چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024


ویژگی چهره کودکان اوتیسم و تشخیص اوتیسم از روی ظاهر کودکان
۱۴۰۳/۰۲/۱۸ / سایت آرگا / سلامت

ویژگی چهره کودکان اوتیسم و تشخیص اوتیسم از روی ظاهر کودکان

کودکان اوتیسم نسبت به کودکانی که دارای رشد طبیعی هستند، ویژگی های ظاهری متفاوتی دارند. این مقاله به ویژگی چهره کودکان اوتیسم می پردازد.

اوتیسم اختلال رشدی است و بر نحوه ارتباط با دیگران و رفتار فرد تأثیر می گذارد. این اختلال مادام العمر است و والدین ممکن است در دوران کودکی نخستین نشانه ها را هر چند کوچک مشاهده کنند. بهتر است بدانید این اختلال قابل درمان نیست، تنها می توان کمک کرد که فرد با حمایت و پشتیبانی زندگی با کیفیت تر و بهتری داشته باشد. در این مقاله قصد داریم با ویژگی چهره کودکان اوتیسم و نشانه های ظاهری این کودکان بیشتر آشنا شویم.

تشخیص بیماری اوتیسم

اوتیسم یک اختلال رشدی است که در توانایی برقراری ارتباط با دیگران اختلال ایجاد می کند. کودکانی که دچار این اختلال هستند به دشواری احساسات دیگران را از حالت چهره آن ها تشخیص می دهند و نمی توانند چهره ها را به آسانی تشخیص دهند، این کار موجب می شود از نگاه کردن به چشمان دیگران دوری کنند. همان طور که اشاره کردیم در سراسر دنیا اوتیسم یک اختلال مادام العمر بوده که تا پایان عمر با شخص همراه است. متخصصین غربی بررسی های زیادی در این خصوص انجام داده اند، بر اساس این تحقیقات اوتیسم مثل رنگ چشم و رنگ پوست تا ابد همراه فرد است و برای این اختلال هیچ نوع درمان قطعی وجود ندارد و تنها می توان با مداخله، شخص را برای زندگی بهتر آماده کرد.

اصطلاح طیف به این دلیل برای اوتیسم به کار برده می شود که فرد می تواند طیف عظیمی از نشانه ها را با شدت مختلف تجربه کند. به عنوان مثال احتمال دارد شخصی در طیف اوتیسم بتواند عملکرد زبانی خیلی خوبی داشته باشد اما شخصی با عملکرد پایین به هیچ وجه نتواند صحبت نکند. پس این موضوع اهمیت دارد که شخص مبتلا به اوتیسم احتمال دارد همه نشانه ها را از خود نشان ندهد و آن علائمی که بروز پیدا می کند از نظر شدت با علائم دیگران تفاوت های آشکاری داشته باشد.

آیا می توان اوتیسم را از روی ظاهر کودکان تشخیص داد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت بله درست است. کودکان دارای این اختلال نسبت به دیگر کودکانی که رشد طبیعی خود را طی می کنند، ویژگی های ظاهری متفاوت تری دارند. اختلال اوتیسم یک اختلال بسیار شایع در بین کودکان است، این کودکان از نظر ظاهری و رفتاری ویژگی های منحصر به فردی دارند. بررسی ویژگی های رفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم

کودکانی که به اختلال اوتیسم دچار هستند در حواس پنجگانه، رفتارهای اجتماعی، صحبت کردن و بیان احساسات خود دچار مشکلات زیر می شوند: ممکن است این کودکان در یک زمینه مهارت قوی داشته و در برخی از موارد ضعف شدید داشته باشند. در برنامه روزانه خود ثبات ندارند. به اشیا علاقه نشان می دهند. ممکن است از لحاظ غذایی به برخی از غذاها، مزه ها و بوها واکنش شدیدی نشان دهند، اما تنوع غذایی آن ها به شدت محدود باشد. در ظاهر خجالتی هستند. انجام کارهای تکراری به عنوان مثال در حرکات بدن آن ها تیک هایی مشاهده می شود. در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشکل می شوند. در توانمندی های آن ها تعادل و توازن مشاهده نمی شود. ویژگی های ظاهری کودکان اوتیسم

با توجه به مطالعات انجام شده، محققان با مقایسه چهره کودکان اوتیسم با دیگر کودکان، چند ویژگی ظاهری برای چهره کودکان اوتیسم ذکر کرده اند، این ویژگی ها عبارتند از: کودکان اوتیسم فیلتروم ( شیار زیر بینی و بالای لب) بزرگی دارند. کودکان اوتیسم دهان گشادتر و بازتری دارند. این کودکان بالای صورت پهن غیر طبیعی دارند. کودکان مبتلا به اوتیسم چشم های گشادی دارند. کودکانی که مبتلا به اختلال اوتیسم هستند، دارای صورت میانی (فاصله بین بالای دهان و پایین چشم ها) کوتاه تری از جمله بینی و گونه ها هستند.

