سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

شوید


شوید
شوید گیاهی است یک ساله یا دوساله که گاهی ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد. ریشه آن راست، مخروطی شکل و سفید است. این گیاه در اکثر نقاط دنیا از جمله قسمتهای جنوب اروپا، مصر، آمریکا و چین پرورش داده می شود.
میوه شوید بیضوی، مسطح و به طول ۴ میلیمتر و عرض ۳ میلیمتر است. رنگ آن قهوه ای روشن و در سطح آن برجستگیهایی به رنگ زرد و در کناره های آن لبه بال مانندی به رنگ زرد روشن دیده می شود.
▪ ترکیبات شیمیایی:
تخم شوید دارای ۳درصد روغن می باشد.
▪ خواص دارویی:
تخم شوید اثرات درمانی زیادی دارد از جمله به عنوان ضد تشنج، ضد درد، نفخ شکم، ادرارآور و برای تقویت معده به کار می رود.
برای کسانیکه اشتهای زیادی به غذا ندارند و لاغر هستند تخم شوید بهترین داروست، زیرا اشتها را زیاد کرده و معده را تقویت می کند و انرژی به بدن می دهد. تخم شوید را می توان برای ناراحتی معده، بی خوابی و ضد گاز معده بکار برد. خانمهای شیرده که شیر آنها کم است باید حتماً روزی چند بار دم کرده تخم شوید را بخورند و در غذای خود مصرف کنند، چون بطور معجزه آسائی شیر آنها زیاد خواهد شد.
طب گیاهی ایران خواص زیادی را برای شوید قائل است، مثلاً در مورد درد شدید و ورم معده از دم کرده شوید استفاده می کردند که اثر تسکین فوری دارد.
از شوید برای دل درد در حیوانات نیز استفاده می شود و دامداران قدیم به خوبی به این موضوع واقف بودند. مثلا برای گوسفند و بز کافی است که مقدار ۳۰ گرم تخم شوید به آنها داد که نفخ و دل درد را ساکت کنند.
در مورد بیمارانی که مبتلا به استفراغ شدید هستند و هیچ غذایی حتی آب را نمی توانند در معده خود نگاه دارند، بهترین درمان شوید است. این نوع بیماران باید دم کرده شوید را آهسته آهسته بنوشند.
در چین حتی شوید را برای کمردردهایی که به علت انقباض عضلانی باشد، به کار می برند.
یک نسخه قدیمی چینی نیز نشان می دهد که برای باد فتق نیز از تخم شوید استفاده می کرده اند.
▪ طرز استفاده:
برای باد فتق که از تخم شوید استفاده می کنند دستور آن به این صورت است که باید حدود ۴۰ گرم تخم شوید را بودهید تا کاملاً قهوه ای شود سپس آن را کاملاً آسیاب کنید تا به صورت پودر در آید و بعداً آن را با سرکه سیب مخلوط کرده و میل کنید.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید