شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

خواص درمانی چای


خواص درمانی چای
ممكن است در بادی امر به نظر كمی نامعقول برسد كه چای یعنی معمولی ترین نوشابه غیر الكلی بین المللی كه فقط با ریختن شاید كمتر از یك گرم برگ آن در آب جوش به دست می آید،یك نوشایه ای با خواص درمانی متعددی باشد .ولی دانشمندان كه چای را ازنظر بررسی خواص درمانی زیر زره بین تحقیق قرار داده اند در چلی سبز و سیاه كه در چین و هند و سایر مناطق دنیا می باشد،خواص متعددی رمانی را یافته اند كه شاید هیچ یك از آن خواص مورد توجه و شناخت مردم مصرف كننده نمی باشد.چای دارای موادشیمیایی متعددی است كه ویروسها و باكتری ها را از بین می برند و فعالیت عوامل سرطانزا را خنثی می كنند و فشار خون و كلسترول زیاد را كاهش می دهند و رگهای خونی را حمایت می كنند و سر انجام نوشابه آرامبخش است و در دانش غذا درمانی از موضوع های بسیار جالب و مورد توجه است.
● چای به عنوان ضد ویروس
چای شاید به سبب داشتن انواع تانن كه به ان طعم مخصوصی را می دهد ،بدون تردید یك ضد باكتری و پد ویروس است.در ۱۹۴۰ دانشمندان آمریكایی كشف كرده اند كه تانن یك نوع ویروس آنفلوانزا را منترل می نماید.دانشمندان اخیرا پس از تحقیقاتی اعلام نمودند كه چای ه صورت مایع دم شده است و همچنین تانن چای ،ویروس تب خال را مهار میكند ولی فقط دم كرده آن فعالیت ویروس پولیو رامتوقف می سازد .در تحقیقاتی كه در كانادا به عمل آمده مشاهده شده است كه چای در لوله های آزمایش تعداد زیادی از انواع ویروس های بیماری زا را غیر فعال نموده است.
● چای به عناون یك مایع شست وشوی دهان و ضد كرم خوردگی و فساد دندان
چای در درجه اول به علت داشتن مقدار قابل ملاحظه ای تانن و فلوتوراید ،عامل ناسازگار نیرومندی با فساد و كرم خوردگی و پوسیدگی دندان است.طبق تحقیقاتی كه دكتر شلبی كاشكت ،از محققان درجه اول مركز تحقیقات دندان پزشكی فورسیت در بوستون به عمل آورده،چای از ایجاد حفره ،پوسیدگی در دندانها جلوگیر می نماید.بررسی های دانشمندان ژاپنی نیز نشان داده كودكانی كه از انواع چای كه دارای مقدار زیادی فلوئوراید است می نوشند خیلی كم به پوسیدگی و كرم خوردگی دندان دجار می شوند.ژاپنی ها اخیرا یك نوع خمیر دندان ساخته و به بازار عرضه كرده اند كه پایه ساخت آن تانن می باشد طبق تحقیقلتی كه روی جانوران آزمایشگاهی به عمل آمده است نیز وجود نیروی پد فساد دندان در چای مود تایید قرار گرفته است. ضمنا دم كرده چند نوع چای شامل دم كرده برگهای چای سبز چینی ودم كرده برگهای چای سیاه هندی و انواع دیگر آماده نموده اند كه موشها به مدت ۵ هفته آن چای ها را نوشیدند.د انتهای مدت آزمایش البته چند لكه روی دندان های موشها ظاهر شده بود ولی خیلی كمتر از موشهایی كه دراین ایام از این چای ها نخورده بودند و فقط آب ساده خورده بودند.یكی از انواع چای به نام یونگ هایزن تعداد لكه های سیاه پوسیدگی را به نصف تقلیل داده بودند.
محققان مركز تحقیقات فوریست در پژوهشهای خود دریافتند كه بین چندین نوع مواد خوراكی موثر ضد پوسیدگی دندان شامل قهوه،عصاره میوه ها و... چای از همه موثرتر است.
● چای به عنوان نوشابه ضد سرطان
دانشمندان هر سال از عمر پژوهشی آنها می گذرد بیشتر به ضد سرطان بودند چای معتقد می شوند.تحقیقات نشان می دهد همان انواع تاننهای موجود در چای كه ویروسها و باكتری ها را از بین می برد هٔمی توان پیشرفت انواعی از سرطان را نیز متوقف كرد در ژاپن كه دانشمندان مرتبا با تلاشی قابل تحسین در صدد پیدا كردن ضد سرازانهای طبعی خوراكی هستند و تحقیقات دامنه داری انجام می دهند معتقدند كه تا به حال چای یا به عبارت روشنتر چای سبز مقام اول را احزار نموده است.در سال ۱۹۸۵ عده ای از دانشمندان درجه اول موسسه ملی ژنتیك ژاپن سی گزارشی اعلام كردند كه در چای سبز ژاپن یك نوه تازه تانن به نام اپی گالو- كاتچین-گالات وجود دارد كه عوامل نیومند ضد موتاسیون سلولی را و درنتیجه از عوامل ضد سرطان است.بین صدها نوع گیاهی كه دانشمندان ژاپنی در یك برنامه وسیع مطالعاتی به منظور یافتن بهترین و موثرتر گیاه ضد موتاسیون سلولیتحت بررسیقرار دادند ،چای سبز در آزمایشگاه نیرومند ترین اثر را داشته است.و قسمت بسیار جالب در این تحقیقات به طور كلی ژاپنی ها اعلام كردند چای سبز برای سركوبس تومورهای ساركوما در موشها نیز موثر است و به علاوه اشخاصی كه معمولا چای سبز می نوشند نرخ ابتلای به سرطان معده در آنها كمتر از سایر اشخاص است/ساركوما سرطانی است كه معمولا در ماهیچه ها،استخوانها و سایر نسوج ارتباطی ظاهر دیده می شود و ممكن است در استخوانها ،مثانه كلیه ،كبد ،ریه ها و طحال نیز دیده شود.
در پژوهشهای دیگری تایید شده كه چای و قهوه هر دو تشكیل نینروزامین راحتی در انسان متوقف كرده اندودكتر استیچ تا انجا به خواص ضد سرطانی چای معتقد است كه برای متوقف ساختن پیشرفت سرطان دهان در مورد اشخاصی كه در مناطق مختلف دنیا توتون میجوند و یا اشخاصی كه از انفیه به كار می برند،معمولا كپسولهای كاتچین كه از برگهای چای استخراج شده باشد،به كار می برد.به علاوه تحقیقاتجدید علمی دیگری در ژاپن ،روسیه و هند نشان می دهد كه چای ممكن است بدن انسان را از آْثار زیان آور تشعشعات در دراز مدت حفظ كند.
● آثار چای در بیماری های قلبی و عروقی
دانشمندان روسی پس از اجرای طرحهای تحقیقاتی گسترده ای روی بیماران دریافته اند كه چای بخصوص كاتچینهای موجود در چای آثار نیرومندی برای تاخیر انداختن پیشرفت تصلب شرایین و تقویت عروق مویین ورقیق كننده خون و كاهش دهنده فشار خون،در متابولیسم بدن انسان دارد.مثلا میخائیل بوكوچاوا در موسسه بیوشیمی باخ در مسكو گزارش می دهد كه در بیماران روسی چای فشار خون بالارا كاهشش داده ،سردرد را برطرف می كند ،عروق خونی را تقویت نموده و از ایجاد لخته خون در گها جلوگیری می نماید ،او معتقد است كه كاتچینهای چای از هر دارویی برای تقویت عروق موبین موثر تر است.تحقیقات دیگری نشانمی دهد آثار مفید چای رادر حمایت عروق قلبی تایید می نماید.در اواخر سالهای ۱۹۶۰ دانشمندان آزمایشگاه لارونس لیومور در دانشگاه كالیفرنیا درجه تصلب شرایین را در شریانهای اكلیلی قلب وشریانهای مغز در حدود ۳۰۰ نفر از قفقازی ها كه عادت به خوردن قهوه دارند و ۱۰۰ نفر چینی كه چای خور بوده اند طی ۱۴ سال در بررسی جسد آنها اندازه گیری نمودند.نتیجه این است كه:آنهایی كه چای می خوردند فقط ۳/۲ آنهایی كه قهوه می خورده اند آسیب عروقی و قلبی داشته اند و همچنین آنها كه چای خورده اند۳/۱ آنهایی كه قهوه خورده اند عروق مغزی آنها آسیب دیده است.سپس برای آزمایش به رژیم غذایی تعدادی از خرگوشان كه به عنوان نوشابه چای خورده اند از همه كمتر به آئورت آنها آسیب وارد شده است،حتی از خرگوشهایی كه آب ساده خورده اند نیز كمتر دچار ناراحتی و آسیب آئورت شده اند و به این ترتیب نشان داده شد كه چای از حامیان آئورت است و از تشكیل آتروما (تشكیل پلاكهای انسداد عروقی)در آئورت جلوگیری می كند.اگر چای بی درنگ بعد از غذا های پر چربی خورده شود خیلی بهتر با تصلب شرایین مبارزه می كند.
تحقیقات ژاپنی ها در سالهای ۱۹۸۰ نشان می دهد كه چای كلسترول و بری گلیسرید را در حیوانات و انسان كه از غذاهای پر چربی استفاده می كنند كاهش می دهد و در این باره نظریه این است كه تاننهای موجود در چای سبز میزان كلسترول را در سطح عادی نگه می دارد و در تحقیقات دیگری نشان داده شده است كه تاننهای چای كبد را نیز محافظت می كند.
● چای به عناون مسكن ملایم و كاهنده فشار خون
دانشمندا و محققان كالیفرنیا در ۱۹۸۴ گزارش نمودند چای سبز كه كافئین آن گرفته شده باشد خاصیت مسكن ملایم در موش نشان داده است. طبق نظر دكتر جیمز هانری یكی از استادان روانپزشكی در دانشكده پزشكی لومالیندا،چای بدون كافئین تاثیری كه روی اعصاب مركزی و سیستم اعصاب و ترشحات غدد داخلی جانوران می گذارد به نظر می رسد كه اثر مسكن وآرامبخش دارد.چای قطعا در كاهش فشار خون جانوران تاثیر دارد و به علاوه دیده شده است موشهایی كه مرتبا چای خورده اند بیشتر عمر كرده ا ند دانشمندان فرانسوی نیز تایید كردهاند موشهایی كه با دونوع خاص تركیبات فلانوئید تغذیه می كنند فشار خون آنها محسوسا كاهش یافته است.محققان فرانسوی معتقدند كه خاصیت بایوفلاوونوئیدها در مورد كاهش فشار خون احتمالا شبیه اقر داروهای بتابلوكر نظیر ایندرال است.
دانشمندان ژاپنی ماده ای از چای سبز و سیاه جدا كرده اند كه قند خون را كاهش می دهد. دانشمندان ژاپنی درعین حال كه خواص بسیار خوبی را برای چای عنوان نمودهاند معتقدند كه هیچ یك از این خواص ناشی از یك ماده خاص در چای نیست ،بلكه تاثیر مجموعهای از انواع مواد شفا بخش در چای است كه به طور توام و باهم در یك مجموعه این آثار را دارند.ژاپنی ها از چای ۴ نوع مختلف كاتچین جداكرده اند كه همه آنها ضد اكسید كننده ها هستند. ضد اكسید كننده ها به مقدار زیاد در برگ چای خشك و در چای دم كرده از برگ در هر دو وجود دارد.محققان و كارشناسان روسی و كانادایی نیز خاصیت ضد اكسید كننده بودن چای را تایید می كنند.
● توصیه ها
چای سبز در تحقیقات مختلف از نظر خواص درمانی آثاری قوی تر از چای سیاه نشان داده است.مقدار انواع كاتچین در برگهای چای سبز دو برابر بیشتر از چای سیاه است.البته هر قدر چای پررنگ تر باشد خواص آن از این نظر بیشتر است.(البته باید به مضرات چای پر رنگ از سایر جهات نیز توجه داشت)
۲-اگر به دلایل پزشكی خاصی كافئین برای شخصی مناسب نیست ممكن است از چای های بدون كافئین استفاده كندگرفتن كافئین از برگهای چای اثری در ظرفیت درمانی سایر تركیبات شیمیایی ندارد.
۳-همواره سعی شود چای داغ خورده نشود.دلایلی در دست است كه خوردن چای خیلی داغ (نظیر هر نوع نوشابه داغ)ممكن است به مخاط گلو و نای آسیب برساند و منجر به سرطان شود.در یك تحقیق جدیدی كه در هند انجام شده دیده شده است اشخاصی كه زیاد چای می خورند بیشتر مستعد ابتلای سرطان نای هستند تا چند سال قبل دانشمندان تصور می كردند شاید چای عاملی در خود دارد كه موجب سرطان نای می شود ولی حالا معتقدند كه این ضرر چای مربوط به چای داغ خوردن است در ژاپن به مردم اخطار و اعلام می شود كه از خوردن چای داغ پرهیز كنند.
● مضرات احتمالی چای
۱-چای دندانها را لك دار و سیاه می كند.
۲-در چای تركیباتی از جمله كافئین وجودارد كه احتمال مبتلا شدن به بیماری ایجاد سیست در پستان را در برخی زنها آفزایش می دهد ،البته این موضوع هنوز كاملا و صد در صد تائید نشده است.مقدار كافئین موجود در برگهای چای زیاد است ولی در یك فنجان مایع چی دم شده ثلث یك فنجان كافئین وجود دارد.كافئین از محركهای سیستم اعصاب مركزی است.
۳-چای ترشح اسید معدی را تحریك می كند ،بنابراین برای اشخاصی كه زخم معده دارند توصیه نمی شود ولی آن را می توان با كمی شیر و شكر مخلوط كرد.ولی باید توجه كرد كه شیر برخی از تركیبت مفید چای نظیر تاننها را خنثی و بی آثر می كند.
۴-افراط در خوردن چای ممكن است جذب آهن آلی از خوراكی های گیاهی را متعسر سازد و موجب كم خونی شود.بخصوص در مورد اطفال توصیه می شودكه زیاد چای نخورند تا مبادا موجب كم خونی آنها شود .
۵-افراط در خوردن چای یعنی در حدود ۲ لیتر در روز ممكن است ایجاد یبوست نماید.
● بحثی درباره رسم انگلیسی درمورد اضافه كردن شیر به چای
حداقل تا سال ۱۶۶۰میلادی چای در انگلستان یك نوشابه غریب خارجی زیان آور تلقی مشد و فقط در برخی ناراحتی ها به عنوان دارو مصرف می شد،ولی از زمانی كه صاحب نظران پزشكی آن سامان اعلام كردند چای را می توان خورد مشروط بر اینكه كمی شیر به آن اضافه شود چای در انگلستان مرسوم شد.پروتئیشیر فعالیت تاننهای چای را مهار می كرده وزیانهای آن را از بین میبرد، وهنوز هم عده ای فكر می كنند كه علت كمی سرطان نای در انگلستان در اثر عادت خوردن چای با شیر است.ولی تابه حال هیچ قراین علمی این نظریه را تایید ننموده است.اضافه كردن شیر به چای ممكن است برخی از آثار نافع چای را خنثی كند از جمله ممكن است آثار ضد سرطانی آن را كه ناشی از وجود تركیبات تانن می باشد از بین ببرد.شیر همچنین فعالیت فلوراید مفیدضد كرم خوردگی دندان موجود در چای را متوقف می كند .ولی فقط اگر شخصی مبتلا به اولسر باشد ممكن است اضافه كردن شیر به چای فكر خوبی باشد،زیرا شیر توانایی آثار تاننهای چای را كه محرك افزایش ترشحات عصیر معده هستند خنثی می كند.
مهندس هاله جهان پیکر
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار


همچنین مشاهده کنید