پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا
بررسی مقایسهای عملکرد آنتیبیوتیکها و پروبیوتیکها
آنتی بیوتیک ها طی ۴۰ – ۵۰ سال گذشته به طور فزاینده و بدون محدودیتی خاص در صنعت طیور به کار رفته اند که در طی چند سال اخیر محدودیت های زمانی بین حذف دارو و زمان کشتار و منع مصرف بعضی از آنتی بیوتیک ها مثل فورازولیدون اعمال شده است .
عموماٌ آنتی بیوتیک ها به ۳ منظور در طیور مصرف می شوند :
۱ ) کمک به درمان طیور و باز گرداندن آنها به حالت عادی
۲ ) افزایش رشد و راندمان غذایی
۳ ) کمک به پیشگیری از شیوع بیماریهایی که وجودآنها در گله به اثبات رسیده است
نوع مکانیسم عمل آنتی بیوتیک ها به دو شکل متوقف کننده رشد و باکتری کشی است . خاصیت متوقف کنندگی رشد زمانی ایجاد می شود که یک آنتی بیوتیک رشد باکتری را مهار ویاکند می نماید . خاصیت باکتری کشی زمانی است که آنتی بیوتیک باکتری را نابود می کند .مصرف زیاد آنتی بیوتیک ها ، اشتباه در استفاده از آنها ، مصرف آنتی بیوتیک های زیر استاندارد ، عدم اتمام دوره درمان ، استفاده از آنتی بیوتیک ها به عنوان مکمل غذایی و افزایش دهتده رشد از جمله عوامل ایجاد کننده اثرات سوء آنتی بیوتیک ها و بروز مقاومت های آنتی بیوتیکی می باشند .
مصرف محصولات دامی آلوده به آنتی بیوتیک ها در انسان باعث اثرات سمی ، واکنش های ازدیاد حساسیت ، بروز عفونت های ثانویه ، اختلالات سوخت وسازی و مقاومت های آنتی بیوتیکی و ...... است .اما پروبیوتیک ها را می توان یکی از مهمترین دستاوردهای محققین دانست که با الهام از شرایط طبیعی میکروارگانیسم ها در دستگاه گوارش و تعادل موجود در طبیعت تهیه شده است .واژه پروبیوتیک واژه ای است یونانی به معنای (( برای زندگی )) . مهمترین ویژگی پروبیوتیک ها این است که ضمن کاهش بیماری و بهبود ضریب تبدیل غذایی در طیور هیچ گونه باقیمانده بافتی نداشته و مقاومت میکروبی ایجاد نمی کنند .
این مواد میکروارگانیسم های زنده ای هستند که نه از طریق نابود سازی میکروارگانیسم های موجود بلکه با ایجاد و یا تقویت میکروارگانیسم های مفید موجود در دستگاه گوارش موجبات حفظ سلامتی و یا افزایش میزان رشد را در طیور و انسان فراهم می آورند . همچنین پروبیوتیک ها نه تنها به عنوان محرک رشد بلکه برای تحریک دستگاه ایمنی و پیشگیری از ابتلاء به بسیاری از بیماری ها به کار گرفته می شود .
● مکانیسم اثرپروبیو تیک ها به چند شکل است :
۱) حفظ جمعیت میکروبی مفید در دستگاه گوارش :
الف ) رقابت برای متصل شدن به جایگاه های اتصال موجود در سلول های بافت پوششی روده
ب ) رقابت برای دریافت مواد مغذی یا سوبستراها
ج ) چسبیدن به میکروارگانیسم بیماریزا وکمک به حذف آنها از بدن میزبان
د ) تولید ترکیبات ضد باکتری
۲) افزایش میزان دریافت غذا و بهبود هضم آن :
الف) نقش فلور روده
ب ) متابولیسم مواد مغذی
ج ) افزایش ماندگاری مواد مغذی
د ) سنتز ویتامین ها
ه ) تحریک اشتهاء
۳ ) تغییر در متابولیسم باکتریایی :
الف ) فعالیت آنزیم های گوارشی و باکتریایی
ب ) کاهش تولید آمونیاک و فعالیت آنزیم اوره آز
۴ ) تحریک سیستم ایمنی :
الف) تحریک تولید پادتن ها
ب ) افزایش فعالیت سلول های بیگانه خوار
ج ) افزایش سطح پروتئین تام سرم و بالارفتن نسبت گلبولین ها و آلبومین ها
د ) افزایش تعداد گلبول های سفید
ه ) ترغیب و افزایش مقاومت لمفوسیت هایT و افزایش تولید پادتن های ضد سالمونلا
۵ ) خنثی کردن انتروتوکسین ها
تفتوت عملکرد آنتی بیوتیک ها و پروبیوتیک ها را می توان اینگونه بیان کرد که پروبیوتیک ها برخلاف آنتی بیوتیک ها دارای اثرات خاصی است که :
▪ میکروفلور دستگاه گوارش را که در اثر به کار بردن آنتی بیو تیک ها یا محرک های رشد پریشان و ناکار آمد شده است را بازسازی می کند .
▪ سیستم ایمنی طبیعی مرغ را برمی انگیزدو افزایش می دهد .
▪ در رقابت با باکتری های بیماری زا بر سر خوراک و جا آنها را حذف می کند .
▪ با تولید آنزیم ها و ویتامین ها کارآیی دستگاه گوارش برای هضم خوراک را می افزاید .
▪ PH رو.ده را کاهش می دهدو از استقرار باکتری ها بیماری زا مانند ای کولای و سالمونلاپیشگیری می کند .
▪ پادزهرهایی تولید میکند که ویژگی ضد میکروبی علیه باکتر های بیماری زا دارند .
تهیه و تدوین : مهندس حبیب اله زارع – کارشناس پرورش طیور
منابع :
۱ - فولر ، روی ، پروبیوتیک ها و کاربرد آنها در تغذیه دام وطیور ( ۱۳۸۱ )، ترجمه دکتر نادر افشار مازندران و ابوالفضل رجب ، چاپ دوم ، تهران
۲ – رجائیان – حمید ، مصطفوی – احسان (۱۳۸۱) ، بقایای آنتی بیوتیک ها در فرآورده های طیور و اهمیت آنها در بهداشت عمومی ، چکاوک فصلمانه تخصصی طیور – دوره یازدهم – شماره ۱ – واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر – ص ۴۵ - ۴۶
مهندس حبیب اله زارع
منابع :
۱ - فولر ، روی ، پروبیوتیک ها و کاربرد آنها در تغذیه دام وطیور ( ۱۳۸۱ )، ترجمه دکتر نادر افشار مازندران و ابوالفضل رجب ، چاپ دوم ، تهران
۲ – رجائیان – حمید ، مصطفوی – احسان (۱۳۸۱) ، بقایای آنتی بیوتیک ها در فرآورده های طیور و اهمیت آنها در بهداشت عمومی ، چکاوک فصلمانه تخصصی طیور – دوره یازدهم – شماره ۱ – واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر – ص ۴۵ - ۴۶
مهندس حبیب اله زارع
منبع : موسسه مرغداری ایران
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
ایران توماج صالحی امام خمینی سریلانکا حجاب دولت پاکستان کارگران رهبر انقلاب مجلس شورای اسلامی رئیسی سید ابراهیم رئیسی
کنکور هواشناسی سیل تهران اینترنت سازمان سنجش شهرداری تهران پلیس فراجا قتل سازمان هواشناسی قوه قضاییه
قیمت خودرو قیمت طلا قیمت دلار خودرو دلار بانک مرکزی بازار خودرو ارز قیمت سکه ایران خودرو سایپا تورم
تلویزیون فیلم سحر دولتشاهی سینمای ایران ترانه علیدوستی مهران مدیری کتاب شعر تئاتر سینما صدا و سیما رادیو
کنکور ۱۴۰۳
اسرائیل غزه فلسطین رژیم صهیونیستی آمریکا روسیه جنگ غزه چین طوفان الاقصی اتحادیه اروپا اوکراین ترکیه
فوتبال پرسپولیس استقلال فوتسال بازی تیم ملی فوتسال ایران باشگاه استقلال باشگاه پرسپولیس تراکتور بارسلونا رئال مادرید والیبال
هوش مصنوعی ناسا مریخ انرژی اپل فیلترینگ فناوری تبلیغات همراه اول ایلان ماسک
سلامت روان استرس داروخانه پیری سرکه سیب دوش گرفتن