پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

لوازم ضروری نوزاد برای شش هفته اول


لوازم ضروری نوزاد برای شش هفته اول
در چند هفته اول كه نوزاد را به خانه می آورید چه چیزی لازم دارید؟ ما آنچه را كه كارشناسان تعیین كرده اند، مطالعه كردیم و آن را با والدین در میان گذاشتیم و به این نتیجه رسیدیم كه در مورد وسائل ضروری، مردم نظرات مختلفی دارند. با در نظر گرفتن آنكه هزاران سال است كه انسانها بدون بطری پلاستیكی یا شلوار لاستیكی كودك خود را بزرگ كرده اند به این نتیجه می رسیم كه "ضروریات" مفهومی گُنگ دارد.
با این حال كودك شما چیزهای خاصی لازم دارد: جائی برای خوابیدن، صندلی مخصوص اتومبیل، پوشاك و اقلام كلیدی برای غذا خوردن، ساك مخصوص نوزاد و وسائل ایمنی. بیائید با دقت بیشتری لوازم ضروری نوزاد را مرور كنیم:
● پوشاك
بطور كلی، پوشاك نوزاد باید نرم و راحت باشد و هیچگونه دگمه یا درز آزار دهنده نداشته باشد. شما باید لباس های نوزاد را چندین بار در روز عوض كنید بنابراین لباسی را انتخاب كنید كه دكمه های آن براحتی باز شود و تعویض پوشك آسان صورت گیرد. كودك خیلی سریع رشد می كند و اندازه های او تغییر می كند بنابراین لباسها را كمی بزرگتر بخرید؛ حداقل به اندازه ای كه تا دو ماه بعد نیز قابل استفاده باشند. یكی دو لباس هم درست به اندازۀ خودش برای وقت هایی كه می خواهید زیبا جلوه كند تهیه كنید. علیرغم آنكه در ادامه تعداد لباسها قید شده است ولی باز هم تعداد مورد نیاز بستگی خواهد داشت به سلیقه شما و زمان بندی برای شستشوی لباسها.
▪ لباسهای یك تكه (۴ تا ۷ عدد):
لباسهای یك تكه (اغلب "سرهمی" خوانده می شوند) لباس پوشاندن را فوق العاده آسان می كند. لباسهایی انتخاب كنید كه از الیاف نرم بافته شده باشد و از ناحیۀ سر باز بوده، در ناحیۀ مچ پا و ساق ها آزاد باشد. درزهای لباس نیز، باید پاك دوزی شده باشد (تا زبر و خراش دهنده نباشد). از لباس هایی كه زیپ دارد بپرهیزید (زیپ ممكن است پوست ظریف نوزاد را نیشگون بگیرد).
▪ پیژاما یا لباس خواب های یك تكه (۴ تا ۷ عدد):
لباس خواب هایی كه در انتها با یك نخ جمع می شوند بسیار مناسبند زیرا هنگام تعویض پوشك در نیمه شب شما مجبور نخواهید بود كه دگمه یا قزن لباس را بگشائید. لباس خواب نوزاد باید حتما گرم باشد زیرا خواب نوزاد راحت تر خواهد بود.
▪ بلوزهای پنبه ای (۴ تا ۷ عدد): ب
لوزهای نرم انتخاب كنید كه ترجیحاً با دكمه دور گردن قابل اندازه شدن باشد یا زیرپوشهای "یقه فرشته" كه سر براحتی از آن عبور می­كند. زیر پیراهنی برای چسبیدن به بدن نوزاد خوب است و از پوست او نیز در مقابل درزهای بلوز و یا دگمه های آن جلوگیری می كند. از زیـر پوش هـای "زیر دكمه دار" استفاده كنید كه زیر پوشك بسته می شوند و در نتیجه جمع نشده بالا نمی روند.
▪ پلوور یا ژاكت (۱ عدد):
اكثر نوزادان به لباسـهایی كه از سرشـان پاییـن كشیـده می شود علاقه ای ندارند بنابراین ژاكتی به نوزاد بپوشانید كه از جلو تا پایین دگمه داشته باشد.
