جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا


وسایل آشپزخانه چگونه باید چیده شود؟!


وسایل آشپزخانه چگونه باید چیده شود؟!
همه ما می‌دانیم انجام یك كار اگر مطابق با ضوابط و مقررات استاندارد و تعریف شده باشد بهترین نتیجه را خواهد داد.به بیان ساده‌تر اگر همه ما قبل از انجام هر كاری شیوه صحیح و استاندارد آن را بدانیم، كار، درست و بدون عیب و نقص انجام خواهد شد.
چیدمان وسایل و تجهیزات در آشپزخانه از آن دسته كارهایی است كه لازم است برای انجام آن به مقررات استاندارد توجه كرد.حتما با خواندن این جمله از خود می‌پرسید «چیدمان آشپزخانه در كدام نهاد یا موسسه برایش استاندارد تعریف شده است؟»
در این گزارش سعی شده شیوه صحیح و مهندسی چیدمان وسایل در آشپزخانه معرفی شود. مطالب موجود در این مقاله توسط وحید كمانه آرشیتكت و كارشناس طراحی ساختمان تهیه شده است.
طرز ساخت و ابعاد آشپزخانه و لوازم آن به صورت قابل‌ملاحظه‌ای در حال تغییر و تحول است. در یك آشپزخانه مهندسی‌ساز، تمام وسایل طوری چیده می‌شوند كه غیرقابل تغییر بوده و دارای سطوح كاری و ذخیره مواد باشند. جنس مواد مورد استفاده در آشپزخانه، معمولا از جنس چوب- تخته، چند لا-نئوپان و پلاستیك هستند.
روی سطوح چوبی رو باز را می‌توان با پوششی از لاك چوب یا روكشی از پلاستیك پوشاند. قفسه‌‌های آشپزخانه به صورت چوبی یا تخته‌ای با روكش پلاستیكی هستند، استفاده از قفسه‌های فلزی برای قراردادن قابلمه و ماهی‌تابه بهتر است. در صورت كوچك‌بودن فضای آشپزخانه نصب درهای كشویی یا تاشو توصیه می‌شود. زیرا این درها در هنگام بازشدن فضای چندانی را اشغال نمی‌كنند.
از كابینت‌های طبقه‌دار برای نگهداری ظروف بزرگ و سنگین یا وسایلی كه از آنها به ندرت استفاده می‌شود، می‌توان بهره گرفت. كابینت‌های دیواری عمق كمی دارند بنابراین از سطوح كاری زیر آنها می‌توان بدون هیچ مشكلی استفاده كرد. با گذاشتن ظروف چینی داخل این كابینت‌ها فرد می‌تواند بدون خم شدن، آنها را بردارد و به آنها دسترسی داشته باشد. كمدهای یكسره بلند برای نگهداری مواد پاك‌كننده و جارو و... مناسب هستند. می‌توان یخچال‌های خانگی كوچك، اجاق‌گازها یا مایكروویوها را با ارتفاع مناسب روی آنها قرار دارد.
سینك‌های ظرفشویی و تخته‌های آبگیری ظروف باید متناسب با داخل كابینت‌های طبقه‌دار باشند چون در داخل این كابینت‌ها می‌توان یك سطل زباله، ماشین ظرفشویی و چیزهای مصرفی دیگر را (در صورت لزوم یك آبگرمكن برقی) جای داد.
وجود دستگاه مكش هوا در بالای اجاق الزامی است، هودهای مكنده برای این كار بسیار مناسب هستند. یك تفاوت عمده بین سیستم مكش هوا و سیستم چرخشی وجود دارد و آن اینكه در سیستم‌های مكنده، باید حفره‌ای رو به بیرون تعبیه شود. این سیستم‌ها نسبت به سیستم‌های چرخشی كارآمدتر بوده و بیشتر مورد توجه افراد واقع می‌شوند.در هنگام طراحی و نقشه‌كشی و به منظور ایجاد فضای كافی برای نگهداری و ذخیره مواد در آشپزخانه، باید به ابعاد كابینت‌ها و لوازم داخل آنها توجه كرد. اجاق‌های گازی و برقی مدرن باید طوری طراحی شوند كه متناسب با لوازم دیگر بوده و در مجموع باعث سهولت روند كار در آشپزخانه شوند. در چنین محیطی باید از پریز به حد كافی استفاده كرد. یعنی برای هر منطقه كاری و آماده‌سازی موادغذایی، یك جفت پریز كافی است.استفاده از سینك‌های ظرفشویی دو لنگه مناسب‌تر است چون از یك طرف آن برای آبگیری ظروف و از طرف دیگر برای قرار دادن ظروف كثیف استفاده می‌شود.ماشین ظرفشویی باید در طرف راست یا چپ سینك قرار گیرد. اگر فضای آشپزخانه بسیار كوچك باشد، ساخت آشپزخانه فشرده راه‌حل مشكل است.چون چنین آشپزخانه‌هایی نیاز به فضایی كم داشته و متناسب با لوازم دیگر هستند. آشپزخانه‌ها باید طوری ساخته شوند كه در جهت شمال به شرق یا شمال به غرب بوده و مجاور باغ‌های گل و گیاه و زیر زمین باشند. معمولا آشپزخانه باید به دروازه باغ، درب خانه، محل بازی بچه‌ها و حیاط دید داشته باشد و از لحاظ داخلی متناسب با آبدارخانه، ناهارخوری و اتاق نشیمن ساخته شود. هر چند آشپزخانه یك محل كار در داخل خانه است، ولی اتاقی است كه كدبانوی خانه، بیشتر اوقات خود را در آن سپری می‌كند. بنابراین طراحی آن باید در نهایت دقت انجام شود. همچنین اگر در داخل آشپزخانه میز ناهارخوری وجود داشته باشد، محلی مناسب برای جمع شدن افراد خانواده در كنار یكدیگر است. در طراحی آشپزخانه، نحوه استقرار كابینت‌ها و لوازم باید استاندارد باشد تا ضمن اینكه مقدار فضای چرخش و تردد را كاهش می‌دهد، فضای كافی برای حركت آزادانه را فراهم سازد.در صورت امكان، كار به حالت ایستاده باید به حداقل رسیده و وضعیت نامناسب بدن بر حسب كار، ارتفاع وسایل و اندازه بدن فرد كاهش یابد. همچنین تامین روشنایی مناسب سطوح كاری امر مهمی محسوب می‌شود.نحوه چیدن وسایل آشپزخانه باید طوری باشد كه فرد در هنگام كار از راست به چپ حركت كند. سیكل صحیح كار در آشپزخانه شامل استفاده از سطوح نگهداری وسایل آشپزی، تدارك موادغذایی، شست‌وشوی ظروف در سینك و آبگیری ظروف است.
منبع: http://v۳k۲.blogfa.com
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد


همچنین مشاهده کنید