پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

سردرد های ناشی از تغذیه


سردرد های ناشی از تغذیه
بسیاری از افراد طی یك دوره طولانی و به صورت مستمر از سردرد رنج می برند. آنها به پزشكان مختلف هم مراجعه می كنند، اما با كمال ناباوری متوجه می شوند هیچ دلیل فیزیكی خاصی از سوی پزشكان برای سردرد آنها تشخیص داده نشده است.
پزشكان در عین حال داروهای مختلفی را برای درمان این بیماران تجویز می كنند و از آنها می خواهند تا در زمان احساس درد آن را مصرف كنند.
بیماران نیز در راستای توصیه های پزشك مصرف داروها را آغاز می كنند اما در میانه راه به این نتیجه می رسند كه داروهای تجویز شده فقط درد را آرام می كند كه آن زمان هم پس از اتمام تأثیر دارو با بازگشت درد مواجه و چه بسا شدت سردرد دو چندان نیز خواهد شد.
بدون تردید كلیه داروها دارای عوارض منفی هستند، لذا باید راه حل بسیاری از بیماریها و از جمله سردرد را در رژیم های غذایی جستجو كرد.
تعجب نكنید، ممكن است غذا عامل اصلی سردردهای مزمن افراد باشد، پس بازنگری در غذاهای مصرفی و رژیم غذایی روزانه می تواند عامل مهمی در خلاصی یافتن از شر مهمان ناخوانده ای به نام سردرد باشد.
حتی اگر غذا تنها عامل اصلی سردرد نباشد یكی از عوامل مهم آن است، بویژه اگر پزشك معالج هیچ عامل فیزیكی خاصی را در بروز درد تشخیص نداده باشد.
از دیرباز فشارهای عصبی، استرس، كم خوابی، تابش نور فراوان، تغییرات آب و هوایی و بالاخره عطرهای قوی عوامل ایجاد و یا تشدید سردرد تشخیص داده شده اند، اما هنوز بسیاری از مردم نمی دانند كه همان غذای معمولی مصرفی شان می تواند عامل سردرد باشد.
این در حالی است كه توقف مصرف برخی از موادغذایی می تواند در جلوگیری و درمان قطعی سردرد نقش داشته باشد، بدون اینكه بیمار مجبور به مصرف داروهای مختلف و درگیری با عوارض جانبی آن شده باشد.
البته كارشناسان تغذیه برنامه غذایی خاصی برای درمان سردرد طراحی كرده اند كه بر پایه توقف مصرف برخی از خوراكی ها تنظیم شده است.
در خلال این برنامه برخی از اصول صحیح تغذیه نیز گنجانده شده است، به طوری كه از طریق رعایت برنامه فوق افراد می توانند به راحتی غذاهایی كه عامل سردردند را بشناسند.
● چه غذاهایی سردرد می آورند ؟
فهرست غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد شامل مجموعه ای بزرگ و متنوع است كه در این مجال تنها به آنهایی پرداخته خواهد شد كه دارای بیشترین تأثیر هستند، زیرا ممكن است برخی افراد به انواع متنوعی و برخی دیگر به چند نوع جزیی از این غذاها حساسیت داشته باشند.
برای اینكه فرد مبتلا به سردرد بتواند از این فهرست استفاده بهینه نماید ابتدا باید داروهای مصرفی سردرد خود را قطع كند و سپس بتدریج انواع غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد را كنار بگذارد تا بیماری او رفته رفته و به طور كامل بهبود یابد.
او باید پس از این مرحله و بتدریج مصرف غذاهای ممنوع را یكی پس از دیگری آغاز كند تا بدین وسیله نوع خاص غذایی را كه به آن حساسیت دارد بیابد.
البته باید به هر غذایی برای اینكه تأثیرش را نشان دهد فرصت داد زیرا تأثیر آنی در ایجاد سردرد معمولاً ۷ساعت و یا بیشتر پس از زمان مصرف غذا مشخص خواهد شد. ممنوعیت هایی هم كه در زیر آمده برای كسانی است كه سردردهای ناشی از موادغذایی دارند، نه همه افراد؛
ـ سبزیجات ممنوع:
حبوبات (عدس، لوبیا، ماش) انواع ترشی، فلفل های بسیار تند، زیتون.
ـ سبزیجات مجاز:
دیگر انواع سبزیجات به صورت كنسرو، خشك و یا فریزر شده، و آب این سبزیجات.
البته به خاطر داشته باشید كه مصرف گوجه فرنگی و پیاز را در طول روز به نصف برسانید.
ـ میوه های ممنوع:
انواع خشكبار، بخصوص انجیر و خرمای خشك
ـ میوه های مجاز:
انواع تازه دیگر میوه ها، كنسرو و یا منجمد شده آنها و آب میوه ها.
توجه داشته باشید مصرف نارنگی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت، موز، آناناس را به نصف فنجان در روز برسانید.
ـ انواع نان:
هر گونه محصولی كه محتوی خمیر تازه بوده و مستقیماً از فر خارج شده باشد كه این نوع خمیر در اغلب نانها انواع پیتزا و شیرینی ها یافت می شود.
شما می توانید نان باگت را به شرطی كه یك روز كامل از پخت آن گذشته باشد مصرف كنید. همچنین مصرف نانهایی كه از آرد سفید یا گندم كامل تهیه شده باشد و همچنین نان فرانسوی و ایتالیایی مجاز می باشد.
همچنین گرم كردن دوباره این نانها مانعی ندارد، به شرطی كه محتوی آن خامه، كره و شكلات نداشته باشند.
ـ لبنیات و تخم مرغ:
انواع پنیر، شیرهای پرچرب، شكلاتهای شیری و سرشیر سردرد می آورند.
اما شما می توانید تخم مرغ، شیر بدون چربی، پنیر خامه ای و ماست بدون چرب را به مقدار نصف فنجان در هر روز مصرف كنید.
ـ نوشیدنی ها:
مصرف آب میوه و سبزیجات نوشیدنیهای بدون كافئین و بدون قندهای صنعتی و مصرف چای، قهوه روزانه ۲ فنجان در روز مجاز است.
ـ انواع شیرینی:
مصرف شكلاتها، بستنی و شیرینی هایی كه محتوی خشكبار و یا خامه باشند، ممنوع است در عوض مصرف كیك، بیسكویت و میان وعده های شبیه به این دو، به شرطی كه محتوی مواد ممنوعه نباشند بلامانع است.
توجه داشته باشید مصرف موادی مثل سس سویا و سركه بجز سركه سیب و سركه سفید نیز ممنوع است. همچنین مصرف جوز هندی، سس مایونز، روغن زیتون و افزودنیهای محتوی سركه توصیه نمی شود.
اما مصرف انواع مربا و عسل بلامانع است.
مصرف انواع خاویار، گوشت های بسته بندی شده، دل و قلوه ممنوع است.
انواع گوشت تازه، مرغ و ماهی چه به صورت تازه و چه كنسرو شده، بدون اشكال است.
لازم است، بدانید ذكر نكات فوق و نام بردن از انواع غذاهای ممنوع و مجاز به این معنی نیست كه غذا تنها عامل سردرد است، اما مشورت با پزشك برای شناخت دلیل اصلی این عارضه بسیار اهمیت دارد.
رعایت رژیم غذایی مذكور در صورتی به شما توصیه می شود كه پزشك معالج هیچ عامل خاص فیزیكی برای بیماری پیدا نكرده باشد.
متأسفانه تحلیل پزشكی مشخصی در مورد تأثیر برخی غذاها بر ایجاد سردرد وجود ندارد، لذا نمی توان چنین نظریه ای را به طور قطع اعلام كرد، اما فرد می تواند با هوشیاری و با برقراری ارتباط بین غذاهای مصرفی و نوبتهای سردردش در درمان بیماری خود موفق عمل كند.
▪ چرا برخی غذاها سردرد می آورند؟
ـ در واقع تمام غذاهای مؤثر در ایجاد سردرد نقطه مشتركی ندارند، اما برخی معتقدند كه سردردهای ناشی از غذا از وجود حساسیت در فرد نشأت می گیرد كه این نظریه مورد توافق بیشتر كارشناسان نیست.
آنان می گویند: این موادغذایی محتوی مواد خاصی هستند كه عامل سردرد را نیز تشكیل می دهند كه این مواد یا از طریق تغییر در مقدار سیروتین مغز و یا از راه تأثیرگذاری بر مویرگهای مغزی تأثیر خود را بروز می دهند.
در مجموع اغلب كارشناسان مشروبات الكلی را از عوامل اصلی بروز سردرد تشخیص داده اند و مصرف قهوه را البته به مقدار كافی و معقول یك درمان طبی خوب و مؤثر برای سردرد می دانند كه باید توجه داشت در مصرف آن زیاده روی نشود، چون زیاده روی در مصرف قهوه خود عامل سردرد می باشد.
دلیل این مسأله نیز از وجود كافئین در قهوه ناشی می شود، چون كافئین به عنوان یك عامل ایجاد سردرد تشخیص داده شده است.
پس باید به این جمله ایمان داشت كه غذا خود درمان است، اگر مصرف آن صحیح باشد.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان


همچنین مشاهده کنید