علاوه بر تفاوت در چهره کودکان اوتیسم، برخی دیگر از ویژگی ها در این کودکان مشاهده می شودد که در مطالعات مختلف بررسی شده است. این ویژگی ها عبارتند از:

ویژگی های عضلانی

در سال ۲۰۱۷ مطالعه ای صورت گرفت که آیا دختران و پسرانی که به اختلال اوتیسم مبتلا هستند قبل از بلوغ در مقایسه با همسلان خود، مردانگی چهره بیشتری دارند یا خیر. این تحقیق بر این اساس بود که قرار گرفتن تستوسترون پیش از تولد احتمال دارد با اختلال طیف اوتیسم و مردانگی صورت ارتباط داشته باشد. شواهد موجود در خصوص ارتباط میان اوتیسم و قرار گرفتن در معرض تستوسترون پیش از تولد متفاوت است و باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد. این مطالعه در مقایسه با گروه های کنترل در حال رشد هم سن نشان می دهد که دختران و پسران مبتلا به اوتیسم دارای ویژگی های عضلانی تری هستند. به گفته نویسندگان، بررسی ساختار صورت افراد در این طیف احتمال دارد تحقیقات بیشتری را در خصوص مسیرهای بیولوژیکی مربوط به اوتیسم نشان دهد.

مطالعه دیگری از حساب آندروژنی حمایت می کند که در آن مشخص شد هم پسران و هم دختران با سطوح بالایی از ویژگی های اوتیسمی در مقایسه با کودکان با سطوح پایین ویژگی های اوتیسم، ویژگی های صورت آندوروژنی بیشتری را نشان می دهند. این جمله نشان می دهد که دختران با ویژگی های صورت زنانه کمتر و پسران با ویژگی های عضلانی کمتری ظاهر می شوند. نشانه های فیزیکی اوتیسم

کسانی که به اختلال اوتیسم مبتلا هستند احتمال دارد نشانه های جسمی از جمله مشکلات گوارشی نظیر یبوست و مشکلات خواب داشته باشند. این کودکان ممکن است هماهنگی ضعیفی بین عضلات بزرگ مورد استفاده برای کوهنوردی و دویدن یا عضلات کوچکتر دست داشته باشند. تقریبا یک سوم از افرادی که به اختلال اوتیسم مبتلا هستند، تشنج دارند. هوش کودکان مبتلا به اوتیسم

بیش از ۵۰ درصد کودکانی که به این اختلال مبتلا هستند ضریب هوشی پایینی دارند، با این حال برخی از آن ها دارای هوش جزیره ای نیز هستند. هوش جزیره ای به این معنا است که با وجود مشکل در سایر توانایی های کلامی، در یک یا چند بخش مانند نقاشی یا موسیقی استعداد دارند. به همین دلیل نمی توان با اطمینان گفت که تمام کودکان اوتیسم ضریب هوشی پایینی دارند، گاهی اوقات آن ها در یک زمینه خاص توانمند هستند.

آیا اختلال اوتیسم در چشم ها مشاهده می شود؟

در نخستین مطالعه، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که سیگنال های مختلف ضبط شده از شبکیه می تواند بین اختلال طیف اوتیسم و اختلال بیش فعالی کمبود توجه تمایز قائل شود و یک نشانگر زیستی احتمالی برای هر اختلال ارائه دهد. آیا می توان اختلال اوتیسم را از روی چهره تشخیص داد؟

یکی از مهم ترین سوالاتی که برای برخی از افراد ایجاد می شود این است که آیا از روی چهره کودکان می توان اختلال اوتیسم را تشخیص داد، این گزینه در مورد همه کودکان مبتلا به اوتیسم صحیح نیست، اما یکی از معیارهای تشخیص است، زیرا هر شخصی که به این اختلال مبتلا است مشخصات متفاوتی را بروز می دهد و نشانه ها در هر شخص می تواند متفاوت باشد. نکته مهمی که باید یه یاد داشته باشید این است که اوتیسم سطوح مختلفی دارد که در هر سطح می تواند چهره های مختلفی را بروز دهد. برای این اختلال درمان قطعی وجود ندارد، اما با کمک یک گفتار درمان و مشاوره های او، می توان بسیاری از مشکلات را در زندگی آن ها بهبود بخشید.

تشخیص اوتیسم از روی چهره چگونه انجام می شود؟

متخصصین مغز و اعصاب، مدت هاست که تشخیص داده اند که بدشکلی های صورت یا ویژگی های ناهنجار صورت در پروسه رشد جنینی به مسائل عصبی مربوط هستند. در سال ۱۹۶۴ دمیر و همکارانش زمان مطالعه جنین های مبتلا به هولوپروسسفالی جمله ای تحت عنوان “چهره مغز را پیش بینی می کند” ابداع کردند. این تحقیقات این واقعیت را نشان می دهد که مغز و مکانیسم های رشدی که صورت را شکل می دهند به طرز جدایی ناپذیری با یکدیگر مرتبط هستند و این موضوع نشان می دهد تغییرات در یکی احتمال دارد تأثیر زیادی بر دیگری بگذارد.

اختلالات طیف اوتیسم ناشی از ناهنجاری در مغز جنینی است و این واقعیت که نوزادان مبتلا به این اختلال دارای رشد صورت هستند، نشان می دهد که کودکان اوتیسم با کودکان معمولی در حال رشد تفاوت دارند. کودکان اوتیسم بر خلاف ویژگی های ظاهری و احساس خود، به هیچ عنوان فاقد احساس نیستند بلکه آن ها نیز ممکن است احساساتی شوند تنها مشکل این افراد این است که نمی توانند احساسات خود را نشان دهند و در ارتباط برقرار کردن با دیگران ضعیف عمل می کنند. روش های تشخیص اختلال اوتیسم از روی چهره

متخصصین برای تشخیص اوتیسم از روی چهره از چند روش استفاده کردند. این روش ها عبارتند از: دوربین سه بعدی برای تشخیص این اختلال فوق العاده است، اما هزینه بالایی دارد. الگوریتم های تخصصی در حال اجرا روی رایانه های قدرتمند یکی از روش های مناسب برای تشخیص اختلال اوتیسم است. ارزیابی دستی عکس های چهره دو بعدی فشرده بوده و به زمان زیادی نیاز دارد.

تانیا و همکاران نخستین افرادی بودند که مقاله ای تحت عنوان مدل طبقه بندی اوتیسم مبتنی بر یادگیری انتقالی با استفاده از عکس های چهره دو بعدی منتشر کردند. در سال های اخیر روش های یادگیری ماشین به علت ظرفیت بالا برای مقایسه حجم زیادی از دادها، می توانند پیش بینی کننده های مؤثری باشند.

امروزه محققان در حال بررسی مدل های کامپیوتری پیشرفته تری هستند که با استفاده از عکس چهره یک کودک مبتلا به اختلال اوتیسم، اوتیسم را در کودکان پیش بینی می کند و یا به عنوان یک دستیار در کنار متخصص اوتیسم به او کمک کند. تشخیص اوتیسم با استفاده از عکس های صورت، بر عکس سیستم های طبقه بندی تصویر معمولی، موضوعی حساس  و ظریف است. کیفیت و ثبات کلی عکس های مورد استفاده برای این مدل ها، تأثیر زیادی در عملکرد آن ها دارد.

مزایای تشخیص اختلال اوتیسم از روی چهره

غربالگری زود هنگام اوتیسم با عکس های صورت تأثیر زیادی روی کودک، والدین او و پزشک می گذارد. از نظر مزایای تشخیص زود هنگام اوتیسم، بعد از ارائه عکس صورت کودک، پزشک تنها به چند ثانیه زمان نیاز دارد تا تشخیص دهد که کودک به این اختلال مبتلا است یا خیر. همچنین اگر مدل پیشنهادی به عنوان یک اپلیکیشن موبایل در دسترس باشد، والدین می توانند به تنهایی آزمایش غربالگری را انجام دهند که به آن ها در آزمایش های تشخیصی و آماده سازی ارجاع ها کمک می کند. معایب تشخیص اختلال اوتیسم از روی چهره

تشخیص اوتیسم از روی چهره به غیر از مزیت ها، معایبی نیز دارد نظیر نرخ بالای نتایج مثبت کاذب و منفی کاذب. بنابراین استفاده از این شیوه می تواند موجب تشخیص نادرست شود که همین امر منجر به اقدامات پزشکی غیر ضروری و نگرانی والدین می شود. از سوی دیگر درصد بسیاری از منفی های کاذب موجب عدم تشخیص و تأخیر در درمان خواهد شد.

در نتیجه یادآوری این نکته اهمیت زیادی دارد که شیوه پیشنهادی به تنهایی قادر به تشخیص این اختلال نیست و باید نتایج از نظر بالینی با سایر تکنیک ها مقایسه شود. در مقایسه با رویکردهای غربالگری فعلی که توسط والدین برای غربالگری اولیه اوتیسم انجام می شود، شیوه پیشنهادی تأثیر زیادی بر تشخیص این اختلال دارد زیرا دقیق، سریع و ساده است. با این حال، اعتبار سنجی بالینی مدل های پیشنهادی به آزمایش ها و ارزیابی هایی با مجموعه داده های زیادی نیاز دارند.

امیدواریم مطالب این مقاله نشانه های اوتیسم، علائم اوتیسم در کودکان و علائم اوتیسم در نوزادان را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا برچسب :