▪ لباس پشمی یا پالتو (۱ عدد):
اگر نوزادتان در زمستان بدنیا آمده است به شما توصیه می كنیم كه وقتی او را از خانه بیرون می برید یك سرهمی پشمی به او بپوشانید. پالتو كمی گرانتر است اما چندان مورد نیاز نیست زیرا احتمال بازی در برف برای كودك شما وجود ندارد. بهرحال بالاپوشهای زمستانی را حتما كمی بزرگتر بخرید.
▪ جوراب و پوتین پارچه ای (۴ تا ۷ عدد):
اكثر فروشگاهها كفش نوزاد می فروشند ولی شما نیازی به آن نخواهید داشت زیرا نوزاد راه نمی رود. بنابراین پای كودك را با كمك جوراب و پوتین پارچه ای گرم كنید.
▪ كلاه لبه دار یا بدون لبه (۱ عدد):
برای نوزادی كه در تابستان متولد شده است باید كلاهی با لبۀ پهن تهیه كنید ولی برای نوزادی كه در زمستان به دنیا می آید یك كلاه نرم و گرم لازم دارید كه گوشهای او را بپوشاند.
● پوشك
در هفته های اول پس از تولد نوزاد، اكثر وقت شما بعد از شیردهی، به تعویض پوشك می گذرد بنابراین باید آماده باشید. در حدود ۸۰% از والدین پوشكهای یكبار مصرف را انتـخاب می كنند. سایرین از پوشك پارچه ای استفاده می كنند.
پیش از تولد نوزاد تـصـمیم بگیرید كه از چه نوع پوشكی قصد دارید استفاده كنید. بخاطر داشته باشید كه در چند هفتۀ اول به روزی ۱۰ تا ۱۲ پوشك نیاز ما توصیه می كنیم كه حداقل سه بسته از قبل تهیه كنید. اگر تـصـمیم دارید از كهنه (پوشك پارچه ای) استفاده كنید به ۶ تا ۱۰ بسته نیاز خواهید داشت. (بسته ۱۲ تایی) برای استفاده از كهنه باید سنجاق قفلی مخصوص و شورت لاستیكی نیز تهیه كنید. بهتر است از پوشش های مخصوص كه از Velcro تهیه شده است استفاده كنید درغیر اینصورت با استفاده از سنجاق قفلی یا كلیپس به درد سر می افتید.
● ساك مخصوص حمل نوزاد
ساكهای مخصوصی وجود دارند كه برای حمل نوزاد از بیمارستان تا منزل استفاده می شود. از انواع مسطح این ساكها می توان تا حدود سه ماهگی بعنوان محل خواب نوزاد استفاده كرد. اما انواع صندلی مانند این ساكها كه به "كاریر" معروف است برای زمانهای كوتاه قابل استفاده است چون اگر انحنای آن استاندارد نباشد به ستون فقرات نوزاد فشار وارد می كند.
انواع دیگری مثل "كوله پشتی" (كه به پشت بسته می شود) یا "آغوش" (كه در جلو بسته می شوند) نیز وجود دارند. نوزادان عاشق درآغوش بودن هستند، گرمای بدن شما و ضربان قلب شما بیش از هر چیز دیگر به او آرامش می دهد. بااستفاده از كوله پشتی دستهای شما نیز آزاد خواهد بود تا به سایر كارها برسید.
برای نوزاد به یك كالسكه تاشو نیز نیاز خواهید داشت زیرا تا سن سه ماهگی كه عضلات گردنش تقویت نشده است نباید او را زیاد به حالت عمودی نگه داشت. اگر می خواهید یك كالسكه جدید بخرید دقت كنید كه دارای چرخ های پهن و بندهای قابل تنظیم باشد.
