جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

ترب و تربچه


ترب و تربچه
ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دار و با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .
بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد :
۱) ترب سیاه که معمولا در پائیز برداشت می شود .
۲) تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .
ترکیبات شیمیایی:
طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای بنام کلراید Malvin Chloride است .
● خواص داروئی:
ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .
۱) ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .
۲) ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .
۳) ترب برای درمان رماتیسم مفید است .
۴) برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .
۵) آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .
۶) ترب برای درمان یرقان مفید است .
۷) تخم ترب درد را تسکین می دهد .
۸) در صورت مسمومیت غذایی مقداری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .
۹) برای مداوای زخم های بدن از ترب و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .
۱۰) دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .
۱۱) تخم ترب ادرار آور است .
۱۲) اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطوریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .
۱۳) دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .
۱۴) برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :
در یک ترب بزرگ حفره ای ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقداری شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .
۱۵) خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .
۱۶) ترب رنگ چهره را باز می کند.
۱۷) جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .
۱۸) تخم ترب اشتهاآور است.
۱۹) برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .
۲۰) تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیرده استفاده می شود .
● مضرات :
اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .
منبع : سایت سیمرغ


همچنین مشاهده کنید