شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

مراقبت از پوست


مراقبت از پوست
به تبلیغات كارخانه‌های سازنده اعتماد می‌كنید یا از دوستانتان اطلاعات می‌گیرید؟ تبلیغات كارخانه‌های سازنده هر محصول و از جمله محصولات آرایشی، فقط برای به فروش‌ رساندن موادی است كه می‌سازند.
اطلاعات دوستان شما هم بیشتر از شما نیست و از همین جاست كه برخی باورهای غلط شكل می‌گیرند.
در این مقاله به چند نمونه از این باورهای نادرست و بسیار شایع اشاره می‌كنیم:
۱) محصولات آرایشی كه از مواد كاملا طبیعی ساخته می‌شوند، بهتر از انواع شیمیایی هستند.
البته باید دید <كاملا طبیعی> چه معنایی دارد چون متاسفانه در برخی كارخانه‌های سازنده، حق این عبارت ادا نمی‌شود و تقریبا در تمام محصولات آرایشی مواد مصنوعی هم به كار می‌رود. از سوی دیگر، گیاهی و طبیعی بودن یك محصول لزوما به این معنا نیست كه آن محصول، از محصولات آزمایشگاهی است یا نسبت به آنها برتری خاصی دارد.
۲) هر چه محصولات آرایشی را گران‌تر بخرید، محصولات با كیفیت‌تر و بهتری انتخاب خواهید كرد.
قیمت محصولات آرایشی و بهداشتی تعیین كننده كیفیت و اثرگذاری آنها نیست. بیشتر كارخانه‌های سازنده می‌خواهند مردم باور كنند كه وقتی قیمت یك محصول بالاست، حتما ماده خاصی در آن به كار رفته كه باعث می‌شود صددرصد تاثیرگذار باشد ولی اغلب موارد این‌گونه نیست و گاه محصولاتی حتی با قیمت پایین‌تر- كه خارجی هم نیستند و اسم و رسم خاصی هم ندارند- به اندازه گران‌ترین و معروف‌ترین كرم خارجی تاثیر دارند، با این تفاوت كه نیازی نیست برای خرید آنها چندین برابر هزینه كنید.
۳) خشكی پوست باعث ایجاد كك‌ومك می‌شود.
كك و مك با افزایش سن ایجاد می‌شود و مهم‌ترین دلیل آن تغییراتی است كه تابش آفتاب بر پوست ایجاد می‌كند. چرب یا مرطوب كردن پوست خشك، بر ظاهر آن تاثیر مثبتی می‌گذارد ولی در درازمدت هیچ تاثیری بر از بین بردن كك‌ومك یا پیشگیری از آن ندارد. بهترین راه جلوگیری از آن، محافظت از پوست در برابر آفتاب است.
۴) استفاده از آنتی ‌اكسیدان‌های موضعی باعث از بین رفتن كك ‌و مك می‌شود.
رادیكال‌های آزاد نقش مهمی در ایجاد كك‌ومك دارند. به نظر می‌رسد با مصرف آنتی‌ اكسیدان‌ها- كه علیه رادیكال‌های آزاد عمل می‌كنند- بتوان جلوی ایجاد كك‌ومك را گرفت و حتی آن را از بین برد. البته هنوز تحقیقات مشخص نكرده‌اند كه كدام یك از آنتی‌اكسیدان‌ها می‌توانند این كار را به خوبی انجام دهند و پژوهش در این‌ زمینه ادامه دارد.
در حال حاضر، در میان محصولاتی كه اثر آنتی‌اكسیدانی آنها در صورت مصرف موضعی ثابت شده است، فقط می‌توان به تركیبات رتین A اشاره كرد و سایر محصولات باید بیشتر مورد آزمایش قرار گیرند تا تاثیر آنها مشخص كرد.
۵) مشكلات پوستی در مردان بسیار كمتر از زنان است.
مردان هم مانند زنان به پیری پوست، كك‌ومك، بیماری‌های پوستی مثل آكنه و درماتیت سبوروئیك مبتلا می‌شوند. افزون بر اینها، مشكل اصلاح موهای صورت را هم دارند ولی به اندازه زنان پول خود را صرف خرید كرم‌های ضدلك و سایر محصولات آرایشی نمی‌كنند. علاوه بر این، دیده شده استفاده از ضدآفتاب یا محافظت كافی از پوست در مقابل آفتاب هم میان آنان شایع نیست، هر چند كار صحیح نیست و آنها هم باید از پوستشان در مقابل آفتاب محافظت كنند.
۶) مراجعه به متخصص پوست، یعنی تشخیص سریع و دقیق بیماری پوستی
