شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا


آمادگی برای ازدواج


آمادگی برای ازدواج
سؤال، سؤال، سؤال. نخستین مرحله از ازدواج هر دختر و پسری طرح سؤال است زیرا آنها در ابتدا یا شناختی از یكدیگر ندارند و یا شناختشان اندك و سطحی است.
طرح سؤال دریچه ای است كه به سوی شناخت از یكدیگر گشوده می شود، البته مهم این است كه به سؤال ها چگونه پاسخ داده شود. نحوه پاسخ دادن به سئوال ها، تصویری از طرف مقابل در ذهن دیگری می سازد، هر چه پاسخ ها واقعی تر و صادقانه تر باشند تصویری هم كه ساخته می شود صحیح تر خواهد بود. این امر كمك می كند تا زن و مرد راه بهتری را در زندگی پیدا كنند، این راه می تواند به ازدواج و یا قطع رابطه و عدم ازدواج ختم شود. رسیدن به هر یك از این راهها در صورتی كه عاقلانه و درست باشد به نفع زن و مرد است.
البته باید در نظر داشت كه هیچ پاسخی درست یا اشتباه نیست.
هدف از طرح پرسش ، این است كه متوجه شوید در شرایط خاص مورد نظر، چه رفتاری دارید و درباره گذشته و آینده چگونه فكر می كنید. برای خشنود كردن نامزدتان پاسخ هایتان را تغییرندهید و از پاسخ های زیركانه ای كه بیانگر حقیقت نیستند خودداری كنید. پاسخ های غیرواقعی به منظور پیشگیری از جر و بحث، به نفع هیچ كس نیست.
بهتر است به جای نامزدتان هم پاسخ ندهید و عقیده خاص خود را بیان كنید مثلاً اگر از شما می پرسند آیا بچه می خواهی یا نه؟ پاسخ ندهید كه نامزدم بچه نمی خواهد.
سعی كنید خصوصیات و خواسته های خود را كشف كنید. وقتی درباره خودتان به این شناخت دست یافتید، می توانید تصمیم بگیرید كه آیا نامزدتان می تواند در رسیدن به خواسته هایتان شریك زندگیتان باشد یا نه.
پاسخ هایتان باید روشن كند كه شما در زندگی مشترك چه انتظاراتی از همدیگر دارید، در ضمن با این پاسخ ها می توانید اولویت ها و رفتارهایی را كه حاضر به ترك آن نیستید، نشان دهید. اگر در خانه شلخته هستید و نمی توانید خود را تغییر دهید، بهتر است تا نامزدتان از این خصوصیت شما آگاهی داشته باشد.
به پاسخ های یكدیگر گوش كنید، اما دخالت نكنید، این تمرین ها برای آن هستند كه درباره همدیگر بیشتر بدانید نه این كه همدیگر را تغییر دهید. بهتر است فكر كنید آیا می توانید بانامزدتان همین گونه كه هست و بی آن كه توقع داشته باشید كه تغییر كند، زندگی مشترك تشكیل بدهید؟
یكسان بودن پاسخ ها و پرسش های مطرح شده، كلید خوشبختی در زندگی زناشویی نیست، بلكه برخورد شما با تفاوت ها تعیین كننده است. وقتی شما و نامزدتان در پاسخ به یك پرسش اختلاف عقیده دارید، راهنمایی های پیشنهادی «در شیوه گفت وگو درباره تفاوت ها» را به كار بگیرید، زیرا به شما كمك می كند تا اختلاف هایتان را به تدریج حل كنید، وقتی دستتان را برای نامزدتان رو می كنید، آسوده می شود. به او می گویید: «ظاهر و باطن، من این هستم.» خودتان را صادقانه آشكار می كنید، باری از روی دوش خود برمی دارید و به اصطلاح توپ را در زمین بازی نامزدتان می اندازید و به او این امكان را می دهید كه بدون هیچ فرض نادرستی تصمیم بگیرد و شما را بپذیرد.
اما وقتی نظر او برای شما قابل قبول نیست چه باید بكنید؟ اگر با پاسخ های نامزدتان موافق نباشید، چه خواهد شد؟ پی بردن به تفاوت ها به معنای اعلام ختم رابطه نیست، هرگز عدم اختلاف نظر، راز موفقیت زندگی مشترك به حساب نمی آید، اختلاف نظر با نامزدتان، فرصتی است تا مهارتهای «مدیریت تفاوت ها» را بیاموزید. توجه داشته باشید: مدیریت تفاوت ها و نه مدیریت حل اختلاف، زیرا لزومی ندارد كه گفت وگو درباره تفاوت ها به اختلاف منجر شود.
طبیعی است كه از دست نامزدتان عصبانی و دچار سردرگمی و سرخوردگی بشوید، احتمالاً از دست دوستتان، رئیس و حتی همسایه تان هم دچار همین حالات می شوید. اما با كمی تلاش می توان دیدگاههای متفاوت را بدون این كه به مشاجره ختم شود به هم نزدیك كرد، مگر آن كه به شدت ستیزه جو باشید.
‌●گذشته شما
توجه به گذشته خود و تأثیر آن بر شكل گیری شخصیت شما و خواسته هایتان در زندگی،نخستین گام های آمادگی برای ازدواج است. معمولاً زندگی پدر و مادرها سرمشق زندگی ما می شود و اگر از این سرمشق خوشمان بیاید، كم و بیش می دانیم كه شریك زندگیمان باید چه خصوصیاتی داشته باشد، اما اگر همان طور كه بزرگتر می شویم، از رابطه پدر و مادرمان خوشمان نیاید، می توانیم آن را با الگوی خوب عوض كنیم.
به دقت به روابط افرادی كه شما و نامزدتان در كنار آنها بزرگ شده اید، توجه كنید. ویژگی هایی را كه موجب ایجاد روابطی استوار و شاد شده و آنها كه سبب تلخی زندگی شده اند به یاد بیاورید، مشخص كنید چه نگرش ها و رفتاری روابط این افراد را تیره و تار می كند. از اشتباهات و موفقیت های دیگران بیاموزید. اما توجه داشته باشید كه خودتان را با آنها مقایسه و یا تشبیه نكنید.تصمیم بگیرید تجربیات مثبت را به كار ببندید و از رفتارهای منفی دوری كنید.اگر از موهبت داشتن پدر و مادری خوشبخت برخوردار هستید، این شانس را دارید كه بفهمید ازدواج موفق به چه عواملی نیاز دارد. تك تك پرسش ها را با صدای بلند برای نامزدتان بخوانید و هریك جداگانه بی آنكه حرف یكدیگر را قطع كنید به آنها پاسخ دهید، سپس در این باره صحبت كنید كه آیا پاسخ هایتان بر زندگی مشتركتان تأثیر خواهند گذاشت یا نه و تأثیرش چگونه است.
۱- به عقیده شما چه عاملی پدر و مادرتان را در كنار هم نگه داشته است؟
۲- دوست دارید چه ویژگی هایی از زندگی پدر و مادرتان در زندگی شما هم وجود داشته باشد؟
۳- از چه ویژگی های زندگی پدر و مادرتان خوشتان نمی آید؟
۴- پدرتان چه رفتاری با مادرتان داشت؟ مادرتان چه رفتاری با پدرتان داشت؟
۵- آیا شما و نامزدتان می خواهید كه همان رفتار پدر و مادرهایتان را نسبت به همدیگر داشته باشید؟و ...
●تأثیر طلاق بر آینده فرزندان
پژوهش ها نشان داده است كودكانی كه پدر و مادرشان از هم جدا شده اند و بیشتر سال های رشد را فقط با پدر یا فقط با مادر گذرانده اند، به احتمال زیاد در زندگی زناشویی خود نیز مشكل داشته باشند، اما این به آن معنی نیست كه نمی توان تغییری در این تقدیر ایجاد كرد.می توانید علل عدم موفقیت زندگی مشترك پدر و مادرتان را بررسی كنید و با اجتناب از آن رفتارها، شانس موفقیت خود را در زندگی زناشویی افزایش دهید.
●در جست وجوی همسر
نه تنها به دنبال شخصی می گردیم كه آینده مان را با او سهیم شویم، بلكه فردی را می خواهیم كه بخشی از گذشته مان نیز با او مشترك باشد. اگر پدر و مادر یا قوم و خویشی را تحسین می كردیم كه مرفه بود، به احتمال زیاد در پی همسری هستیم كه از نظر مالی تأمین باشد و احیاناً كمبودهایی را كه در دوران كودكی و نوجوانی، احساس می كردیم پر كند. اگر احساس می كنید كه دوران كودكی و نوجوانی تان بیش از حد جدی بوده است و خواهان شوخی و خنده بوده اید، احتمالاً خواهان همسری هستید كه شما را سرگرم كند و بخنداند.
پاسخ های شما به پرسش های مربوط به گذشته مهم هستند، زیرا موجب می شوند تا بتوانید وضعیت های نشاط آور و دردآور زندگی تان را تشخیص دهید. با گفت وگو درباره این رویدادها می توانید تصمیم بگیرید كه برای ایجاد یك زندگی خانوادگی شادمان، چه اقداماتی باید انجام دهید.به هنگام مرور پاسخ هایتان نكات زیر را به یاد داشته باشید:
اگر بیشتر پاسخ هایتان مثبت و شاد است، با گذشته تان در صلح هستید و احتمالاً خواستار زندگی مشتركی هستید شبیه به فضایی كه در آن بزرگ شدید، چنانچه كل پاسخ هایتان منفی باشد، احتمالاً ناراحتی یا خشمی را از گذشته با خود حمل می كنید. در باره شیوه های رفع این خشم، گفت وگو كنید و ببینید به عقیده شما این آزردگی چه تأثیری بر انتظارات شما از زندگی زناشویی می تواند داشته باشد.
وقتی از شما پرسیده شد كه دوست دارید زندگیتان شبیه به زندگی چه افرادی باشد آیا شما و نامزدتان یك زوج واقعی را مثال زدید یا شخصیت های یك فیلم را؟ آیا مدت ها با این زوج معاشرت كرده بودید یا فقط داستان آنها را بر صفحه تلویزیون دیده بودید؟ الزامی ندارد كه همه الگوهای خوب روابط در یك زوج وجود داشته باشند. شما می توانید امیدوار باشید كه ویژگی های گوناگون زوج های مختلف را سرمشق قرار دهید. برای نمونه می توانید مهر و محبت یك زوج و صرفه جویی زوج دیگر را آرمان خود قرار دهید.
●نقش پدر و مادر در ازدواج
تعداد كسانی كه رها از پدر و مادر، زندگی زناشویی را آغاز می كنند، اندك است . چه پدر و مادرتان را دوست داشته باشید، چه از آنها دوری كنید و حتی اگر هیچ گاه آنها را نشناخته باشید، به هرحال بخشی از زندگی مشترك شما هستند و میزان دخالت آنها در زندگی شما یكی از موضوع های معمول اختلاف و بگو مگوی شما و همسرتان خواهد بود.
هر كدام جداگانه پاسخ هایتان را به پرسش های زیر بنویسید، پرسش ها در رابطه با پدر و مادر هریك از شماست نه پدر و مادر همسرتان، سپس درباره پاسخ، گفت وگو كنید و ببینید به عقیده شما چه تأثیری (مثبت یا منفی) بر زندگیتان خواهند داشت.
۱- آیا والدینتان نامزدتان را می پسندند؟
۲- آیا مهم است كه پدر و مادرتان، نامزدتان را دوست داشته باشند؟
۳- چنانچه نامزدتان مورد تأیید پدر و مادرتان نباشد، چه تأثیری بر زندگی مشتركتان خواهد داشت؟
۴- اگر پدر و مادر و نامزدتان با هم اختلاف داشته باشند، احتمالاً از كدام طرف جانبداری می كنید؟
و ...
قابل درك است كه هریك از شما با پدر و مادر خودتان راحت تر باشید تا پدر و مادر آن یكی، هر چه باشد، شما به مدت یك عمر پدر و مادرتان را می شناسید. در حالی كه احتمالاً تازه با پدر و مادر نامزدتان آشنا شده اید، اما همیشه به یاد داشته باشید كه پدر و مادر همسرتان، پدر و مادر همسرتان هستند، تحقیر یا بی احترامی به آنها هیچ تفاوتی با توهین به پدر و مادر خودتان ندارد.
مطالبی را كه مطالعه كردید از كتابی با عنوان «هزار و یك پرسش پیش از ازدواج» گرفته شده است.
این كتاب نوشته «مونیكا مندزلیهی» و ترجمه فرناز فرود است در چهار هزار نسخه به چاپ رسیده . در این كتاب كه سیزده بخش دارد مطالبی در خصوص ازدواج و مسائلی كه به آن مربوط می شود نگاشته شده است. در پایان هریك از موضوعات هم سؤالهایی مطرح شده كه افرادی كه قصد ازدواج با یكدیگر را دارند می توانند با پاسخ دادن به این پرسش با میزان مشتركات فكری، فرهنگی و اجتماعی یكدیگر را مورد ارزیابی قرارداده و راه حل اختلافات را نیز به كار بندند.
بخش یك كتاب در مورد گذشته افراد است كه تحت عناوین رشد كردن در خانواده متعارف، بزرگ شدن فقط با پدر یا فقط با مادر، تأثیر سایر روابط و مدرسه و بازی سؤالاتی را مطرح كرده است.
بخش دوم در خصوص پدر و مادر، نقش آنها در زندگی فرزندان، شباهت فرزندان با پدر و مادر و تأثیر این شباهت ها در زندگی مشترك آینده و... است.
خویشاوندان، دوستان، حیوانات خانگی، همسران و روابط قبلی و ارتباط با افراد دیگر بخش سوم كتاب است كه به تأثیر پارامترهای مورد نظر در زندگی افراد می پردازد.بخش چهارم به نظر زوج راجع به داشتن فرزند، تأمین مخارج و نحوه پرورش آن در زندگی اختصاص دارد.
دین و معنویت، نژاد و فرهنگ، سیاست، شغل، هفت سال بعد آینده شما عناوین بخش پنجم تحت عنوان دیدگاه ها هستند كه نقش موارد مطرح شده را در زندگی برشمرده و پرسشهایی را كه زوج های جوان می توانند با پاسخ دادن به آنها مشتركات خود را مورد ارزیابی قرار دهند مطرح كرده است.
مسائلی كه به زندگی روزمره خانوادگی مربوط می شود مانند امور روزانه، تغییرات، اوقات فراغت، برنامه ریزی برای سفر، شیوه های خرج و پس انداز، مدیریت مالی، وضعیت ظاهری و جسمانی، وجود عادات غیرمتعارف در هریك از زوجین، در بخش های بعدی مورد توجه قرار گرفته اند.بخش یازدهم كتاب در مورد خصوصیات ازدواج با یك نظامی، خارجی، مجرم، چهره سرشناس و یا فردی با تفاوت سنی زیاد است.
بخش دوازدهم به نحوه گفت وگو و حل مشكلات راجع به مراسم ازدواج، ازدواج مجدد، ماه عسل و... اختصاص دارد و آخرین بخش كتاب نیز به عوامل مساعد و نامساعد ازدواج شامل گفت وگو، دوستی، دلایل تجدید نظر در باره ازدواج، انواع شخصیت ها و عادت هایی كه زوج ها را از هم دور می كند پرداخته است.
مطالعه تمرین برای طرح پرسش های مطرح در ابتدای ازدواج و تلاش جهت پاسخ صادقانه به هریك از آنها، دختران و پسران جوان را یاری می كند تا زمینه یك ازدواج و زندگی خانوادگی موفق را پی ریزی كنند و یا با شناخت خود و درك صحیح از فردی كه قصد ازدواج با او را دارند از پایه ریزی یك ازدواج ناموفق جلوگیری نمایند.
فائزه توكل
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید