیاد از دست ها برای شست وشو در طول شبانه روز است. این نشانگان معمولا در زمان پیش از عید که زنان خانه دار می خواهند تمامی کارهای منزل را برای انجام خانه تکانی عید، در کمترین زمان به پایان برسانند، شایع می شود. این بیماری با علایم گزگز کردن در نیمه های شب آغاز شده و با بی حس شدن انگشتان دست، باعث بی خوابی افراد مبتلا به این بیماری می شود.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید