پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

مراحل آماده سازی سالن‌های پرورش طیور


مراحل آماده سازی سالن‌های پرورش طیور
مطالب زیر بعنوان یادآوری نکات اساسی برای بهتر نتیجه گرفتن از تمیزکردن سالنهای پرورش جوجه های گوشتی و مرغ مادر تهیه شده است.
● خروج تولیدات باید به ترتیب زیر صورت گیرد :
۱) کنترل حشرات
۲) انتقال کود
۳) شستشو
۴) سیستم های آبخوری و دانخوری
۵) تعمیر و نگهداری
۶) کنترل جوندگان
۷) ضدعفونی کردن
۸) دود دادن
۹) سطوح خارجی
۱۰) جوجه ریزی
۱۱) نگهداری تمیز سالن
اینها توصیه های کاربردی برای تمیز کردن سالن های گوشتی و مادر بصورت باز و بسته هستند.
بخشهای قابل برداشت و محیط خارجی نیاز به شستشو با آب پر فشار دارند.
۱)کنترل حشرات
به مجرد اینکه جوجه ها از سالن خارج شدند ، در زمانیکه سالن هنوز گرم است ، بستر ، دستگاهها و تمامی سطوح با یک حشره کش رایج منطقه اسپری شوند.
حشرات یک عامل مهم انتقال بیماریها هستند و قبل از مهاجرت آنها بداخل بخشهای چوبی ساختمان و دیگر مواد باید از بین بروند. برای بار دوم حشره کش باید قبل از دود دادن در محل استفاده شود.
۲) انتقال کود
نخست کلید همه سیستمهای تهویه را قطع می کنیم.
▪ پیش اسپری : قبل از انتقال هر چیزی از داخل سالن به خارج آن استفاده از یک اسپری کننده آب با فشار پائین در سرتاسر سالن و کف آن برای جلوگیری از گرد و غبار ضروری بنظر می رسد. ( قبل از انتقال کود )
▪ انتقال دستگاهها : همه دستگاهها و وسایل ( آبخوریها ، دانخوریها ، جعبه های آشیانه ، جداساز پن ها و … ) باید به خارج ساختمان انتقال یابند.
▪ گرد و غبار : استفاده از برس برای پاک کردن غبار ، آشغال ، تار عنکبوت از محور هواکشها ، تیرهای ساختمان ، لبه ها و سنگهای دیواره صورت می گیرد. این برس زدن باید از بالا به پائین باشد چنانکه غبار به داخل کود بریزد. در سالن های باز این کار باید بعد از بستن پرده ها انجام گیرد.
▪ انتقال کود : قرار گرفتن تریلی ها یا کودکش ها داخل سالن برای انتقال کود به خارج سالن می باشد. در این حالت تریلی باید داخل سالن بعد از پر شدن با کود با یک چادر بطور کامل پوشیده شود. این کار برای جلوگیری از پخش آشغال به محیط اطراف می باشد. سعی شود در هوای بادی از تمیز کردن سالن خودداری گردد. در حین ترک سالن چرخهای وسیله کودکشی کاملا" تمیز شود.
▪ استقرار کود : کود باید حداقل به ۵/۱ کیلومتری یا یک مایلی سالن منتقل شده و به یکی از روشهای زیر مستقر گردد :
- پهن کردن روی مزرعه آیش قبل از کشت
- دفن کردن در محل گورستان زباله یا معدن سنگ یا شکافهای درون زمین
- روی هم انباشته کرده و اجازه دهیم یکماه حرارت درون آن بماند.
کود نباید در فارم انبار شود.
کود نباید روی زمین نزدیک فارم پخش شود.
۳) شستشو
ابتدا وسایل برقی سالن را خاموش می کنیم. استفاده از یک شوینده یا پاک کننده ، برای انتقال باقیمانده ، کثافات و آشغال ها است. تمامی دستگاهها باید شسته شده و به زمین سیمان خارج سالن منتقل شوند. در داخل سالن قسمت های زیر باید با ملاحظات ویژه تمیز گردند.
▪ جعبه های هواکشها
▪ بدنه هواکشها
▪ هواکشها
▪ هواده ها
▪ لبه ها ( طاقچه ها )
▪ لوله های آب
▪ محلهای برق
توصیه می شود برای اطمینان از تمیز کردن صحیح و درست سالن از نردبان و لامپ استفاده شود.
خارج سالن همچنین باید شسته شود. هواسازها ناودانهای آب راههای بتونی در سالنهای باز هر دو طرف پرده باید شسته شود. تمامی جاهائیکه نمی تواند شسته شود مثل پلی تن ها و مقوا و … باید معدوم گردد. در هنگام شستشو باید به جزئیات هم توجه شود بطوریکه بعد از شستشو نباید غبار ، آشغال و کثافات ، کود و … در سالن دیده شود.
۴) سیستمهای آبخوری و دانخوی
تمامی وسایل داخل سالن باید تمیز و ضدعفونی شوند. بعد از تمیز کردن لازم است که وسایل زیر یک پوشش نگهداری شوند.
▪ سیستمهای آبخوری
- خاکی کردن آب همه منابع و لوله ها
- انتقال جرم و کثافات از داخل منابع آب
- شستن داخل ، خارج ، پوشش ، درپوش ، شیر و اتصالات لوله ها با پاک کننده ها
- بستن شیرها و پرکردن منابع با سدیم هیپوکلراید محلول . در این حالت باید منبع را ۲۴ ساعت به حالت خود بگذاریم. سپس خالی کردن سیستم و شستشو دادن با آب تمیز صورت گیرد.▪ سیستم دانخوری
- شستن و ضدعفونی کردن تمامی دستگاههای خوراک دادن ( ناودان ، زنجیر ، خوراک دهنده های حلق آویز )
- خالی کردن سطلهای حجیم خوراک
- خالی کردن ، تمیز کردن و بستن تمامی سوراخها
- تمامی جاهائیکه امکان دارد دود دهیم.
۵) تعمیر و نگهداری :
یک سالن خالی و تمیز فرصت مناسبی برای تعمیر و نگهداری ساختمان و تجهیزات به ما میدهد.
تعمیر شکافهای سقف با بتون یا سیمان ( ملات )
تعمیر گوشه ها و دیوارهای صاف ساختمان با سیمان ( ملات )
انجام تمامی نقاشی ها و دوغاب ( آهک ) برای جاهائیکه مورد نیاز است.
اطمینان از اینکه تمامی دربها محکم بسته می شوند.
برای سالنهای با کف سیمان و خشک که امکان ضدعفونی وجود دارد ، کف باید دارای شیب باشد.
استانداردهای بهداشت در صنعت تغذیه مدرن بعد از بررسی های انجام شده به این نتیجه رسیده که کف سالن پرورش طیور باید بتونی و مقدار کمی شیب دار باشد.
۶) کنترل جوندگان
باید از ورود جوندگان و پرندگان بداخل سالن بشدت جلوگیری شود زیرا آنها بیماری را منتقل می کنند و خوراک را می خورند.
▪ تمامی دیوارها و سقف از لحاظ سوراخ بودن چک شوند و در صورت نیاز تعمیر گردند.
▪ همه درها بدون داشتن فاصله محکم بسته شوند.
▪ تمامی سیستم های خوراک برای نداشتن سوراخ چک شوند بعنوان اینکه خوراک در همه جا در دسترس باشد و در کف سالن ریخته نشده باشد تا ناخواسته برای حیوان جلب توجه نکند.
▪ در سالن های باز اطمینان اینکه ساختمان محلی برای واردشدن پرندگان ندارد و تعمیر جاهائیکه لازم است اهمیت دارد.
۷) ضدعفونی
ضدعفونی باید زمانی انجام گیرد که سر تا سر سالن حتی سطوح بیرونی آن کاملا" تمیز شده و تعمیرات بطور کلی پایان یافته باشد. ضدعفونی در سطوح کثیف غیرممکن است.
ضدعفونی کننده ها باید طبق دستورالعمل در زمانهای مختلف استفاده شوند. ضدعفونی کننده باید با آب فشان یا کوله پشتی اسپری کننده قابل استفاده باشد.
۸) دود دادن
دود دادن برای حیوانات و انسان خطرناک است. متصدی باید لباس ایمنی به تن داشته و مجهز به ماسک تنفسی ، حفاظ چشم و دستکش باشد. دو متصدی باید برای موارد اضطراری حضور داشته باشند.
میزان سلامتی و ایمنی منطقه باید قبل از دود دادن در نظر گرفته شود.
سطوح باید مرطوب و دما در حدود ۲۱ درجه سانتیگراد یا ۷۰ درجه فارنهایت باشد. دود دادن باید بلافاصله بعد از ضدعفونی باشد.
درها ، هواکشها ، هواده ها و پنجره ها و تمامی راهها و منافذ سالن باید کاملا" بسته باشد.
دود دادن باید با توجه به دستورالعمل ماده مورد استفاده باشد.
بعد از دود دادن سالن را برای ۲۴ ساعت ترک نمائید و همه جا را بسته نگهدارید.
مطمئن باشید که تمامی هواکشها قبل از اینکه کسی وارد سالن شود روشن شده اند.
بعد از اینکه تراشه ها در سطح سالن پخش شدند فرایند کامل دود دادن را مجددا" تکرار کنید.
بعنوان راهنما به میزان آلودگی منطقه توجه کنید و در تمامی زمانها از آن استفاده کنید.
۹) ناحیه بیرونی
تمیزی ناحیه بیرونی سالن از اهمیت برخوردار است. اطراف سالن پرورش باید حداقل به میزان ۳ متر با بتون محاصره شود. در جائیکه این امکانات وجود ندارد ناحیه بیرونی باید :
▪ عاری از گیاه باشد.
▪ از ماشین آلات استفاده نشود.
▪ سطوح مسطح باشد.
▪ از آب خالی شده باشد و هیچ آبی در آنجا ریخته نشده باشد.
توجهات ویژه برای موارد زیر لازم است :
- زیر هواکشها و استقرار فن ها
- راههای ورودی
- محاصره کردن درها
تمامی مساحت سیمانی بیرون شسته شده و بخوبی داخل سالن ضدعفونی شود. همه جا باید قبل از قرارگرفتن جوجه ها در داخل سالن خشک باشد. حداقل ۷۲ ساعت بین دود دادن و استقرار جوجه ها فاصله است. سیستمهای تهویه باید ۷۲ ساقت قبل از جوجه ریزی روشن شوند.
۱۰) نگهداری سالن تمیز
زمانیکه جوجه ها در سالن قرار دارند باید بیشترین توجهات را جهت بیشترین سوددهی ممکن مبذول داشت.
▪ فقط در صورت نیاز بازدید کننده و وسایل نقلیه وارد شوند.
▪ تمامی بازدید کننده ها باید به شدت روشهای بهداشتی را رعایت کنند.
▪ تهیه لباس بهداشتی مناسب برای کارمندان و بازدیدکننده ها الزامی است.
▪ تهیه و استفاده از تشتک و صابون ضد عفونی
▪ غوطه ور کردن پاها : جلوی هر در ورودی یک تشتک آب و داخل سالن یک تشتک حاوی ماده ضدعفونی کننده لازم است.
▪ ماده ضدعفونی کننده در غوطه ور کردن پاها باید متناوبا" در روزهای مختلف یا طبق دستورالعمل ها تغییر یابد.
نکاتی برای یادآوری
▪ اسپری حشره کش منطبق با شرایط محلی بلافاصله بعد از تخلیه سالن استفاده شود.
▪ انتقال کامل کثافات و شستشوی سالن قبل از ضدعفونی نیاز است.
▪ ضدعفونی کننده ها زمانیکه در دز مناسب رقیق شده باشند در سطح تمیز باکتریها و ویروسها را می کشند.
▪ همیشه از دستورالعمل کارخانجات سازنده پاک کننده ها ، ضدعفونی کننده ها و دود دهنده ها استفاده شود.
▪ همیشه از میزان سلامتی و ایمنی منطقه پیروی شود.
▪ یک تمیز کردن موفقت آمیز ۹۹% تلاش فیزیکی و ۱% شیمیایی است.
منبع : موسسه مرغداری ایران


همچنین مشاهده کنید