پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

تخم مرغ خام تخم مرغ پخته و مکانیک


تخم مرغ خام تخم مرغ پخته و مکانیک
از «مکانیک» چقدر می دانید مسلماً منظورمان علم مکانیک است. اگر کمی به علم مکانیک وارد باشید اصلاً تعجب نمی کنید اگر بشنوید این علم با تخم مرغ پخته و تخم مرغ خام ارتباط دارد. به عبارتی، اگر کمی با علم مکانیک آشنا باشید، نه تنها به راحتی می توانید تخم مرغ پخته و تخم مرغ خام را از هم تشخیص دهید، بلکه بسیاری از مسائل روزمره را هم به آسانی می توانید حل کنید. مثلاً همین تخم مرغ پخته و تخم مرغ خام. فرض کنید دو- سه تخم مرغ در یخچال دارید ولی نمی دانید خام است یا پخته. بی جهت هم دلتان نمی خواهد تخم مرغ ها را بشکنید تا معلوم شود خام اند یا پخته. راه بسیار ساده ای وجود دارد: تخم مرغ را روی بشقاب لبه پهنی گذاشته و با دو انگشت آن را بچرخانید. این موضوع به علم مکانیک ربط دارد. چیزی درباره «اینرسی» شنیده اید.
تخم مرغ آب پز و پخته- بویژه اگر سفت پخته شود- سریع می چرخد طوری که کره مانند به نظر می رسد و حتی ممکن است خود به خود روی نوک تیزش بچرخد و اگر با انگشت به این تخم مرغ در حال چرخش بزنید، فوری از چرخش بازمی ماند، اما تخم مرغ خام به سختی می چرخد و به سختی از چرخش باز می ماند. چرا چون تخم مرغ پخته و سفت در واقع یک شیء یکپارچه است اما داخل پوسته تخم مرغ خام، مایعی وجود دارد که در برابر چرخش پوسته، مقاومت نشان می دهد و این همان «اینرسی» است. به همین علت با وجودی که پوسته تمایلی به چرخیدن در جهتی که ما آن را به چرخش واداشته ایم دارد، محتوای آن میل به حفظ وضع موجود یعنی سکون دارد و مانع چرخش سریع تخم مرغ می شود، همین طور اگر شما بخواهید تخم مرغ خام در حال چرخیدن را از چرخش بازدارید، مایع داخل آن، همچنان تمایل به حفظ وضع موجود- یعنی ادامه چرخش در همان مسیر- را دارد، پس به آسانی متوقف نمی شود. این موضوع، در مجموع، یعنی حل یک مسئله روزمره با توجه به علم مکانیک.

رقیه نیازی
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید