سه شنبه, ۲۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 11 June, 2024


تعطیلی به شنبه افتاد!
۱۴۰۳/۰۲/۲۶ / سایت فرهیختگان / اجتماعی

تعطیلی به شنبه افتاد!

پس از گذشت چهار سال از طرح کاهش ساعت کاری کارکنان با دو روزه شدن تعطیلات پایان‌هفته، مجلس دوازدهم با بررسی دوباره آن رأی به تعطیلی روز شنبه داد.

۲ ساعت قبل۰0 0 سایه‌روشن‌های طرح دو روزه شدن تعطیلات پایان‌هفته؛تعطیلی به شنبه افتاد!پس از گذشت چهار سال از طرح کاهش ساعت کاری کارکنان با دو روزه شدن تعطیلات پایان‌هفته، مجلس دوازدهم با بررسی دوباره آن رأی به تعطیلی روز شنبه داد.محمدرضا ولی‌زاده؛ فرهیختگان آنلاین: ماجرای دو روزه شدن تعطیلات پایان‌هفته به پاییز سال ۱۳۹۸ و دهمین دوره مجلس شورای اسلامی برمی‌گردد که با کاهش ساعت کاری کارکنان در سراسر کشور مطرح شد. اما حالا با گذشت بیش از چهار سال از آن زمان، مجلس یازدهم در روزهای آخر فعالیت خود تصمیم به بررسی دوباره این طرح گرفته است.

شنبه تعطیل شد، اما...
صبح امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب کردند که روزهای جمعه و شنبه به‌عنوان تعطیلات پایان هفته باشد، طبق این مصوبه، تمامی دستگاه‌های اجرایی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت‌رسانی از قبیل بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی درمانی، مراکز بهزیستی، بانک ها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج‌شنبه تنظیم کنند.

عبدالرضا مصری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در این‌باره تاکید کرد: «در اصل ۱۷ قانون‌ اساسی، تعطیل رسمی ایران روز جمعه است و نه در لایحه دولت چیزی به عنوان تعطیلی رسمی عنوان شده و نه در مصوبه کمیسیون به تعطیل رسمی اشاره‌ای شده است. قانون اساسی روز جمعه را برای تمامی کشور تعطیل رسمی اعلام کرده است اما در اینجا ۵ روز کاری برای جامعه‌ای که در قانون برای کار آنها زمان تعیین شده است یعنی کارکنان دولت و کارگران، تعیین شده است؛ الان هم در هیچ جای لایحه دولت و کمیسیون تعطیل رسمی اضافه نشده است؛ تعطیل رسمی ما روز جمعه است و این روز تعطیل فقط برای کسانی است که ساعت کاری موظف دارند و بقیه اقتصاد کشور به جاست.» هر چند  زمان اجرای تعطیل شنبه‌ها بعد از تصویب در شورای نگهبان قطعی می‌شود و با اعلام اسماعیلی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس، اگر شورای نگهبان طی ۱۰ روز آینده مصوبه مجلس مبنی بر افزایش تعطیلات هفته‌ها را تایید و رئیس مجلس ابلاغ کند تعطیلی شنبه‌ها از اواخر خرداد امسال باید اجرایی شود. 

موافقان و مخالفان چه می‌گویند؟
با وجود رأی امروز نمایندگان، این طرح همچنان موافقان و مخالفان متعددی دارد. یک طیف از مخالفان، تعطیلی پنج‌شنبه را به‌جای شنبه پیشنهاد می‌دهند و گروه دیگر نیز به‌کلی با دو روزه شدن تعطیلات آخر هفته موافق نیستند. دسته اول معتقدند با تعطیلی شنبه‌ها، کشور از پنج‌شنبه تعطیل می‌شود و این کاهش ساعت کار، می‌تواند برای دولت بار مالی سنگینی داشته باشد و عده دوم هم دلیل مخالفت خود را مربوط مناسک دینی و تغییر در سبک زندگی ایرانی-اسلامی می‌دانند. اما موافقان این طرح بیشتر به تعداد روزهای کاری مشترک با جهان بین‌الملل اشاره دارند و با توجه به جنگ اقتصادی امروز علیه کشور و تحریم‌های موجود، پنج‌شنبه‌ی کاری را فرصتی برای افزایش توان رقابتی کشور در بازارهای جهانی قلمداد می‌کنند. اگرچه در زمینه کاهش مصرف انرژی و مدیریت ترافیک هم توجیه‌هایی برای تعطیلی شنبه‌ها وجود دارد که می‌توان به آن‌ها نیز پرداخت.

شورای نگهبان تصمیم می‌گیرد
مصوبه امروز مجلس، برای اجراء نیازمند تایید شورای نگهبان است. اما با توجه به تحلیل‌های ارائه شده از سوی موافقان و مخالفان این طرح، می‌توان امیدوار بود که با تعطیلی روز شنبه‌ به‌جای پنج‌شنبه آن‌هم بنا به مصالح و منافع اقتصادی، روزهای فعالیت تجارت خارجی کشور با جهان به حداکثر برسد و خطر تضعیف اقتصاد ایران در تجارت جهانی نیز کاهش یابد. البته شرط نخست آن فعالیت رسمی ادارات و کارکنان در روز پنج‌شنبه و تکمیل پنج روز کاری است. هر چند با اعلام محسن پیرهادی، نماینده مردم تهران در مجلس درخصوص مسائلی چون تشبه به یهودیت از دفتر مقام معظم رهبری و امام(ره) استفتائاتی گرفته شده که در آن ایرادی به تعطیلی روز شنبه وارد نبوده که این موضوع در متن نامه منتشر شده از آیت‌الله جوادی آملی نیز اشاره شده است: «از آنجا که تعطیلی روز شنبه هماهنگ شدن با بازار و دادوستدهای اقتصادی جهانی است و موثر در حل برخی از مشکلان اقتصادی و مهار تورم است و قصد تشبه به مخالفین نیست بلکه تعامل است، لذا تعطیلی روز شنبه، علاوه بر روز جمعه، مانعی ندارد.»

بیشتر بخوانید شنبه تعطیل شدتعطیلی آخر هفته یا تیر خلاص به اقتصاد خصوصی؟تعطیلی روزهای پنجشنبهمحمدرضا ولی زادهتعطیلی روزهای شنبهلینک کوتاه: