پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

پر فشاری خون


پر فشاری خون
افزایش فشار خون از بزگترین عوامل تهدید كننده سلامت دركشورهای صنعتی به شمار می رود. این بیماری نقش عمده ای در بروز بیماریهای عروق كرونر، سكته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی كلیوی و مرگ ناشی از این بیماری ها در پی دارد. تغییر رژیم غذایی نیز ممكن است بتواند جایگزین درمان دارویی شود و یا در صورت نیاز به درمان باعث شود كه درمان با داروهای كمتر و دوزهای پایین تری انجام شود.
رگهای خونی موسوم به سرخرگها خون را از قلب به اندام های گوناگون بدن می رساند وهر بار كه قلب منقبض می شود خون را با فشار وارد سرخرگها می كند، بنابراین فشار خون، حاصل مقاومت عروق در برابر ضربان های قلب است.
فشاری كه درعروق خونی در پی ضربان قلب پدید می آید فشار خون سیستولیك نام دارد و فشاری كه به هنگام استراحت قلب یعنی بین دو ضربان پدیدار می شود فشار خون دیاستولیك است.
دربزرگسالان میزان طبیعی فشار خون سیستولیك ۱۲۰ میلی لیتر جیوه و فشار خون دیاستولیك ۸۰ میلی لیترجیوه است كه اغلب ۱۲۰ روی ۸۰ خوانده می شود.
فشار خون طبیعی در كودكان كمتر از ده سال ۹۰ روی ۶۰ و در بزرگسالان ۱۲۰ روی ۸۰ ودر میانسالان ۱۳۰ روی ۸۵ میلی متر جیوه است.
بنابراین در صورتی كه یك شخص بالغ، فشار خون سیستولیك برابر یا بیشتر از ۱۴۰ میلی لیتر جیوه داشته باشد به پرفشاری خون مبتلاست.
در۹۰ تا ۹۴ درصد از بیماران علت مشخصی برای افزایش فشار خون یافت نمی شود و این افراد به عنوان مبتلایان به فشار خون اولیه شناخته می شوند. الگوی فامیلی درافزایش فشار خون اولیه شایع است هر چند چاقی ، زندگی كم تحرك و مصرف نمك در افزایش فشار خون موثرند.
البته در ۵ درصد بیماران، علت ثانویه ای برای افزایش فشار خون وجود دارد كه بررسی های بالینی دراین افراد ضروری است. شایعترین علل افزایش فشار خون ثانویه، بیماری كلیوی و تیروئیدی ، تومورهای مغزی و حاملگی به شمار می روند.
مصرف نمك استفاده از كربوهیدرات های ساده و خوردن غذاهای چرب از عوامل موثر در افزایش فشار خون هستند.
توصیه پزشكان برای جلوگیری و درمان فشار خون عبارتند از :
كاهش انرژی دریافتی برای رسیدن به وزن مطلوب و نگهداری آن.
كاهش مصرف نمك به چهار تا شش گرم در روز.
استفاده از كربوهیدرات های كمپلكس به جای غذاهایی كه دارای روغن های اشباع و كلسترول بالا هستند.
افزایش نسبی در پتاسیم دریافتی با استفاده متعادل از میوه های تازه و سبزی.
مصرف كلسیم كافی روزانه
فعالیت فیزیكی منظم مانند پیاده روی سریع ۲۰ تا ۴۰ دقیقه در روز سه تا پنج بار در هفته .
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید