چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا

نوشیدنی های آرام بخش


نوشیدنی های آرام بخش
خواب راحت و عمیق با جوشانده ها و دم كردنی های آرام بخش
امروزه هزاران نفر از كسانی كه چای و یا قهوه را به دلایلی ترك كرده اند، از جوشانده و یا دم كرده ی گیاهان دارویی كه با نام های چای گیاهی شهرت دارند، استفاده می كنند.
بسیاری از گیاهان را می توان همانند چای، دم كرده و در موارد مختلفی (ناراحتی های مختلف) از آن ها استفاده كرد.
چای كوهی یك نوشیدنی آرام بخش برای رفع خستگی و ضد افسردگی
چای كوهی كه به آن توكلیجه نیز می گویند، از تیره ی گیاهان معطر و آرامش بخش اعصاب است. گل این گیاه كه به صورت سنبله ای از گل های ریز صورتی مایل به سرخ رنگ است، در
میان كاسبرگ هایی با رنگ سبز روشن نقره ای و پشمالو قرار دارد. از این رو در زبان آذری به آن توكلیجه یا پشمالو گفته می شود.
خواص و نوع مصرف چای كوهی: چای كوهی یك تونیك (تقویت كننده ی) قوی برای اعصاب است. این گیاه مفرح، نشاط انگیز و شادی آور بوده و دارای خاصیت ضد درد به ویژه دردهای مفصلی، رماتیسمی، سردرد، سرگیجه و دردهای عصبی است. مصرف این گیاه خستگی ذهنی را برطرف می سازد وبه علت انرژی زایی و نشاط انگیزی می تواند برای رفع خستگی و بی حوصلگی در افراد افسرده مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این ها چای كوهی اشتها آور و مدر ملایم است. هم چنین در تنظیم اعمال گوارشی و تقویت كبد به ویژه كمك به هضم غذا كاربرد دارد.
این گیاه در درمان بیماری های معده و روده با منشاء روانی و بیماری های اسهال توأم با تحریكات عصبی، نقش موثر و آرامش بخشی دارد.
میزان مصرف و طرز تهیه ی چای كوهی
یك قاشق مرباخوری پر از چای كوهی را در یك لیوان آب جوش ریخته و با قاشق خوب به هم بزنید. آن گاه روی آن را با یك نعلبكی بپوشانید و بگذارید مدت ۲۰ دقیقه بماند تا دم بكشد. سپس آن را صاف كرده و با شكر سرخ میل كنید. این چای، یك نوشیدنی خوش رنگ، خوش مزه و دل چسب است كه در شب های سرد پاییزی و زمستان، پس از یك روز كار و تلاش با ایجاد آرامش و رفع خستگی، انرژی از دست رفته را به شما باز می گرداند.
نعنا، آرام كننده ی سیستم عصبی
نعنا گیاهی است علفی با گل هایی به رنگ آبی كه انواع وحشی آن به فراوانی در طبیعت یافت می شود. مصرف این گیاه قدمت چندین هزار ساله دارد و قدیمی ترین نسخه ی درمانی این گیاه در دیوار معبد ادفو است كه پر از نسخه ها و دستوراتی به خط هیروگلیف مصر باستان است و درباره ی طرز تهیه ی بخورها و عطریات مختلفی نگاشته شده كه در مراسم مذهبی از آن ها استفاده می شده است.
خواص نعنا
پیشینیان بالاترین خاصیت را در گروه داروهای گیاهی به عنوان ضد تشنجات عصبی و محرك برای نعنا قائل شده اند. طب گیاهی امروزی نیز خواصی را كه در گذشته به نعنا نسبت داده اند تائید كرده و نیز تاكید می كند كه آن را به صورت تونیك و مقوی معده، ضد تشنج، بادشكن و ضد اسهال به كار برند.
نعنا سموم را از بدن می راند، صافی را به خون باز می گرداند و این ها همه از خواص ضد میكروبی و ضد عفونی این گیاه است.
نعنا محركی است قوی كه اثر آرام كننده ای بر سیستم عصبی دارد. علاوه بر این ها دم كرده ی نعنا برای كسانی كه از عصبانیت، به هم خوردگی سیستم سمپاتیك، صرع، سكسكه، استفراغ های عصبی، خستگی و به هم ریختگی عمومی رنج می برند، توصیه می شود.
میزان مصرف: چای نعنا را می توان روزی ۲ الی ۳ بار مصرف كرد. برای تهیه این چای می توان در هر بار یك مشت نعنای تازه و یا یك قاشق مرباخوری پر از پودر برگ های خشك شده ی نعنا را در یك لیوان آب جوش ریخته و مانند چای به مدت ۱۰ دقیقه دم كرده، صاف نموده و میل كرد. هم چنین برای تعدیل طعم تلخ آن می توان چند قطره آب لیموی تازه در آن چكانده و با كمی عسل مخلوط كرده نوش جان كرد!
چای پونه كوهی آرام بخش سردردهای سینوزیتی
پونه یكی از گیاهان معطر خانواده ی مانت است كه همانند نعنا علاوه بر مصرف خوراكی، كاربرد داوریی نیز دارد. این گیاه یك آنتی بیوتیك قوی است و در درمان ناراحتی های دستگاه تنفسی نقش موثری دارد.
پونه خاصیت ضد سم، ضد درد، ضد تهوع، ضد اسهال و در آرام ساختن دردهای معده و روده ناشی از مسمومیت، مورد استفاده قرار می گیرد.
مصرف چای پونه كوهی در سردردهای ناشی از سرماخوردگی به ویژه سینوزیت اثر آرام كننده دارد.
طریقه ی مصرف و طرز تهیه چای پونه: برای رفع سردرد و دیگر ناراحتی ها، می توان روزانه ۴ ـ ۳ فنجان از چای پونه را مصرف كرد. برای هر فنجان مقدار ۱ قاشق مرباخوری از پودر برگ های این گیاه را در آب جوش ریخته، به مدت ۱۵ دقیقه دم كرده، سپس با كمی نبات یا شكر قرمز میل كنید.
آرام بخش های گیاهی برای سردردهای عصبی و میگرنی
چای برگ بو: برگ بو درختی است به ارتفاع ۶ ـ ۲ متر كه گاهی ارتفاع آن تا ۱۰ متر هم می رسد. گل های آن به صورت خوشه ای و به رنگ زرد مایل به سبز است. این گیاه دارای برگ های سبز تیره رنگ و بسیار معطر است كه علاوه بر مصرف غذایی، دارای كاربرد دارویی در درمان بی اشتهایی، آنژین، برونشیت، دردهای روماتیسمی، درد معده، تنظیم عادت ماهیانه ی خانم ها و زایمان بی درد، كاربرد دارد.
هم چنین این گیاه داروی موثری در درمان دردها و ناراحتی های عصبی و تسكین سردردها به ویژه سردردهای میگرنی است.
میزان مصرف و طریقه ی استفاده چای برگ بو:
برای تهیه چای برگ بو، می توان برای هر فنجان آن، ۵ گرم برگ بو را به مدت ۱۵ دقیقه در آب جوش دم كرده و روزانه بعد از هر غذا با عسل آمیخته و نوشید.
چای بابونه، بهترین آرام بخش دستگاه گوارش
بابونه گیاهی است با گل های سفید، زرد و ارغوانی كه در روززگاران قدیم به عنوان بهترین آرام بخش تشنجات معده و ناراحتی های هضمی به كار می رفته است. این گیاه علاوه بر جنبه ی دارویی، كاربرد غذایی نیز داشته و همراه با سبزیجات دیگر مورد استفاده قرار گرفته است.
موارد مصرف: این گیاه داروی خوبی برای مصارف متعدد است. از این گیاه در درمان انواع ناراحتی های دستگاه گوارش اعم از معده و روده مانند اسهال، استفراغ و دل دردها می توان استفاده كرد. بابونه اشتهاآور و تصفییه كننده است، به علاوه خاصیت ضد انگلی دارد. هم چنین در درمان ضعف ها و خستگی های عمومی، آسم، تب های متناوب، كولیت و سنگ های مجاری ادراری كاربرد دارد.
این گیاه دارای خاصیت ضد فشردگی عصبی است و به عنوان آرام بخش در سردردهای عصبی و میگرنی شناخته شده است. حمام بابونه شهرت دارد كه موها را زیبا كرده و از سیاه شدن موهای بور جلوگیری می كند.
طریقه ی مصرف چای بابونه همانند دیگر آرام بخش ها همچون تهیه ی چای است و می توان روزانه تا ۳ فنجان از آن را در موارد لزوم تهیه و استفاده كرد. مقدار آن برای هر فنجان ۱ قاشق غذاخوری از گل بابونه است كه باید در آب جوش ریخته و مدت ۱۵ دقیقه صبر كرد تا دم بكشد و بعد از هر غذا و یا قبل از خواب با كمی عسل آمیخته و مصرف كرد.
قابل ذكر است كه در سال های اخیر بسیاری از چای های گیاهی را برخی از شركت های سازنده ی داروهای گیاهی در بسته بندی های بهداشتی و كیسه ای تهیه كرده اند كه در صورت لزوم می توان برای هر بار مصرف ۱ كیسه ی كوچك از چای گیاهی مورد نظر را در ۱ لیوان آب جوش انداخته و مانند چای های كیسه ای مورد استفاده قرار داد.
چای تیول آرام بخش قلب و سردردهای میگرنی و عصبی
تیول درخت زیبایی است با سایه ای بس فرح بخش و لطیف كه در باغ ها، پارك ها و جنگل ها وجود دارد و برای این مكان ها نوعی تریین محسوب می شود. دم كرده ی گل، برگ و دانه ی این گیاه، یكی از رایج ترین دم كرده ها در طب گیاهی قدیم و جدید است.
خواص و موارد مصرف تیول
در مكتب گیاه درمانی قدیم برای تیول خاصیت آرام كننده ی اعصاب و قلب، و برطرف كننده ی تشنج قائل بوده اند و آن را آرام كننده ی سردرد، سر گیجه و به ویژه سردردهای میگرنی و فلج می دانسته اند. تحقیقات اخیر نیز اثر پایین آورندگی فشار خون و ضد فشارخون بودن آن، هم چنین آرام بخش اعصاب، تقویت قلب و نیز قدرت صفراآوری و تصفیه كنندگی آن را مورد تایید و تاكید قرار داده است. در درمان های مختلف گیاهی از قسمت هایی مختلف این گیاه اعم از چوب، تنه، ساقه، برگ و گل آن استفاده می كنند.
اما دم كرده ی تیول (گل و برگ آن) بیش تر در مواردی كه به آرامش اعصاب و حتی خوابی ملایم احتیاج است، مانند سردردهای عصبی و میگرنی، و ناراحتی های عصبی مختلف، حالات تهوع عصبی، بی خوابی ها و به هم خوردگی نظم خواب، قلب درد، خستگی های عضوی و دردهای سیاتیكی كاربرد دارد.
طرز تهیه چای تیول: در موارد سردردهای عصبی و میگرنی باید به دفعاتی حتی روزانه ۵ ـ۴ مرتبه از این گیاه را دم كرده و نوشید. اما برای رفع خستگی، روزی ۲ ـ ۱ بار می توان آن را مصرف كرد.
برای تهیه ی ۱ فنجان چای تیول، بسته به شدت ناراحتی، می توان یك قاشق چای خوری و یا یك قاشق مرباخوری از پودر برگ، گل و دانه ی این گیاه را در ۱ فنجان آب جوش ریخته و به مدت ۱۵ دقیقه دم كرد، سپس صاف نموده و با كمی عسل و یا شكر سرخ نوشید. این نوشیدنی با ایجاد آرامش و رفع درد و خستگی، خواب خوش را به همراه خود می آورد.
شیر داغ پاستوریزه و ملاس سیاه
برای احساس آرامش، خوابی خوش و عمیق و رفع خستگی، نوشیدن یك فنجان شیر داغ (خیلی داغ) قبل از خواب توصیه می شود.
طرز تهیه ی نوشیدنی شب بخیر: در یك فنجان محتوی شیر خیلی داغ، دو قاشق قهوه خوری ملاس بریزید و به هم بزنید و آهسته آهسته آن را بخورید و بخوابید (شستن دندان ها را فراموش نكنید). با نوشیدن این آشامیدنی گرم، احساس آرامش كرده و خیلی زود به خواب عمیقی فرو رفته و خواب های خوشی خواهید دید. شب بخیر!
منبع : بنياد انديشه اسلامي


همچنین مشاهده کنید