جمعه, ۱۰ فروردین, ۱۴۰۳ / 29 March, 2024
مجله ویستا

زرشک


زرشک
● کلیات گیاه شناسی
زرشک درختچه ای است دارای ساقه ای خاردار که ارتفاع آن تا ۴ متر نیز میرسد . چوب این درخت قهو ه ای ، قرمز و یا زردرنگ می باشد . برگهای آن بیضی شکل با دندانه های اره ای و گلهای آنخوشه ای و زردرنگ است شاخه های زرشک تیغ زیادی دارد . میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و میوه آن است .
● ترکیبات شیمیایی:
در تمام قسمت های این گیاه آلکالوئیدهای بربرین Berberine ، اکسیاکانتین Oxyaconthine ، بربامین Berbamine وجود دارد . مقدار آلکالوئید در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمت های دیگر این گیاه است .
میوه زرشک دارای حدود ۴% مواد قندی ، ۶۵ اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقداری صمغ می باشد .
زرشک گونه های مختلف دارد که مهم تر از همه آنها دو نوع است که یکی بنام زرشک بی هسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) میباشد .
● خواص داروئی:
▪ خواص طبی زرشک :زرشک از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است میوه زرشک خواص زیر را درد:
قابض است .
تقویت کننده قلب و کبد است .
بواسیر خونی را درمان می کند .
خونریزی را برطرف می کند .
برای برطرف کردن بیماریهای کبدی مفید است .
صفرا بر است .
دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتی های دهان غرغره کنید .
● خواص ریشه و پوست ساقه
صفرا بر و مسهل است .
کبد را پاک و تقویت می کند .
اعمال دستگاه گوارش را منظم می کند .
سوء هاضمه را از بین می برد .
بی اشتهایی را برطرف می کند .
برای رفع یبوست مفید است .
در درمان یرقان و زردی موثر است .
نقرس و رماتیسم را برطرف می کند .
خانم هائیکه بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند .
آنهائیکه مبتلا به ورم طحال هستند می توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند .
واریس را درمان می کند .
برای معالجه بواسیر نافع است .
برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است .
فشار خون را پائین می آورد
برای شست و شوی چشم می توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید .
▪ خواص برگ
آب آوردگی بدن را برطرف می کند .
اسهال های مزمن را درمان می کند .
برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین C می باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید درد .
جویدن برگ زرشک باعث محکم شدن لثه و دندان می شود .
درموقع آنژین و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید .
▪ طرزاستفاده
جوشانده زرشک :مقدار ۲۰-۱۰ گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه بماند . این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید . مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست .
▪ دم کرده زرشک :مقدار ۴۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید . مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست .
▪ مضرات : مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.
منبع : شبکه رشد


همچنین مشاهده کنید