جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

پسته Pistache


پسته Pistache
پسته، این میوه كوچك خندان، محصول درختی است خزان پذیر، كوچك تا متوسط كه ارتفاعش به ۶ متر و گستردگی اش نیز به همین مقدار می رسد. برگ ها مركب شانه ای و عمدتاً دارای ۵ برگچه تخم مرغی شكل با نوك تیزند و گل های نر و ماده به طور جداگانه در گل آذین هایی متشكل از صدها گل ریز بر روی درختان نر و ماده پدیدار می شوند. میوه، فندقه است و توسط درختانی كه بیش از ۴-۳ سال داشته باشند تولید می شود. اما درختان پسته عمدتاً در سن ۸-۷ سالگی به لحاظ تجاری محصول قابل توجهی تولید می كنند. گیاه پسته بومی آسیای صغیر بوده و از جزایر مدیترانه در غرب تا هند در شرق پراكنده شده است و به احتمال بسیار در نواحی بیابانی مركزی تكامل یافته، از این رو میوه های آن برای رسیده شدن نیازمند تابستان گرم و طولانی است. اكنون قرن هاست كه پسته در زیستگاه های بومی خود و همچنین در سیسیل كاشته می شود و از ۱۸۴۵ كشت آن در كالیفرنیا نیز آغاز شده به طوری كه اكنون ایالات متحده پس از ایران دومین تولیدكننده این محصول در جهان است. یك درخت پسته بالغ حداكثر ۴۵ كیلو میوه تولید می كند. بدین ترتیب به ازای هر ۴۰۰ مترمربع زمین زیر كشت، ۱۵ تا ۲۵ تن پسته برداشت می شود.میوه پسته سرشار از ویتامین A، كلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، تیامین و نیاسین است و هر ۱۰۰ گرم آن ۵۹۴ كالری انرژی دارد.به جز میوه سایر بخش های گیاه پسته نظیر پوسته میوه، ریشه و چوب نیز به ترتیب در تهیه كود، دارو و ساخت مجسمه و كابینت دارای كاربردند.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید