شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

غافث


غافث
● غافث
Agrimonia eupatoria
(L.(Rosaceae
Cockle bur, Common
agrimony
▪ریخت‌شناسی گیاه
گیاهی علفی، چندساله و معطر است که طول آن به حدود یک متر می‌رسد. گیاه پوشیده از کرک‌های بلند، گسترده، متراکم و کمی خمیده بوده و دارای بن منشعب، رونده و جوانه‌زا است. برگ‌ها دارای تقسیمات عمیق شانه‌ای، تخم‌مرغی - سرنیزه‌ای، پائینی‌ها سبز و بالائی‌ها سبز نقره‌ای، پائینی‌ها سبز و بالائی‌ها سبز نقره‌ای، گل‌آذین شامل ۵ گلبرگ کوچک به رنگ زرد است و در سنبله انتهائی قرار می‌گیرد.
▪ محل رویش
در کجور، رشت، همدان، بروجرد، باختران، اراک، ارتفاعات راسوند، اشتران کوه و دو رود، خراسان، اطراف تهران و به‌صورت علف هرز در باغ‌ها و گاهی در کنار جویبارها و بسترهای رودخانه‌ای می‌روید.
▪ زمان برداشت
در زمان گلدهی، تابستان جمع‌آوری می‌شود.
▪ قسمت مورداستفاده
سرشاخه‌های هوائی گیاه
▪ کاربرد درمانی
قابض، ملایم و مدر است. در اطفال برای درمان اسهال، بی‌اختیاری ادرار و آماس مثانه به‌کار می‌رود. به‌عنوان دهانشویه برای زخم‌های مزمن گلو مصرف می‌شود.
▪ آثار فارماکولوژیک
این گیاه دارای اثرات ضدباکتری در مقابل استافیلوکوکوس اورئوس و آلفا - همولتیک استرپتوکوکسی می‌باشد. کاهش غلظت آهن سرم در بیماران پورفیریا کوتانوس، افزایش انعقاد خون و افزایش دفع پورفیرین از دیگر خواص فارماکولوژیک این گیاه است.
▪ احتیاط مصرف
دوزهای بالای این گیاه با داروهای ضدفشار خون و درمان‌های ضدخونریزی تداخل دارد.
▪ منع مصرف
در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.
▪ ترکیبات شیمیائی
اسانس، تانن، کومارین، فلاوونوئید (آبی ژنین)، پلی ساکارید، ویتامین، اسیدهای گیاهی
▪ نحوه و میزان مصرف
۱. دم‌کرده: ۴-۲ گرم گیاه خشک، سه بار در روز میل شود.
۲. عصاره مائی: به نسبت ۱:۱ در الکل ۲۵ درصد ۳-۱ میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.
۳. تنتور: به نسبت ۱:۵ در الکل ۴۵ درصد میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.
▪ مصرف غذائی
این گیاه به‌عنوان طعم‌‌دهنده به‌کار می‌رود.
منبع : ماهنامه سرزمین سبز


همچنین مشاهده کنید