شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

هوای قلبتان را داشته باشید


هوای قلبتان را داشته باشید
تغییرات معینی كه درشیوه زندگی ایجاد می شود، تاثیر قابل ملا حظه ای بر كاهش خطر ابتلا به بیماری و حمله های قلبی خواهد داشت. با افزودن یك برنامه ورزشی به برنامه روزانه می توان به سادگی و همزمان سطح كلسترول ، قند و فشارخون را در حد طبیعی حفظ كرد. حذف بعضی از عادتهای زیان آور، مانند سیگار كشیدن نیز بر سلامتی دستگاه قلبی ? عروقی خواهد افزود. مواد حاصل از كشیدن سیگار خاصیت انعطاف پذیری شریانها را كم می كند و سبب تشكیل پلاكهای رسوبی می شود. حتی سیگاركشیدن غیر مستقیم نیز می تواند باعث بیماری و حمله های قلبی شود.
یكی دیگراز كارهای سودمند برای پیشگیری از بروز حمله های قلبی ، كاهش وزن است. افرادی كه افزایش وزن دارند ۶/۳ سال زودتر از كسانی كه وزن طبیعی دارند به حمله قلبی دچار می شوند. افرادی كه شكم بزرگی دارند و وزن زیادی را دراین ناحیه از بدن خود تحمل می كنند و اندامی به شكل " سیب " دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند ، چاقی، فشار خون بالا و دیابت را نیز به دنبال دارد.
شركت منظم در فعالیتهای ورزشی ? تمرینهای ایروبیك به مدت ۳۰ دقیقه درروز ? می تواند میزان كلسترول خوب (HDL) را افزایش داده ، از مقدار فشارخون ، تری گلیسیریدها و قند خون بكاهد. به علاوه ، خاصیت انعطاف پذیری شریانها حفظ می شود و در برابر تشكیل پلاكهای رسوبی مقاومت می كنند.
از یك رژیم غذایی مناسب و سالم پیروی كنید كه چربیهای اشباع شده و كلسترول به مقدار كم و میوه ، سبزی و فرآورده های لبنی كم چربی و غلات به مقدار زیادی داشته باشد.
● راه های پیشگیری
مقدار اُمگا ۳ ( یك نوع چربی غیر اشباع ) را افزایش دهید. انجمن قلب توصیه می كند كه حداقل دو بار در هفته ، غذاهای دریایی( ماهی) مصرف شود. مصرف این نوع غذاها مقداراسیدهای چرب اُمگا ۳ را افزایش می دهد. همچنین ، افراد مبتلا به بیماری قلبی ? عروقی می توانند روزی حداقل یك گرم اُمگا ۳ مصرف كنند.
مقدار فشار خون را در حد طبیعی حفظ كنید . بنابر پژوهش های اخیر، رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی می تواند سطح كلسترول تام ( كل كلسترول خون ) خون در حد ۷ درصد و LDL ( كلسترول بد ) را تا حدود ۹ در صد كاهش دهد. یك رژیم غذایی خوب و سالم باید حاوی ۲۰۰۰ كالری در روز باشد. دو وعده گوشت بدون چربی یا ماهی ، دو وعده فرآورده های لبنی كم چربی ، ۴ تا ۵ وعده غذای سبزی دار، ۴ تا ۵ وعده غذای میوه دار و ۷ تا ۸ وعده غذای غلات دار و ۴ تا ۵ وعده دانه های گیاهی ، تركیب اصلی یك رژیم غذایی سالم را تشكیل می دهند . به خاطر داشته باشید كه زمانی داروهای تجویز شده توسط پزشك مؤثر خواهد بود كه در كنار یك شیوه زندگی سالم و تغییر یافته مصرف شوند.
انجام این آزمایش های كلیدی برای پیشگیری از بیماری قلبی توصیه می شود:
اندازه گیری كلسترول ، فشار و قندخون . آنچه به قلب شما زیان می رساند افزایش سطح كلسترول LDL و تری گلیسیریدها در خون است كه شریانها را تنگ كرده و به علت تشكیل پلاك سبب بسته شدن شریانها خواهد شد. كلسترول HDL به پاك شدن شریان ها كمك می كند.
● مقادیر طبیعی و غیر طبیعی
مقدار كلسترول تام (LDL+ HDL ) : باید كمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر خون باشد.
مقدار ۲۰۰ تا ۲۳۹ میلی گرم دردسی لیتر خون ، افزایش ( مرزی) كلسترول تام را مشخص می سازد و مقدار بیش از۲۴۰میلی گرم در دسی لیتر خون نیز به عنوان افزایش كلسترول خون شناخته می شود.
كلسترول LDL (بد): مقدار كلسترول LDL درخون باید در حدود ۱۳۰ میلی گرم در دسی لیترخون باشد.
مقادیر بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ میلی گرم در دسی لیتر خون مشخص كننده افزایش ( مرزی) LDL است . مقدار ۱۶۰ میلی گرم در دسی لیتر خون نیز افزایش كلسترول LDL را نشان می دهد.
كلسترول HDL ( خوب): مقدار كلسترول HDL در خون باید در حدود ۶۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد ( در زنان) .
مقادیر ۴۰ تا ۶۰ میلی گرم كلسترول HDL در دسی لیتر خون كاهش ( مرزی ) آن را نشان می دهد. اگر مقداركلسترول HDL به كمتراز ۴۰ میلی گرم در دسی لیتر خون برسد، با كاهشHDL روبه رو هستیم.
پژوهشها نشان می دهند كه افزایش HDL در زنان نقش محافظتی بیشتری درمقابل ابتلا به بیماری های قلب وعروق ایفا می كند. زنانی كه سطح كلسترول HDL خونشان كمتر از حد طبیعی است، ۶ برا بر بیش از سایرین به حمله های قلبی دچار می شوند.
تری گلیسیریدها : مقدار طبیعی تری گلیسیریدها در خون ، كمتراز ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر خون است .
متخصصین قلب معتقدند كه مقادیر بیشتر، زنان را در معرض خطر بروز حمله های قلبی قرار می دهد ( به ویژه زنان سالخورده ) ، حتی اگر سطح كلسترول تام در خون آنان طبیعی باشد.
برگرفته از www.tebyan.net
منبع : سایت سلام مهدی


همچنین مشاهده کنید