اگر چه متخصص پوست سال‌ها درس می‌خواند و با انواع بیماری‌های پوستی آشنا می‌شود، اما برخی ضایعات و راش‌های پوستی با نشانه‌های انواع شایع بیماری‌ها همخوانی ندارند و متخصص پوست بر اساس فهرستی از شایع‌ترین تشخیص‌ها مجبور است درمان را آغاز كند و تشخیص، از روی پاسخ به درمان یا عدم پاسخ به آن صورت می‌گیرد. پس اگر با یك بار مراجعه به متخصص پوست نتیجه نگرفتید نباید از دكترتان ایراد بگیرید چون همیشه تشخیص بیماری‌های پوستی با یك نگاه امكان‌‌پذیر نیست و گاه لا‌زم است آزمایش و حتی نمونه‌برداری از ضایعه انجام شود.
۷) بیماری‌های پوستی اگر درست تشخیص داده شوند، زود خوب می‌شوند.
برخی بیماری‌های پوستی اگر درست تشخیص داده شوند و داروی مناسب و سریع برای آنها تجویز شود، سرعت بهبود قابل توجهی دارند، ولی همیشه این ‌طور نیست و برخی بیماری‌های پوستی مثل پسوریازیس، درماتیت آتوپیك و یا درماتیت سبوروئیك تمایل به مزمن شدن دارند. این بیمار‌ی‌ها با درمان بهتر می‌شوند ولی با قطع درمان برمی‌گردند و این طبیعت بیماری است و نباید آن را به ناتوانی پزشك در درمان نسبت داد. چون برای برخی بیماری‌های پوستی هنوز درمان قطعی یافت نشده است.
۸) برنزه كردن پوست، هیچ خطری برای سلامت پوست ندارد.
تماس با اشعه ماورای بنفش كه در نور خورشید هم وجود دارد، علت ۹۰ درصد علایم پیری زودرس پوست است. این اشعه می‌تواند باعث صدمات پوستی مثل كك‌ومك، افزایش چین‌وچروك، پایین آمدن قدرت دفاعی پوست در برابر عفونت و حتی سرطان شود. برنزه كردن پوست هم یعنی قرار گرفتن در معرض اشعه آفتاب و برابر با تمامی خطراتی است كه از آنها نام بردیم. حالا خودتان بسنجید این همه خطر به كمی تیره‌تر شدن پوست می‌ارزد!
۹) تماس با كسی كه در حال حاضر تب‌خال ندارد، باعث انتقال تب‌خال نمی‌شود.
كسی كه یك بار تب‌خال زده، ویروس عامل این بیماری را- كه هرپس نامیده می‌شود- در بدن خود دارد. گاه این ویروس با پایین آمدن ایمنی بدن فعال و باعث بروز تب‌خال می‌شود و گاه به‌طور نهفته در اعصاب باقی می‌ماند.
فرد آلوده حتی پیش از بروز ضایعات می‌تواند انتقال دهنده این ویروس باشد. بنابراین در تماس با پوست سالم هم گاه مبتلا به تب‌خال خواهید شد، چون ممكن است فردی كه با او تماس داشته‌اید، آلوده به ویروس باشد و در روزهای آینده تب‌خال بزند.
این ده اشتباه، شایع‌ترین اشتباهاتی هستند كه در میان مردم وجود دارند ولی هر فردی ممكن است بسته به نوع پوست و بیماری پوستی‌اش سوالاتی داشته باشد. بهتر است به جای طرح این سوالات با دوستان یا اكتفا به شنیده‌هایتان موضوع را با یك متخصص در میان بگذارید تا از پاسخی كه می‌گیرید، مطمئن باشید.
۱۰) آكنه با خوردن شكلات و شیرینی تشدید می‌شود.
علت اصلی بروز آكنه، تولید بیش از حد چربی به‌وسیله غدد سباسه یا همان غدد چربی در پوست است كه به بسته شدن منافذ پوست می‌انجامد. مقدار چربی‌ای كه این غدد ترشح می‌كنند، تحت تاثیر هورمون‌هاست كه به وسیله آنها تنظیم می‌شود و به غذا خوردن مربوط نیست. بنابراین خوردن شكلات، غذاهای چرب و نیز غذاهای آماده نمی‌تواند باعث ایجاد جوش یا آكنه شود زیرا این غذاها هیچ تاثیری بر هورمون‌ها ندارند. به همین دلیل، یك فرد ۴۵ ساله با خوردن شكلات جوش نمی‌زند ولی بیشتر جوان‌ها دچار آكنه می‌شوند. اما به هرحال اگر شما از كسانی هستید كه با خوردن یك غذای خاص جوش می‌زنید، بهتر است از آن غذای خاص پرهیز كنید.‌
عصمت شبانی
منبع : زن روز


همچنین مشاهده کنید