جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

علف چای


علف چای
● علف چای
گل راعی، هوفاریقون، گل شهناز، گل تره
(Hypericum perforatum L. (Hypericaceae
St.John&#۰۳۹;s Wort, Perforated, Hypericon
▪ ریخت‌شناسی گیاه
گیاهی پایا، فاقد کرک، در پایه چوبی و طول آن به ۸۰ سانتی‌متر می‌رسد. با ساقه ایستاده، در پائین چوبی، برگ‌ها تخم‌مرغی، دراز پهن، یا خطی در سطح زیرین کمرنگ، شامل نقاط شفاف سوراخ مانند با حاشیه‌ای سیاه است. دارای گل‌های زرد درخشان، نسبتاً بزرگ و مجتمع در گل‌آذین وسیع پانیکولی می‌باشد.
▪ محل رویش
در تهران و طراف دشت کرج، دره چالوس، لاهیجان، تالش، بهشهر، ارومیه، دیلمان، کوه الوند، نهاوند، بروجرد پراکندگی دارد.
▪ زمان برداشت
سرشاخه‌های گلدار در خرداد تا تیرماه جمع‌آوری می‌گردد.
قسمت مورد استفاده
سرشاخه‌های گلدار گیاه.
▪ کاربرد درمانی: علف چای خاصیت خواب‌آور، آرامبخش و قابض دارد و در درمان هیجان‌زدگی، دردهای عصبی، اختلالات التهابی بافت عضلانی، زخم‌ها، اختلالات عصبی دوران یائسگی به‌کار می‌رود در هومیوپاتی نیز مصرف می‌شود.
▪ آثار فارماکولوژیک
به واسطه هایپرفورین اثر سمیت سلولی علیه سلول‌های کارسینومای کولون و اثر ضدباکتری به‌خصوص علیه استافیلوکوکوس اورئوس دارد. فلاوونوئید گیاه ضدالتهاب، ضدزخم معده، آرامبخش سیستم عصبی مرکزی، ضدویروس از جمله هپاتیت C و HV و ضددرد است.
▪ احتیاط مصرف
بعد از مصرف چای تهیه شده از برگ‌های گیاه، حساسیت زیاد یا التهاب پوستی ناشی از نور بروز می‌کند و هایپرفورین گیاه خاصیت سمیت سلولی دارد. هنگام درمان با مهارکننده‌های آنزیم مونوآمین اکسیداز ایجاد تداخل می‌کند.
▪ منع مصرف
مصرف در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی‌شود.
▪ ترکیبات شیمیائی
اسانس، ترکیبات آنتراکینونی، فلاوونوئید
▪ نحوه و میزان مصرف
۱. جوشانده: ۴-۲ گرم گیاه خشک سه بار در روز میل شود.
۲. عصاره مائی: به نسبت ۱:۱ در الکل ۲۵ درصد ۴-۲ میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.
۳. تنتور: به نسبت ۱:۱۰ در الکل ۴۵ درصد ۴-۲ میلی‌لیتر سه بار در روز میل شود.
▪ مصرف غذائی
به‌عنوان طعم‌دهنده غذائی به‌کار می‌رود.
منبع : ماهنامه سرزمین سبز


همچنین مشاهده کنید