● لوازم هنگام غذا خوردن
▪ پیشبند (۴عدد):
از كثیف شدن لباس و تعویض مكرر آن جلوگیری می كند، بخصوص كه نوزادان ممكن است پس از هر باز شیر خوردن مقداری از آنرا برگردانند.
▪ بطری، سر شیشه و پستانك:
حتی اگر قصد دارید كه نوزاد را از سینه شیر بدهید داشتن چند عدد بطری و سر پستانك در خانه بد نیست. اگر می خواهید نوزاد را با شیر خشك تغذیه كنید، تقریبا هر روز به ۱۰ بطری كه هر یك ۱۲۰ سی سی گنجایش داشته باشد نیاز خواهید داشت. بنابراین تعدادی كه خریداری می كنید بستگی به سرعت شستشوی آنها دارد.
● لوازم خواب و تخت نوزاد
می توانید درابتدا بدون تهیه تخت نوزاد شروع كنید. نوزاد شما می تواند در یك سبد مخصوص كه رختخواب درون آن قرار داده اید بخوابد. ولی در صورتیكه تصمیم ندارید او را در تخت خود بخوابانید بالاخره به یك تخت نوزاد احتیاج خواهید داشت. یك تشك سفت، چندین ملافه و پتو نیز لازم خواهد شد.
▪ پتو (۲ عدد):
تعداد پتوی مورد نیاز بسته به اینكه تولد نوزاد در زمستان یا تابستان باشد ممكن است متفاوت باشد. اما داشتن ۲ پتو حتی در تابستان باعث می شود كه اگر یكی را شستید بتوانید از دیگری استفاده كنید.
پتوهای چند منظوره نیز وجود دارند. وجود زیپ یا دكمه باعث می شود كه بتوان این پتوها را به دور نوزاد پیچید و او را از خانه بیرون برد یا گرم كرد. از بعضی از آنها هم می توان بجای حوله یا پیشبند یا هر كار دیگر كه بتوانید فكرش را بكنید، استفاده كرد.
● برای مادران
شما نیز به چند قلم جنس نیازدارید.
▪ سینه بند مخصوص شیردهی (۲ عدد):
از آنجائیكه بارداری موجب تغییر اندازه و شكل سینه می شود هنگام خرید از فروشنده در مورد تعویض آن در صورتی كه اندازه نبود سوال كنید. معمولا اگر خریدتان را در اواخر ماه هشتم انجام دهید مشكلی با سایز آن پس از زایمان نخواهید داشت. برای آسایش بیشتر جنس ۱۰۰% نخی بخرید كه فنر نداشته باشد. بعضی از سینه بندهای مخصوص شیردهی از بند باز می شوند و بعضی از وسط دو سینه. بهتر است از هر كدام یكی بخرید یا آنها را پرو كنید كه ببینید باز و بسته كردن كدامیك با فقط یك دست، برای شما راحت تر خواهد بود.
▪ پد مخصوص شیردهی (یكبار مصرف یا قابل شستشو):
قراردادن پد در داخل سینه بند، بلوز شما را همواره خشك نگه می دارد. این پدها نیز مانند پوشك ها هم انواع یكبار مصرف دارند و هم انواع قابل شستشو. پشت انواع یكبار مصرف یك لایه نازك پلاستیكی وجود دارد كه از نفوذ خیسی به لباس جلوگیری می كند. انواع قابل شستشو را طوری انتخاب كنید كه پشتشان چسب داشته باشد. پدهای پارچه ای معمولا از جنس كركی (فلانل) ساخته می شوند و باید آنها را مكررا شست.
▪ نوار بهداشتی یا پوشك بزرگ:
پس از زایمان تا چند روز ترشحات خونی زیادی دارید و باید از نوارهای بهداشتی بزرگ و/یا پوشك استفاده كنید. وقتی ترشحات پس از زایمان كم شود (معمولا در عرض ۲ یا ۳ هفته) گذاشتن دستمال یا پوشش داخلی شورت كفایت می كند.
منبع : نی نی سایت


همچنین مشاهده کنید